IAMSIN – Kings & Queens

Facebookrssmail

Het vanuit Finland afkomstige IAMSIN is sinds 2013 bij elkaar. Na 4 jaar is het eindelijk tijd voor hun debuutalbum ‘Kings & Queens’. Het genre melodische death metal, post hardcore kan veel belovend zijn. Het is dan ook altijd even afwachten hoe een debuutalbum van een band uitpakt.

Het album opent vol energie met het gelijknamige nummer ‘Kings & Queens’. De vocalen van Peter Löf zijn divers. Met lage grunts en toffe clean stukken weet hij zeker te boeien. Het geheel is lekker uptempo en daarmee weet de band de aandacht te trekken. Als luisteraar ben je direct benieuwd naar wat ze nog meer te bieden hebben. Het nummer is dan ook voorafgaand aan het album uitgebracht en dat is zeker geen slechte keuze. Ook ‘Numb’ is al uitgebracht. De speelse gitaarriffs in dit nummer zorgen voor meer diversiteit. Behalve melodie en een sterke verhalende lijn weten gitaristen Conny Segervall en Nickolai Juselius een goede groove neer te zetten. De break kent een sterke opbouw vol agressie, wat nog net die extra energie brengt dat het nummer goed kan gebruiken, want de nadruk ligt overwegend op de clean vocals wat het meer rustig doet overkomen. In ‘Notorius’ ligt de nadruk meer op de mean vocals. Rammende gitaren, agressieve riffs kenmerken dit nummer. Door minder variatie in de vocalen heeft dit nummer een echte hardcore vibe. Het voelt dan ook meer als een geheel. De breaks zijn eerder tempoversnellingen van drummer Mika Paananen, dit overigens wel tof gedaan.

Drummer Mika Paananen blijkt echter nog meer in het verschiet te hebben. Dit wordt duidelijk in ‘Don’t Wake Me Up’ waar hij echt een tandje bijzet. De diversiteit tussen mean en clean vocals is tijdens dit nummer perfect weggezet. De balans tijdens dit nummer is tot dusver het sterkst van het album, en de tempowisselingen zijn ijzersterk door het toffe drumwerk. ‘One By One’ is ook weer explosief rammen. De verhalende lijn van de gitaren zorgt voor een mooi vol geluid. De inbreng van de clean vocals is iets minder, maar wel passend en brengt een sterk reffrein. De break is zwaar en hard, maar gelukkig niet te lang, waardoor het nummer zijn kracht zeker niet verliest.

Diezefde opbouw horen we eigenlijk ook terug in ‘Raven Blood’. Het nummer kent wel een sterke opbouw door de drums en toffe riffs. Het einde is sterk gedaan en wijkt echt af van andere nummers op dit album. Afgesloten wordt er met ‘Dismantle The Throne’. Met een sterk intro maar ook een goede outro wordt het album op waardige wijze beëindigd. Dit zijn wel de enige kenmerken die het doen afwijken van de rest. Verder wordt eigenlijk hetzelfde trucje toegepast als op het gehele album.

Kings & Queens’ is een goed debuutalbum. Het bestaat uit allemaal degelijke nummers. De band lijkt wel binnen de veilige lijnen van het genre gebleven te zijn. De opbouw van ieder nummer is vergelijkbaar, en dat maakt het voor de luisteraar lastig om het gehele album in een keer te luisteren. Zo nu en dan een nummer is prima, en na meerdere luistersessies zullen nummers als ‘Kings & Queens’, ‘Notorious’ en ‘Don’t Wake Me Up’ ook echt een goede indruk achterlaten. Gezien de muzikale talenten die een ieder individueel bezit binnen deze band, valt er een hoop te verwachten van IAMSIN in de toekomst. Voor nu een redelijk album, dat voor de nieuwsgierige metalfan allicht de moeite van beluisteren waard is.

(70/100, Inverse Records)

Tracklist;
• Kings & Queens
• Sin City
• What Dwells Within
• Notorious
• Numb
• Don’t Wake Me Up
• Colours
• My Pride
• One By One
• Raven Blood
• Sleepless
• Dismantle The Throne

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ