Astral Maledictions tour 2017 zorgt voor een duistere avond in Gebr. de Nobel

Facebookrssmail

Doomsday Celebration presenteerde op zaterdag 9 december een unieke package. Onder de noemer “Astral Maledictions 2017” toeren een viertal black metal bands door Europa en deze tour komt, waar anders, op 9 december langs in het Leidse Gebr. de Nobel voor een exclusieve NL show.

I I (Infernal Invocation), een Duitse Black/Death Metal band opgericht in 2010. De band bracht in 2014 de debuut EP ‘Omnivorous Void’ uit waarna nog een split volgde met Lihhamon in 2015. Daarna bleef het stil maar aan die stilte komt een bruut einde in Leiden. De kleine zaal is al redelijk gevuld wanneer het viertal uit Leipzig het podium op komt. I I brengt een pot agressieve muziek, nummers als ‘Genocide Ritual’ en ‘Omnivorous Void’ vullen de zaal en zorgen voor een morbide sfeer. Gehuld in een statisch rood licht krijst zanger / bassist Alastor zijn vocalen de zaal in. Infernal Invocation zet een brute show neer en is een meer dan vermakelijke opener.

IJsland lijkt een patent te hebben op Atmosferische Black Metal met sterke releases in de afgelopen jaren. Het uit Reykjavik afkomstige Almyrkvi vormt hierop geen uitzondering. De band bracht eerder dit jaar de debuut plaat ‘Umbra’ uit, een album dat weet te overtuigen. Almyrkvi weet een geweldige sfeer neer te zetten met duistere klanken en symfonische geluiden en donkere maar ook clean vocals van Garðar S. Jónsson. Met dromerige nummers als ‘Vaporous Flame’ en ‘Shrouded in Blinding Light’ van de EP uit 2016 krijg je het gevoel in het koude IJsland te vertoeven. Het ijzige blauwe licht versterkt het gevoel in een zaal vol met rook. Het publiek, dat steeds talrijker lijkt te worden, geniet van de duistere klanken en sfeer die Almyrkvi weet te brengen.

Sinmara, eveneens uit Reykjavik, bracht in 2014 de debuutplaat ‘Aphotic Womb’ uit en eerder dit jaar volgde de EP ‘Within the Weaves of Infinity’. Dat wat Sinmara gemeen heeft met voorganger Almyrkvi blijft beperkt tot de personele bezetting, muzikaal is het vooral een stuk bruter wat de heren brengen. Bruut, snel en agressief met sterke vocalen van zanger Ólafur Guðjónsson. Nummers als ‘Ivory Stone’ en het wat subtielere ‘Within the Weaves of Infinity’ vinden een gewillig oor bij het publiek. De trage en loodzware passages in de nummers zijn voer voor de headbangers in de inmiddels goed gevulde zaal. Sinmara brengt een sterke show en na 2 shows op een avond en dat ruim twee weken lang is er eindelijk rust voor de mannen en kunnen zij terugkijken op een goed optreden in Leiden.

Wat licht, of het ontbreken ervan, kan doen met een show is veel. Het uit Toronto afkomstige Sortilegia kleurt de avond definitief en letterlijk zwart. De band, opgericht in 2010, baarde opzien met de rauwe black metal op het in 2014 verschenen debuut album ‘Arcane Death Ritual’ en het eerder dit jaar verschenen album ‘Sulphurous Temple’. Sortilegia klinkt niet alleen duister maar hult zich ook in het duister. Jet podium is bij deze show slechts verlicht door een vijftal kaarsen en zangeres / gitariste Koldovstvo is slechts vaag zichtbaar wanneer hij zixh richting de microfoon begeeft. Rauwe en smerige vocalen in nummers als ‘Per Atrum Ignem’ en de repeterende en herkenbare gitaarriffs klinken strak en overtuigend. Het beperkte licht en de geur van wierook brengen een aparte sfeer. Het publiek in Gebr. de Nobel is onder de indruk en geniet van de zwartgallige show van Sortilegia. De band maakt met een ijzersterk optreden een einde aan een uiterst geslaagde en donkere avond.

Doomsday Celebration gaat door met het programmeren van duister shows, eerste datum im het nieuwe jaar is 19 januari wanneer Volahn, Arizmenda, Shataan en BHL de Gebr. de Nobel aan doen. Check voor meer informatie het Facebook evenement.

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ