Yes – Mirror To The Sky

Facebookrssmail

De Britse Progrock-veteranen zijn productiever dan ooit. In plaats van 20 jaar zit er nu slechts anderhalf jaar tussen ‘The Quest’ en het nieuwe album ‘Mirror To The Sky’. Het album klinkt fris en gedreven en is geproduceerd door gitarist en bandleider Steve Howe en gemixed door Curtis Schwarz. De CD-uitvoering bestaat uit 2 CD’s. De eerste CD bevat het eigenlijke album en bestaat uit 6 nummers waaronder 3 nummers die boven de 9 minuten klokken. De tweede CD is een bonus-CD die 3 nummers bevat die door Steve Howe zijn gecomponeerd.

Yes-puristen die vinden dat Yes in de huidige lineup niet meer is dan de Steve Howe band kunnen nu dan ook maar beter stoppen met het lezen van deze review. Dit is wel degelijk Yes en alhoewel dit het tweede Yes-album is zonder originele bandleden is het wel degelijk een nieuw Yes-album. Steve Howe zit al vanaf 1970 bij de band en weet exact hoe een Yes-nummer moet klinken, zowel compositorisch als productioneel. Het album is opgedragen aan de vorig jaar overleden drummer Alan White en is het eerste studio-album waarop Jay Schellen te horen is. Jay Schellen is echter zeker geen nieuwkomer. Hij zit al vanaf 2016 bij de band als tourdrummer. Alan White fungeert in deze periode als mentor en leermeester. Jay Schellen speelt op dit album in de stijl van White zonder zijn eigen stijl te verloochenen. Ook de overige bandleden zitten al 10 jaar of langer bij de band.

Qua artwork (verzorgt door Roger Dean) en muziek knipoogt Yes duidelijk naar de periode 1970-1975. Door veel Yes-fans gezien als de beste periode van de band waarin ze onder andere hun meesterwerkjes ‘Fragile’ en ‘Tales From Topographic Oceans’ uitbrengen. Opener en single ‘Cut From The Stars’ is geschreven door Jon Davison en Billy Sherwood. Bassist Billy Sherwood klinkt op dit nummer evenals op de rest van het album meer als Billy Squire dan Billy Squire zelf. Zijn smaakvolle fretloze basspel is een lust voor het oor. De andere kenmerkende elementen zoals Howe’s relaxte gitaarspel en de falsetto zang ondersteund door meerstemmige harmonieën zijn ook aanwezig zodat we te maken hebben met de eerste mooie prog-song van dit album.

Ook ‘All Connected’ grijpt terug naar de roemruchte jaren 70 met een paar mooie steelgitaarlijntjes in het begin van het nummer. Ook de zang van Jon Davison is duidelijk volwassener geworden en bevat de sfeer van voorganger Jon Anderson met behoud van eigen identiteit. Een moeilijke taak maar hij slaagt hierin met glans. Ook op de rest van het nummer trakteert Steve Howe ons met smaakvol gitaarwerk. Zijn grote kracht is dat hij altijd in dienst van het liedje speelt in plaats van het te overpoweren met spierballengitaarwerk.

‘Luminosity’ is ook weer een langer nummer dat teruggrijpt naar de epische nummers uit de jaren 70. Dit nummer bevat mooie engelachtige zang van Jon Davison. Aanbevolen is om dit nummer (of eigenlijk het hele album) te beluisteren met koptelefoon zodat je alle subtiliteiten goed tot je kan door laten dringen. ‘Living Out Their Dream’ is korter en puntiger en combineert Beatles-achtige harmonieën gecombineerd met Amerikaanse rock-invloeden. Yes anno 2023. Vervolgens krijgen we het paradepaardje van het album, titelnummer ‘Mirror To The Sky’. Evenals op voorganger ‘The Quest’ heeft Yes op ‘Mirror To The Sky’ gebruik gemaakt van the FAMES Orchestra uit Noord-Macedonië. Op dit nummer is dat het duidelijkst te horen. Een geweldig mooie interactie tussen orkest en band.

Afsluiter ‘Circles Of Time’ is een ballad met Jon Davison, een tamboerijn en acoustisch gitaarspel van Steve Howe. Heel erg basic voor Yes-begrippen. De Bonus-CD sluit muzikaal eigenlijk naadloos aan bij de nummers op het album met als enig opvallend detail dat toetsenist Geoff Downes op ‘Unknown Place’ wel volop de ruimte krijgt voor zijn toetsenspel. Op de rest van het album is hij wel te horen maar blijft zijn rol toch hoofdzakelijk beperkt tot het creëren van sfeer en soundscapes met sporadisch een duel met gitarist Steve Howe. Ik hoop dat Yes wat nummers uit de oude catalogus gaat schrappen ten faveure van deze nieuwe nummers want ik ben reuze benieuwd hoe deze live gaan klinken. Al met al een prima nieuw Yes-album dat prima past tussen het eerder uitgebrachte werk van de band. Fans van Yes en liefhebbers van mooie epische Progrock kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen (80/100) (Inside Out Music)

Tracklist

 1. Cut From The Stars (5:25)
 2. All Connected (9:02)
 3. Luminosity (9:04)
 4. Living Out Their Dream (4:45)
 5. Mirror To The Sky (13:53)
 6. Circles Of Time (4:59)
 7. Unknown Place (8:15)
 8. One Second Is Enough (4:04)
 9. Magic Potion (4:08)

Lineup

 • Steve Howe -Guitars/Vocals
 • Geoff Downes – Keyboards/Vocals
 • Jon Davison – Lead Vocals
 • Billy Sherwood – Bass/Vocals
 • Jay Schellen – Drums
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ