Redemption – I Am The Storm 

Facebookrssmail

Als er één band is die het label ‘progressive metal’ opgeplakt mag krijgen, is het de band van gitarist Nick van Dyk, Redemption wel! Want sjonge, alle relevante vakjes worden album na album aangevinkt. En het levert al twintig jaar uitdagende muziek op die altijd vele draaibeurten nodig heeft alvorens het kwartje valt. Ook in deze ‘I Am the Storm’ kun je je tanden weer zetten, maar geduld wordt beloond, want eenmaal de uitdaging aangegaan, levert het een goed album op die iedere draaibeurt nieuwe inzichten prijsgeeft. Net als de platen van bijvoorbeeld het melodieuzere Dream Theater.

Het is het tweede album welke ingezongen wordt door Evergrey-zanger Tom Englund sinds het vertrek van Fates Warning’s Ray Alder na het prachtige ‘The Art of Loss’ uit 2016. Op voorganger ‘Long Night’s Journey into Day’ (2018) was het even wennen aan zijn inbreng, maar op deze plaat klinkt hij meer als een onderdeel van het geheel. Ik neem aan dat hij nu compositorisch ook meer heeft bijgedragen. Al blijf ik een voorkeur houden voor de meer onderscheidende stem van Alder.

Van de tien nieuwe songs zijn er twee covers. Om daarmee te beginnen: Genesis’ ‘Turn it on Again’ steekt nogal poppy af bij het eigen materiaal, maar krijgt een aardige metal-behandeling van de heren. In ieder geval minder tenenkrommend dan U2’s ‘New Years Day’ op hun voorganger. Peter Gabriels’ Red Rain’ is een logischere keuze, want het stemmig donkere nummer past hen beter. Ook al voegen beide covers weinig toe, behalve afwisseling, en overtreffen de originele versies niet.

Verder treffen we, zoals gebruikelijk in het genre, twee lange epossen aan. Het 14 minuten durende ‘Action at a Distance’ komt mooi stemmig uit de startblokken, waarna een complexe muur van geluid het overneemt. Het nummer ontwikkelt zich tot een contrastrijke song vol afwisseling, al had het refrein pakkender kunnen zijn, waardoor het niet snel beklijft. Het enorm technische, maar ook wat te drukke slagwerk van Chris Quirarte helpt hier ook al niet bij. Al zijn de vele solo’s en het orkestrale middendeel om van te smullen. Het bijna evenlange ‘All This Time (And Not Enough)’ is gejaagd en dynamisch, met een contrasterende, soort van trage zangmelodie. Maar het werkt wel, al is het rustpuntje halverwege welkom.

De overige vijf songs zijn wat eenvoudiger (nou ja) te verwerken kost, ook al gaat het tempo zelden omlaag. De overdonderende titelsong zet de toon. Heavy gitaren, uptempo, wat keyboards, gekoppeld aan die moddervette over the top drums, vingervlugge solo’s en een prima refrein maken het tot een wat vermoeiende, doch meer dan prima opener. Beide navolgende nummers zitten in hetzelfde drukke en heavy straatje, waarvan ‘Remember The Dawn’ het meest aanspreekt. Maar de powerballad ‘The Emotional Depiction Of Light’ komt als geroepen na al dat voorgaande geweld. Het is mooi opgebouwd, emotioneel gezongen door Englund en werkt naar een fijne climax. Hier had de plaat er nog wel één van kunnen gebruiken. Oh, dat is gelukt, want het nummer staat er in een andere mix nogmaals op. Zoek de verschillen.

Redemption stelt zijn fans zeker niet teleur met deze nieuwe plaat, al voegt hij ook weer niet zo heel veel toe aan de voorgaande twee of drie albums. Af en toe zou het de sound ten goede komen als er iets meer gedoseerd werd, want nu is vrijwel elke song overrompelend hard en zo volgestouwd met zware riffs, vingervlugge solo’s en technische drumbreaks, dat het een wat vermoeiende luistersessie wordt. Wat meer melodie en ademruimte in de nummers zou welkom zijn. Voor de liefhebbers van het genre en de fans, zeker een (letterlijk) vette aanrader, maar veel nieuwe fans zal de band er ook niet mee winnen. Temeer daar de live ondersteuning waarschijnlijk uitblijft bij dit project.
(80/100 – AFM Records)

Lineup

  • Nick van Dyk (Guitar)
  • Tom S. Englund (Vocals)
  • Chris Quirarte (Drum)
  • Sean Andrews (Bass)
  • Vikram Shankar (Keyboards)
  • Simone Mularoni (Guitars)

TRACKLIST

1. I Am The Storm
2. Seven Minutes From Sunset
3. Remember The Dawn
4. The Emotional Depiction Of Light
5. Resilience
6. Action At A Distance
7. Turn It On Again
8. All This Time (And Not Enough)
9. The Emotional Depiction of Light (Vikram’s Remix)
10. Red Rain

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ