Stonebirds – Time

Facebookrssmail

Dat uit Frankrijk goede metal bands komen, wisten we al. Hier en daar zijn er zelfs juweeltjes zoals deze bijzonder klinkende Stonebirds uit de mooie en ruige regio Bretagne. De band ontstond in 2008 en bracht in 2011 een eerste album ‘Slow Fly’ dat gerangeerd werd in de categorie Desert Rock / Stoner. Na een line-up wijziging, waarbij de band ging van 5 naar 3 leden, kwamen er nog een split met Stangala, nog een Bretonse band; en een EP ‘The Mirabelle’s Night’ uit. Hun sound begon al zwaarder te klinken en met hun volgende (korte) LP ‘In the Fog…And the Filthy Air’ maakte de band duidelijk een andere richting op te gaan.

Het derde album ‘Time’ bevestigt zeer duidelijk waar Stonebirds inmiddels voor staat: zware, donkere muziek en groovende sludge. Dit is zeker geen aanrader voor de liefhebbers van snelheid of vrolijkheid maar dat is ook niet de bedoeling. De muziek op ‘Time’ is niet zomaar sludge, eerder een combinatie van doom en sludge met progressieve klanken en een psychedelische inslag. ‘Time’ maakt indruk zowel door de diepe, krachtige emoties die naar boven komen in de zware stukken als door de luchtige en zwevende passages die er tussen geweven zijn. Stonebirds heeft een eigen stijl gecreëerd, Stonoom of Doomer zoals de heren het zelf noemen: stoner-doom met en extra duistere sluier eroverheen.

In opener ‘I’ ontvouwt zich een melodielijn die je terug hoort in afsluiter ‘II’ maar ook in het nummer ‘Only Time’, al moet je door de verschillenden lagen wel graven om deze subtiliteit terug te horen. Het emotionele geweld barst al in het tweede nummer ‘Sacrifice’ los met de rauwe gitaar, wrede vocals van Faňch en de dreunende bass. Dezelfde elementen zijn terug te vinden in het nummer ‘Animals’, ongetwijfeld de meest woeste track op dit album en misschien zelfs wat Stonebirds ooit heeft geproduceerd. ‘Blackened Sky’ is wat meer atmosferisch en psychedelisch en toch minstens zo heftig, alleen al vanwege de ruige vocals. ‘Only Time’ onderscheidt zich van de rest van het album door zijn rustige start met clean vocals en extreem zware baslijn die het nummer erg geschikt maakt voor een langzame en toch heftige headbang partij.

Intens en emotioneel met complexe muziek lagen, dreunende bass, groovy riffs en low tuning, dat is waar dit album voor staat. Met ernstige thema’s als tijd en klimaatverandering, “Time” is een 55 minuten lang orkaan die je als geheel moet beleven en waar je absoluut geen spijt van zal krijgen, aangenomen je een liefhebber bent van de donkerste genre.

(90/100, eigen beheer)

Tracklist:
• I
• Sacrifice
• Blackened Sky
• Only time
• Shutter Part I
• Shutter Part II
• Animals
• II

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ