De zaterdag van EMM 2017 brengt nostalgie en verrassingen

Facebookrssmail

De zaterdag van de Eindhoven Metal Meeting met headliner Venom vervulde een lang gekoesterde wens van de organisator. Naast Cronons c.s. stond er een breed en gevarieerd programma klaar voor de liefhebber. Thrash metal, death metal en black metal in de verschillende subgenres staan voor deze dag geprogrammeerd zodat een ieder zich kan vermaken op de tweede dag van de Eindhoven Metal Meeting.

De start van een nieuwe dag metal

De opening van de dag op het District 19 podium is voor het Duitse Sabiendas. Deze in 2006 opgerichte death metal band heeft inmiddels twee albums uitgebracht te weten: ‘Restored to Life’ (2013) en in 2015 verscheen ‘Column of Skull’. De kleine zaal loopt weer langzaam vol en de eerste biertjes vinden hun weg bij de bezoekers. Sabiendas brengt een fijne old school death metal set met nummers van het laatste album als het titelnummer en het lekker slopend trage ‘The Castle’ van het eerste album. Sabiendas zorgt voor een sterke opening van wat een mooie dag metal belooft te worden.

Het Oekraïense Balfor is vandaag de eerste band op het hoofdpodium. De band, ontstaan in 2001, bracht begin dit jaar met ‘Black Serpent Rising’ het derde album uit en brengt een mix van melodische black en death metal. De opening is met nummers van het laatste album waarbij het nummer ‘Dawn of Savage’ het meest tot de verbeelding spreekt. Het geheel speelt zich af voor een video scherm met een vlammenzee dat zich continu herhaald, geluiden uit publiek met gevoel voor humor spreken over de Blokker open haard DVD. Net wanneer je denkt dat het allemaal wat eentonig klinkt komt de band met het nummer ‘The Perfect Fire’ op de proppen. Een nummer dat verrassende clean vocals afwisselt met het meer brute geweld en zorgt voor een aangename variatie.

Mortal Strike komt uit Oostenrijk en brengt thrash metal. De band opgericht in 2009 heeft drie jaar geleden de debuutplaat uitgebracht met de naam ‘For the Loud and the Aggressive’, een naam die de lading volledig dekt. Mortal Strike brengt niets verrassends of nieuws en dat is ook niet altijd nodig. Nummers als ‘Strike’ en ‘Unleash the Hounds of War’ rammen lekker door en zorgen voor vermaak en daar is het allemaal om te doen. Bij het laatste nummer, ‘For the Loud and the Aggressive’, krijgt de band het publiek goed mee en wordt behalve geheadbangd, op verzoek goed meegebruld en dat maakt de show van Mortal Strike tot een succesvolle.

Meer thrash metal in de kleine zaal komt er van het Nederlandse Distillator. De band uit Overijssel is opgericht in 2013 en vanaf daar ging het eigenlijk meteen hard. Een EP datzelfde jaar werd in 2015 opgevolgd door het debuut album ‘Revolutionary Cells’ en eerder dit jaar verscheen al weer de opvolger ‘Summoning the Malicious’. Distillator staat bekend om de energieke live show en de show op EMM 2017 vormt hierop geen uitzondering, De snelle riffs zorgen voor de nodige kopschudders, de band heeft een recept dat aanslaat, Het enthousiasme op het podium is terug te zien in de zaal zodat het totaalplaatje klopt,

Gaahls Wyrd is de band rond Frontman Gaahl en speelt hoofdzakelijk nummers van de voormalige bands van de frontman. Zo zijn er nummers van God Seed, Gorgoroth en zijn huidige band Trelldom die de setlist vullen. De macabere Gaahl spuwt zijn duistere teksten in een vrij donkere zaal. Met de Gorgoroth cover ‘Sign of an Open Eye’ en God Seed nummer ‘Awake’ komen nummers uit de periode Gaahl voorbij. Muzikaal sterk en op de bekende manier gebracht door de frontman. Gaahls Wyrd brengt een lekkere set met herkenbare nummers en toch is het jammer dat de band geen eigen materiaal heeft, wellicht iets voor de toekomst.

Wie zich even wil terugtrekken uit het metal geweld heeft op EMM een ander optie. Geweldig om te zien hoe de metalheads een dansje wagen op de tonen van ABBA, Dancing kings en queens zijn er volop in de bar alwaar het bier rijkelijk vloeit. Je favoriete shirtje kopen of een langspeler van een van de bands die spelen op de dag kan bij de lieftallige dames achter de merchandise stands terwijl de stand van o.a. Happy Face je het album biedt dat je wellicht altijd al wilde hebben.

Nostalgie en de verrassingen

Het Duitse Tankard is opgericht in 1983 en in 1986 verscheen de debuut plaat ‘Zombie Attack’ waarmee de band met nummers als ‘Alcohol’ en ‘(Empty) Tankard’ bekendheid verwierf als party thrashers. In 2017 verscheen een EP en het meest recente album ‘One Foot in the Grave’ waarop band laat horen niet veel aan het basis concept gesleuteld te hebben. Tankard maakt er weer een feest van als vanouds en natuurlijk zijn oude krakers als ‘The Morning After’, ‘Zombie Attack’ en ‘Chemical Invasion’ opgenomen in de set. Hier en daar een nieuw nummer of een recent nummer zoals het vermakelijke ‘Rapid Fire (A Tyrant’s Elegy)’ en frontman Andreas “Gerre” Geremia die de nummers ean elkaar praat en vele malen trots zijn flinke bierbuik aan het publiek toont. Tankard brengt een stukje nostalgie en een leuke amicale show.

Op het het Distrixt 19 podium is het tijd voor het Oostenrijkse Anomalie. Anomalie is een post-black metal band opgericht in 2011 en heeft inmiddels drie albums uitgebracht. Het laatste album ‘Visions’ verscheen in 2017 maar ook voorganger ‘Refugium’ is van bijzonder hoge kwaliteit. Het geluid staat goed en nummers als ‘Vision II: The Wanderer’ van het laatste album komen sterk naar voren. De brute vocalen van multi instrumentalist Marrok passen goed bij het melodische gitaarwerk en synthesizer. Anomalie onttrekt zich aan de middenmoot en zet een overtuigende show neer.

Waar we in Eindhoven nog 1 keer van kunnen genieten is de Zweedse death / thrash metal band Merciless. De in 1986 opgerichte band gaf er al eerder, in 1994, de brui aan om vervolgens in 1999 de handschoen weer op te pakken. De show in Eindhoven is naar verluidt de laatste. Na het intro start de band met het snelle en agressieve ‘The Awakening’, het titelnummer van de debuutplaat uit 1990. Nadat ‘Perish’ van het tweede album en ‘Feebleminded’ van de derde langspeler wat nuance brengen zijn we weer terug bij af met het lekker snelle ‘Realm of the Dark’. Zo speelt Merciless nummers uit het gehele repertoire en het publiek weet de show re waarderen. De band heeft het duidelijk naar hun zin op het podium en geeft volgas. Na de afsluiter ‘Pure Hate’ is het verhaal uit, al kun je dat soort zaken nooit met zekerheid zeggen…

De technische thrash metal band Coroner is weer zo’n juweeltje ontstaan in de jaren ’80. De band bracht in totaal vijf albums uit waarvan ‘Grin’ (1993) de laatste is. De band kende verschillende onderbrekingen maar sinds 2010 is de band weer on tour, opvallend is wel dat er niemand van de prille line up uit 1983 actief is. Ron Royce en Tommy T. Baron zijn de mannen waar de band heden ten dage om draait, mannen die betrokken waren bij alle vijf de albums. Gestart wordt er met ‘Reborn Through Hate’ van de debuutplaat waarna we met ‘Internal Conflicts’ een sprong in de tijd maken. Duidelijk wordt dat het publiek het oudere materiaal meer waardeert em hoewel de meeste nummers komen van ‘Mental Vortex’ uit 1991 is er ook tijd voor de oudjes als ‘Masked Jackal’ en ‘Reborn Through Hate’. Coronel brengt een stukje nostalgie en zorgt voor vermaak.

Wanneer we over nostalgie praten dan hebben we het al snel over de eerste drie Venom platen: ‘Welcome To Hell’, ‘Black Metal’ en ‘At War With Satan’. Het Venom dat bekend werd in de NWOBHM stroming met de rauwe en snelle metal. Van de klassiek line line up is alleen nog zanger / bassist Cronos over, de andere twee mannen hebben zich verenigd in de Venom Inc. versie. Vanavond dus Cronos met zijn medestrijders Rage op gitaar en drummer Danté. Cronos c.s. openen met ‘Bloodlust’ en dat zorgt ervoor dat het publiek lekker opwarmt en de keel alvast flink inspant. Met ‘The death of rock N roll’ en ‘Smoke’ wordt het enthousiasme van het publiek wat minder maar zodra ‘Buried Alive’ klinkt komt dat enthousiasme weer terug. Venom brengt een show die is opgebouwd uit nagenoeg de volledige discografie en hoewel nummers als ‘Long Haired Punks’ en ‘Pedal to the Metal’ vermakelijke nummers zijn zit men toch vooral op de klassiekers te wachten. Met ‘Welcome To Hell’, ‘Countess Bathory’ en ‘Warhead’ komen slechts een paar van die krakers voorbij waarbij er weer luid wordt meegebruld door het publiek. Tussendoor neemt Cronos nog even de tijd om alles dat Venom slecht gezind is een pan uit de veeg te geven voordat de band het podium verlaat met ‘Black Xmas’. Met toegift ‘Black Metal’ komt er een einde aan een meer dan vermakelijke show.

Waar Merciless het laatste optreden gaf op EMM is Master’s Hammer voor het eerst op Nederlandse bodem. De band uit Praag is ontstaan in 1986 en stopte in 1995, in 2009 werd de band weer nieuw lezen ingeblazen en in 2016 verscheen met ‘Formulæ’ het zevende album. Master’s Hammer brengt een experimentele vorm van black en death metal met onverstaanbare Tsjechische teksten. Het opvallends is frontman Franta Štorm die met zijn hoed en rode overhemd ook het meest opvallend aanwezig is. De overige bandleden maken een ongeïnspireerde indruk, lichtend voorbeeld is de man die op de pauken slaat en dit zonder enige vorm van beleving lijkt te doen. Muzikaal is het zeker niet onaardig al is het wel jammer dat de keyboards meelopen op de backtrack. Een unieke show op EMM maar echt overtuigen kan Master’s Hammer niet.

Eindhoven Metal Meeting 2017 sluit af met het IJslandse Auðn. De band is ontstaan in 2010 en heeft na het gelijknamige debuut uit 2010 eerder dit jaar de geweldige opvolger ‘Farvegir fyrndar’ afgeleverd. Het zal de koude en de donkere dagen zijn want op een of andere manier weet IJsland bijzondere black metal bands voort te brengen. Auðn vormt hierop geen uitzondering, de atmosferische black metal is dan weer bruut en dan weer subtiel zoals bijvoorbeeld in het nummer ‘Veröld Hulin’. De gruwelijk krijsende vocalen van zanger Hjalti Sveinsson brengen een ijzige sfeer, dit met de geweldige composities maken het geheel een sterk schouwspel. Auðn is de verrassing van de Eindhoven Metal Meeting.

Vooraf waren er stemmen die zeiden dat de line up dit jaar tegen viel, terugkijkend op de twee dagen EMM 2017 hebben de thuisblijvers ongelijk gekregen. Behalve de bands die de nostalgie van de jaren 80 brachten, waren er bands die wisten te verrassen. Volgend jaar is de Eindhoven Metal Meeting op 14 en 15 december maar voor hen die nie ! t tot dan willen wachten zet District 19 een leuk feestje neer in Wenen. De Vienna Metal Meeting 2018 vindt plaats op 12 mei!

Foto’s Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ