Kid Rock – Sweet Southern Sugar

Facebookrssmail

Kid Rock, oorspronkelijk Robert Ritchie, draait al geruime tijd mee in de muziek industrie. In 1999 beleefde hij zijn grote doorbraak met het album ‘Devil Without A Cause’, met hits als ‘Bawitdaba’, ‘Cowboy’ en ‘Only God Knows Why’. Hij werd mede bekent om zijn mix tussen rap en rock. Door de jaren heen verwerkte hij steeds meer southern country invloeden in zijn muziek. Met de release van alweer zijn elfde album ‘Sweet Southern Sugar’ brengt hij ook weer de rapinvloeden terug, wat zorgt voor wat variatie en de energie die hij in zijn begin jaren wist te brengen.

Het album opent met het catchy ‘Greatest Show On Earth’. Lekkere rauwe rock zet een energieke sfeer neer. Het is zonder meer zo’n nummer waardoor je de rest van het album wilt horen. Het is relatief simpel maar met zo’n titel, is het zonder twijfel een goed gekozen nummer om het album mee te openen. De southern country invloeden waar Kid Rock door de tijd heen ook bekendheid mee heeft weten te vergaren, komen overduidelijk terug in ‘Pro- Dunk’. Door de inbreng van onder andere de mondharmonica, maar ook het rustige ritme en de subtiele gitaarloopjes dragen hier aan bij. Deze lijn wordt doorgezet in ‘Tennessee Mountain Top’, wat echt een lekkere Amerikaanse country / rock ballad is.

‘I wonder’ heeft duidelijk meer funk. De energie van dit nummer werkt bijna aanstekelijk. De tekst is enigsinds somber en het is dan ook knap hoe dit op een vrolijke manier gebracht wordt. De rauwe gitaarsolo zorgt voor een toffe opbouw. De backingvocals zijn wel erg vrolijk binnen het geheel en zijn bijna over de top. Toch werkt het geheel, en is dit een erg leuk nummer. In ‘Back To The Otherside’ komt dan de rap achtergrond van Kid Rock meer naar voren. Het reffrein is een beetje te zoetsappig. Het nummer moet een motiverende boodschap dragen, voor als het even tegenzit. Echter is het ritme dusdanig rustig, dat de boodschap niet lekker binnen komt. Motiverende teksten komen ook terug in ‘Stand The Pain’ wat betreft de inhoud een soort gelijke boodschap draagt, alleen dan nu op typische Amerikaanse feelgood rock. De boodschap komt nu veel beter binnen ook al mist iedere vorm van orginaliteit en is dit zo’n nummer wat we gemiddeld wel van iedere Amerikaanse rocker voorgeschoteld krijgen.

Het album kent gelukkig ook een cover. Met ‘Sugar Pie Honey Bunch’ weet Kid Rock toch wel de gehele sfeer van het origineel te verknallen. The Four Tops brachten dit nummer in 1965 vol energie, met leuke matchende outfits al dansend op het podium. De bekende motown hit is vele malen gecoverd door artiesten als Bonnie Pointer die er in 1980 een vrolijke discohit van wist te maken, door Madonna in 1987 en zelfs Dolly Parton wist de oorspronkelijk energie vast te houden. Echter is deze versie erg droevig, het ritme is te langzaam. Het lijkt dan ook alsof Kid Rock een succubus is, die letterlijk alle levensenergie die ooit bij The Four Tops is ontstaan, uit het nummer weet te zuigen. Wat overblijft een zwakke herrinnering aan iets wat ooit fantastisch was. Het album sluit vol energie af met ‘Grandpa’s Jam’ waar gelukkig nog een keer de rapinvloeden van Kid Rock naar voren komen. Dit is echt een nummer voor de fans van het eerste uur. Tekstueel lijkt hij ook verder te gaan, een stukje woede en maatschappelijke bewustwoordig komen naar voren, waarmee hij laat zien dat hij ook meer inhoud blijkt te hebben. Dit soort nummers hadden meer op het album mogen voor komen. Rauwe rock, en fijne raps sluiten het album op een waardige manier af.

Met ‘Sweet Southern Sugar’ brengt Kid Rock een gedegen album uit. ‘Greatest Show On Earth’ , ‘I Wonder’ en ‘Grandpa’s Jam’ zijn wel de absolute uitschieters. De rest van het album is gevuld met redelijke country / southern rock en helaas een bedroevende cover. Het is over het geheel redelijk, maar zeker geen absolute must have. Voor fans van het eerste uur is het wel leuk te horen dat er ook weer aan hen gedacht is, maar dat enkele nummer is het zeker niet waard om het gehele album aan te schaffen.

(60/100, BMG)

Tracklist:
• Greatest Show On Earth
• Pro- Dunk
• Tennessee Mountain Top
• I Wonder
• American Rock ’n Roll
• Back To The Otherside
• Raining Whiskey
• Stand The Pain
• Sugar Pie Honey Bunch
• Grandpa’s Jam

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ