Spock’s Beard – Snow Live

Facebookrssmail

In 2016 vond er een heel speciaal concert plaats: Alle huidige en voormalige bandleden van Spock’s Beard stonden gezamenlijk op het podium. Het album ‘Snow’ werd door deze zeven mannen in zijn geheel live gespeeld op Morsefest in Nashville. ‘Snow’ (2012) was het laatste album waar Neal Morse op meespeelde. Hoewel het vertrek van Neal voor de overige mannen een schok was, bleef Spock’s Beard gelukkig bestaan. In de jaren daarna volgde nog een enkele bezettingswisseling. De laatste was van afgelopen voorjaar. Drummer/zanger Jimmy Keegan ging weg. Drummer/zanger Nick D’Virgilio keerde terug. Neal Morse is voor één keer terug bij de band waar hij zo’n tien jaar frontman van was.

Neal is het die de leadzang heeft voor het openingsnummer ‘Made Alive/Overture’. Door de rustige start is het in eerste instantie niet duidelijk dat het op een live-cd gaat. Maar dat verandert zodra de wending naar ‘Overture’ klinkt. Er spelen een trompettist en saxofonist mee. Spock’s Beard weet de energie naar de fans over te brengen. Wie deze prog-band zelf live heeft gezien, weet hoe goed dit voelt. De meerstemmige samenzang van de bandleden is super. Op de cd al, maar live komt dit nog beter tot zijn recht. Mede natuurlijk door de grotere line-up. Deze mannen schakelen moeiteloos over van het ene naar het andere nummer. De wisseling van de sfeer van vrolijk naar minimalistisch, of andersom loopt gesmeerd. Na het energieke ‘Welcome to NYC’ komt natuurlijk ‘Love beyond words’. De stem van Neal komt in dit gevoelige nummer prachtig tot zijn recht. De samenzang met Nick vormt een sublieme blend.

Zo goed als non-stop speelt dit super team de nummers. De afwisseling van leadzangers vormt helemaal geen probleem. De eenheid blijft bewaard. Het is mooi te horen dat er voor deze liveshow sommige stukjes wat anders klinken dan op de originele cd. Ook op de tweede cd blijft alles geweldig. Keer op keer weet Spock’s Beard mij te raken met zang en muziek. Nick zingt het rustigere ‘Carrie’, door zijn hogere stem haal je hem er wel uit. Zijn stem past bij dit nummer. Dit maakt indruk op de fans, dat is te horen. Één van de weinige pauzes die tussen een paar nummers valt is hier. Neal neemt even het woord tot de fans. ‘All is Vanity’ is een nummer waarbij Ryo Okumoto helemaal los kan gaan op zijn toetsen en dat doet deze “keyboard-keizer” dan ook. Deels aangevuld dan wel afgewisseld door Neal. Bij ‘I will go’ weet je dat het bijna afgelopen is. Nog steeds blijft de harmonie van de vocalen indrukwekkend. ‘Made Alive Again / Wind At My Back’ bezorgt me kippenvel. De emotie die Neal met zijn stem in combinatie met de muziek weet over te brengen is fenomenaal. Na de emotie volgt de vrolijkheid.

Ook al heb je de studio versie van ‘Snow’, dan nog is deze live versie zeker een aanrader. De geluidskwaliteit is bijna constant perfect. Deze dubbel-cd vormt een aaneenschakeling van wow momenten. De beeldkwaliteit van de dvd is over het algemeen goed. Als het nummer erom vraagt, zoals bij ‘I’m dying’, heeft Neal een theatrale manier van performen. Dit is en blijft mooi om te zien. Onvoorstelbaar hoe hij zijn emotie weet over te brengen. De mannen genieten tijdens de vrolijkere nummers op het podium en dat stralen ze uit. De energieke en uitbundige manier van spelen van de “keyboard-keizer” is weer een lust voor het oog. Kortom, deze 2CD/DVD is een must-have voor de Spock’s Beard fans.

(95/100 Radiant Records)

Track list
1. Made Alive / Overture
2. Stranger In A Strange Land
3. Long Time Suffering
4. Welcome To NYC
5. Love Beyond Words
6. The 39th Street Blues (I’m Sick)
7. Devil’s Got My Throat
8. Open Wide The Flood Gates
9. Open The Gates Part 2
10. Solitary Soul
11. Wind At My Back
12. Second Overture
13. 4th Of July
14. I’m The Guy
15. Reflection
16. Carie
17. Looking For Answers
18. Freak Boy
19. All Is Vanity
20. I’m Dying
21. Freak Boy Part 2
22. Devil’s Got My Throat Reprise
23. Snow’s Night Out
24. Ladies And Gentlemen, Mister Ryo Okumoto On The Keyboards
25. I Will Go
26. Made Alive Again / Wind At My Back

Line up:
• Neal Morse – zang, toetsen, gitaar
• Alan Morse – gitaar, zang
• Nick D’Virgilio – drums, zang
• Dave Meros – bass, zang
• Ryo Okumoto – keyboards, zang
• Jimmy Keegan – drums , zang
• Ted Leonard – gitaar, zang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ