Muziek gaat voor vriendschap in Dinosaur Jr.

Facebookrssmail

Dinosaur Jr.‘Give A Glimpse Of What Yer Not’ is het vierde Dinosaur Jr. album sinds de reünie van het legendarische indierock trio in 2005. De band maakte in de jaren tachtig drie albums die zeer invloedrijk bleken voor alternatieve rock in de jaren negentig. Op het persoonlijke vlak klikte het niet en in 1989 ontsloeg frontman J Mascis bassist Lou Barlow. Het traumatiseerde hem: “Ik was heel blij met de reünie want het verhaal moest anders eindigen. Ik wilde het graag herschrijven.”

Dinosaur Jr. ontstaat in 1984 in de studentenstad Amherst, Massachusetts. Zanger/gitarist J Mascis, bassist Lou Barlow en drummer Murph vermengen hardcore met country, psychedelica en classic rock en leggen zo de basis voor alternatieve rock. Het trio maakt snel naam maar persoonlijk botst het. Vanaf 1989 wordt Dinosaur Jr. een verkapt soloproject van J Mascis en gaat Lou Barlow verder met Sebadoh. Beide bands doen het prima in de jaren negentig. In 2005 komt het oorspronkelijke trio weer bij elkaar.

Eerste liefde

Het zat Lou Barlow nooit lekker dat hij in 1989 uit de band werd ontslagen, blikt hij terug. “We waren jong en communiceerden niet. Maar ik was heel trots op de muziek die we gemaakt hadden. Ik besefte dat ik onderdeel van iets bijzonders was. Na Dinosaur Jr. heb ik ook veel dingen gemaakt waar ik trots op ben maar je eerste band is als je eerste liefde. Die blijft altijd speciaal.”

Geen vrienden

“We hadden iets dat muzikaal goed werkte maar gingen slecht met elkaar om”, vult Murph aan. “Daarom eindigde het.” Barlow: “Toen Dinosaur begon te touren waren we heel jong. Het was de eerste keer dat we Massachusetts uitkwamen en zonder onze ouders reisden.” Murph: “We waren geen schoolvrienden die graag samen muziek maakten. Het begon met muziek maken, en we probeerden vrienden te worden. Bij de meeste bands is dat andersom.”

Deprimerend

In het boek ‘Our Band Could Be Your Life’ van Michael Azerrad vertelt Lou Barlow zijn kant van het verhaal over Dinosaur Jr. “Toen ik mijn woorden op papier teruglas, vond ik het heel deprimerend. Het was een verdrietig verhaal. In de jaren negentig speelden J en ik vaak in dezelfde clubs en we kenden dezelfde mensen. Ik dacht toen: wat triest dat we nooit meer zullen samenspelen.”

Maar sinds 2005 bestaat Dinosaur Jr. weer en kunnen J, Lou en Murph het beter met elkaar vinden. Barlow is daar erg blij mee. “Achteraf gezien is het goed dat ik het nest werd uitgegooid. J en ik moesten allebei onze vleugels uitslaan en ons eigen pad volgen. Daardoor kon ik ook weer terugkeren naar de band.”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ