Een hete 47ste editie van Nirwana Tuinfeesten

Facebookrssmail

Het Nirwana Tuinfeest is een jaarlijks terugkerend muziekfestival dat plaatsvindt in Lierop, Nederland. Het festival staat bekend om zijn diverse line-up met artiesten uit verschillende genres, waaronder rock, metal, punk en pop. Het Nirwana Tuinfeest wordt gehouden in de tuin van Café-Zaal Nirwana en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Het festival heeft een lange geschiedenis en werd voor het eerst georganiseerd in 1972. Bij de ingang kon je een blik werpen op de Memory lane waar alle oude posters hingen van al de 47 edities. Sindsdien is het uitgegroeid tot een populair evenement voor zowel lokale muziekliefhebbers als mensen van verder weg. Naast de muziek biedt het festival ook andere activiteiten en voorzieningen, zoals eetkraampjes, een camping, en diverse vormen van entertainment. Omdat muziek een centraal element is van het festival, trekt het een diverse menigte aan die komt om te genieten van de liveoptredens en de levendige sfeer.

Dit jaar heeft het terrein een metamorfose ondergaan, de ingang was verschoven en op het terrein waren nieuwe elementen te zien wat de beleving van het publiek prikkelde. Ook de plek waar de kindermiddag werd gehouden was verplaatst. Met hoge temperaturen en op zaterdag enkele regenbuien hebben de fans kunnen genieten van optredens van diverse bands en solo-artiesten, met een vriendelijke en gezellige sfeer. De line-up van het Nirwana Tuinfeest varieert elk jaar, maar het festival heeft in het verleden zowel opkomende artiesten als gevestigde namen verwelkomd.

Vrijdag 18 augustus

De dag die bekend staat als de rauwe, harde muziekdag deed zijn eer aan. Het festivalterrein werd gevuld met de geluiden van de volgende bands:

Edelhout
Edelhout beet de spits af dit weekend. De drie mans formatie uit Helmond won dit jaar Eurosjopper 2023, waarmee ze een optreden hadden gewonnen bij Nirwana Tuinfeesten. Rauwe gitaar riffs gecombineerd met vette drums, vocalen en een unieke Hammond Klone & Phillacorda orgel! Enkel eigen werk zal door de speakers blazen! De invloeden van Edelhout vind je vooral in bands als ‘The White Stripes’, ‘Death Letters’, Led Zeppelin’, ‘The Von Bondies’ en ‘Wolfmother’. Een mix van rauwe garage /rock /stoner /blues en punk invloeden vermengd een snufje 60′s, passie en enthousiasme. Een knallende start van dit driedaagse festival.

Ramkot
Ramkot is een Belgisch rocktrio uit Gent dat werd opgericht in 2018. De band bestaat uit de broers Tim (zang, gitaar) en Tom (drums) Leyman en jeugdvriend Hannes Cuyvers (basgitaar).
In 2021 won Ramkot de talentenwedstrijd ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel. Dit trio weet, conform aan de eeuwenoude rocktradities, met een eigen visie songs te maken waarbij headbangen en dansen perfect hand in hand gaan. Voor fans van Queens of the Stone Age, The Raconteurs, Millionaire, Soulwax, De Staat, Triggerfinger en STAKE, want Ramkot maakt ramrock.

Three-Eyed Kids
Three-Eyed Kids is een nieuwe Nederlandse metalband met een trio dat ervaring opdeed in bands als The Charm The Fury, Depths of Kronos en Plain Aggression. Tijdens de lockdowns werd Three-Eyed Kids geboren. De inspiratie voor dit nieuwe project halen ze onder meer bij $uicideboyS, City Morgue en Fever 333. Ze hebben mogen spelen op de afterparty van onder anderen Korn en Fever 333.
Agressieve metal en de raps worden gecombineerd met screams. Deze aanpak is verfrissend en past ook helemaal in de tijdsgeest waarbij jonge/nieuwe bands aan de haal gaan met de erfenis van de nu-metal en er hun eigen twist aan geven.

The Vices
The Vices is een Nederlandse band die indie rock maakt. De band werd opgericht in 2016 en komt oorspronkelijk uit Groningen, Nederland. De groep bestaat uit leden Floris van Luijtelaar (zang en gitaar), Simon Bleeker (gitaar en zang), Alvin van der Kuech (bas en zang) en Chris van der Meer (drums en zang).
De muziek van The Vices wordt gekenmerkt door een mix van indie rock, alternatieve rock en popinvloeden. Ze staan bekend om hun pakkende melodieën, energieke optredens en teksten die vaak gaan over jeugdige ervaringen en alledaagse onderwerpen. Hun muziek wordt vaak gekenmerkt door een jeugdige en frisse benadering van rockmuziek, en ze blijven nieuwe muziek uitbrengen om hun geluid verder te verkennen en te ontwikkelen.

EUT
Eut is een Nederlandse indiepopband die in Amsterdam is gevestigd. De band werd opgericht in 2016 en bestaat uit leden Megan de Klerk (zang), Tessa Raadman (gitaar), Emiel de Nennie (gitaar), Jim Geurts (bas) en Tobi Hijink (drums). De muziek van EUT wordt vaak omschreven als levendige en energieke indiepop met een mix van catchy melodieën, pakkende hooks en dynamische arrangementen. Hun songs behandelen uiteenlopende onderwerpen en ze hebben een jeugdige, frisse benadering van hun muziek die goed past binnen de moderne indiepop scene. Met nummers zoals ”Bad Sweet Pony’, ‘Sour Times’ en ‘Party Time’ hebben ze hun stempel gedrukt op de indiepopscene in Nederland en verder.

Kovacs
Kovacs is de artiestennaam van Sharon Kovacs, een Nederlandse zangeres en songwriter. Ze staat bekend om haar unieke stemgeluid en haar mix van verschillende muziekstijlen, waaronder soul, jazz, blues en pop. Ze brak door met haar debuutsingle ‘My Love’ in 2014, die meteen veel aandacht trok vanwege haar opvallende stem en opvallende muzikale stijl, wat bijdraagt aan de emotionele intensiteit van haar muziek. Naast ‘My Love’ waren andere bekende nummers van Kovacs onder meer ‘Diggin’ en ’50 Shades of Black’. Haar muziek heeft internationale erkenning gekregen en heeft haar geholpen om een sterke aanhang op te bouwen in binnen- en buitenland.

Paceshifters
Paceshifters is een Nederlandse rockband die in 2008 is opgericht in Wijhe. De band bestaat uit de leden Seb Dokman (zang en gitaar), Paul Dokman (bas en zang) en Jesper Albers (drums).
Paceshifters staat bekend om zijn energieke en dynamische live-optredens en een muzikale stijl die elementen van alternatieve rock, grunge en post-grunge omvat. Hun muziek is vaak gekenmerkt door krachtige gitaarriffs, stevige drumbeats en melodische zang. De band bracht verschillende albums en singles uit, waarvan ‘One for the Road’ (2014) en ‘Waiting to Derail’ (2017) enkele van de bekendere releases zijn. Paceshifters heeft een loyale fanbase opgebouwd, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Later op de avond speelden ze met Wolfmother mee als begeleidingsband.

Peter Pan Speedrock
Peter Pan Speedrock was een Nederlandse rockband die in 1996 werd opgericht in Eindhoven. De band stond bekend om zijn energieke en rauwe mix van punkrock, hardrock en rock-‘n-roll. De leden van Peter Pan Speedrock zijn Peter van Elderen (zang en gitaar), Bart Nederhand (drums) en Bart Geevers (bas). De muziek van Peter Pan Speedrock was snel, luid en direct. Ze stonden bekend om hun intense live-optredens en werden vaak geassocieerd met een “speedrock” geluid, wat verwijst naar hun snelle tempo en rauwe rockmuziekstijl. De band creëerde een feestelijke sfeer tijdens hun optredens en wist het publiek enthousiast te maken. Peter Pan Speedrock bracht verschillende albums uit, waaronder “Killermachine” (2000), “Lucky Bastards” (2003), “We Want Blood” (2006) en meer.

Kraantje Pappie
Kraantje Pappie, wiens echte naam Alexander van der Meijden is, is een Nederlandse rapper en artiest. Kraantje Pappie staat bekend om zijn kenmerkende stijl, humoristische teksten en aanstekelijke beats. Hij brak door met zijn debuutsingle ‘Waar is Kraan?’ in 2011 en kreeg al snel bekendheid binnen de Nederlandse hiphopscene. Zijn muziek combineert elementen van hiphop, pop en elektronische muziek. Zijn teksten variëren van luchtig en humoristisch tot persoonlijk en emotioneel. Kraantje Pappie heeft verschillende succesvolle albums en singles uitgebracht, waaronder ‘Crane’ (2012), ‘De Manier’ (2015), ‘Daddy’ (2018) en meer. Nummers zoals ‘Feesttent’ , ‘Lil Craney’ en ‘Pompen’ behoren tot zijn bekendste hits.

Wolfmother
Wolfmother is een Australische rockband die in 2000 werd opgericht in Sydney. De band staat bekend om zijn retro-rockgeluid dat doet denken aan klassieke rockbands uit de jaren 60 en 70, zoals Led Zeppelin en Black Sabbath. De oprichter en frontman van de band is Andrew Stockdale, die zowel leadzanger als gitarist is. Vanaf 2013 is Andrew Stockdale het vast en centraal bandlid, de resterende bandleden wisselen. Vanavond speelde de Paceshifters mee. Het meest opvallende kenmerk van Wolfmother is hun energieke en psychedelische geluid, dat wordt gekenmerkt door krachtige gitaarriffs, dynamische zang en een nostalgische benadering van rockmuziek.

Zaterdag 19 augustus

Op deze dag was er voor ieder wat wils. Diverse bands en muziekgenres beklommen het podium. Ondanks de enkele regenbuien stonden de bezoekers voor de podia’s te wachten op de volgende band.

Sea on Fire
Sea on Fire is in 2020 ontstaan op een zoldertje in Asten waar zanger/gitarist Bram Opdam en drummer Finn van Lieshout al snel gezelschap kregen van bassist Lars van Lieshout. Toen gitarist Noah van der Velden zich begin 2021 bij de band voegde was de band compleet en werd het zoldertje te klein. Sindsdien mogen ze ons eigen Poppodium Nirwana in Lierop hun thuishaven noemen. De 16-jarigen spelen covers van hun grote helden. Van Foo Fighters tot Nirvana, van Bush tot Arctic Monkeys en van Radiohead naar The Black Keys afgewisseld met eigen nummer door de setlijst heen.

Orange Skyline
Orange Skyline is een Nederlandse poprockband die afkomstig is uit Groningen. De band werd opgericht in 2012 en bestaat uit leden Stefan van der Wielen (zang en gitaar), Niels van der Wielen (gitaar en zang), Simon Christiaanse (bas en zang) en Mart Atema (drums en zang). Ze staat bekend om hun aanstekelijke poprockgeluid met invloeden van alternatieve rock en Britpop. Hun doorbraak is in 2022 geweest nadat ze samen ‘A Fire’ hadden geschreven na een rondje hardlopen. Ze zien het nummer ook als een sporttrack, waarin de focus ligt op de motivatie achter het sporten. Na het voltooien van het lied, vonden ze het een track wat goed bij de Olympische Spelen zou passen. Ze maakten een videoclip met oude sportbeelden en stuurden deze op naar de NOS. Het nummer werd gebruikt voor montages aan het eind van de dag, waarin sporthoogtepunten werden getoond.

Thijs Boontjes Dans- en Showorkest
Thijs Boontjes is de frontman van ‘Thijs Boontjes Dans- en Showorkest’, waarmee hij Nederlandstalige popmuziek maakt. De muziek van het orkest heeft invloeden uit verschillende genres en wordt gekenmerkt door catchy melodieën, humoristische teksten en een feestelijke sfeer. Thijs Boontjes heeft in de Nederlandse muziekscene naam gemaakt dankzij zijn unieke benadering van Nederlandstalige muziek. De optredens staan bekend om hun levendige en interactieve karakter, waarbij hij het publiek betrekt en een feestelijke sfeer creëert.

Wodan Boys
De Wodan Boys kort omschreven: chaotische, gewelddadige gitaren en brutale melodieën. Maar zeker ook energiek en luidruchtige rockmuziek. Denk bij Wodan Boys aan artiesten zoals Queens of The Stone Age, Arctic Monkeys en Oasis. Zoals ze zichzelf omschrijven: ‘a modern day Rock love song’. In de Wodan Boys zie je enkele leden van Son Mieux terug.

RONDÉ
RONDÉ is een Nederlandse indiepopband die in 2014 is opgericht. De band heeft een unieke mix van pop, indie en elektronische invloeden. De naam ‘RONDÉ’ is geïnspireerd op een verkeersrotonde in Utrecht waar de bandleden elkaar ontmoetten. De band bestaat uit leden Rikki Borgelt (zang), Armel Paap (gitaar), Adriaan Persons (drums), Cas Oomen (toetsen) en Sharon Zarr (bas). Ze werden al snel opgemerkt nadat ze hun eerste single “Run” uitbrachten, wat een groot succes werd en hen in de Nederlandse muziekscene lanceerde. RONDÉ’s muziek wordt vaak omschreven als vrolijk, dansbaar en energiek, met melodieën en arrangementen die zich goed lenen voor festivals en liveoptredens. Naast ‘Run’ zijn enkele van hun andere populaire nummers ‘Naturally’, ‘We Are One’, en ‘Why Do You Care’.

Prins S. en de Geit
Super dyslectisch en toch gepassioneerd zijn door taal is al een uitdaging op zich. Frontman Scott Beekhuizen zette zijn frustraties hierover aan de kant, wat zich uitte in poëtische teksten.
Samen met multitalent & gitarist Marne Miesen & electro connaisseur Daniel Ortgiess zijn de geiten compleet. Prins S. en De Geit maakt een mix van opzwepende, rauwe dancebeats en geinige Nederlandse teksten. Hun gevatte cover van ‘God Is A DJ’ van Faithless onderstreepte het talent van Prins S. en De Geit. Andere populaire nummers zijn o.a. ’Nacht’ en het hilarische ‘Kinderboerderij (Keiblij)’. De tent was bijna een uur lang een oase van zingende en springende fans.

Zebrahead
De in 1996 Amerikaanse rockband staat bekend om zijn energieke mix van punkrock, poppunk en alternatieve rock, evenals hun aanstekelijke melodieën en humoristische teksten.
De bandleden van Zebrahead hebben verschillende muzikale invloeden geïntegreerd in hun geluid, wat heeft geresulteerd in een unieke stijl die populaire elementen combineert met punkattitude. Enkele van hun bekendere nummers zijn onder andere ‘Anthem’, ‘Playmate of the Year’, ‘Rescue Me’, en ‘Hello Tomorrow’.

The Haunted Youth
De Belgische indiepopband The Haunted Youth zijn gevestigd in Gent en hebben een unieke sound die elementen van indie, dreampop en post-punk combineert. De band is opgericht door zanger en songwriter Joachim Liebens. The Haunted Youth kreeg aandacht met hun dromerige en melodische muziek, waarbij ze invloeden uit verschillende muziekstijlen samenvoegen om een eigen geluid te creëren. Hun nummers zijn vaak gekenmerkt door sfeervolle arrangementen, poëtische teksten en een kenmerkende stemgeluid.

White Lies
De Britse post-punk en new wave band werd in 2007 opgericht in Ealing, Londen. De band bestaat uit Harry McVeigh (zang en gitaar), Charles Cave (bas en achtergrondzang) en Jack Lawrence-Brown (drums) en staan bekend om hun donkere, melancholische en introspectieve muziek. White Lies brak door met hun debuutalbum ‘To Lose My Life…’ in 2009, dat meteen positieve kritieken ontving en commercieel succesvol was. Hun muziek wordt vaak gekenmerkt door diepgaande teksten, afgewisseld met krachtige gitaarriffs en een kenmerkende stem van McVeigh. Enkele van hun bekendere nummers zijn ‘Death’, ‘To Lose My Life’, ‘Bigger Than Us’, en ‘Farewell to the Fairground’.

The Dreadnoughts
The Dreadnoughts, een Canadese folkpunkband uit Vancouver, British Columbia. De band werd opgericht in 2006 en staat bekend om hun unieke mix van punkrock en traditionele folk-invloeden, zoals Ierse, Schotse en andere Keltische muziekstijlen. Hun muziek wordt vaak omschreven als energiek, opzwepend en met een feestelijke sfeer waar de bezoekers zeker gevoelig voor waren. The Dreadnoughts combineren vaak punkinstrumentatie met traditionele folk-instrumenten zoals accordeons, banjo’s en viool, wat resulteert in een levendige en dansbare sound.

Frank Carter & The Rattlesnakes
Frank Carter & The Rattlesnakes viel met de deur binnen tijdens de eerste song. De frontman van de Britse punkrockband die in 2015 werd opgericht vloog direct het publiek in. De muziek van Frank Carter & The Rattlesnakes wordt vaak omschreven als energieke, intense en rauwe punkrock met invloeden van hardcore en alternatieve rock. De band staat bekend om hun krachtige live-optredens en ongepolijste geluid. Enkele van hun bekendere nummers zijn ‘Juggernaut’, ‘Snake Eyes’, ‘Lullaby’, en ‘Crowbar’. Een waardige afsluiter van dag twee op Nirwana Tuinfeest.

Zondag 20 augustus

De dag van de kindermiddag en tribute-bands. Meezingen en dansen op bekende hits of met de kinderen het luchtkussen beklimmen. Op deze dag is dat allemaal mogelijk. Gezinnen met kinderen mogen een uur eerder het terrein op. De entree is op deze dag gratis. Samen met de zon die volop scheen leidde dit tot een vol festivalterrein.

Cash – Johnny Cash tribute
CASH – The Tribute neemt je mee door de ballads en hits, de Sun jaren tot aan zijn laatste masterpieces onder American Records. Johnny Cash was een legendarische singer-songwriter die bekend staat als een van de invloedrijkste artiesten in de geschiedenis van de countrymuziek. Zijn kenmerkende diepe stem en emotievolle liedjes hebben hem wereldwijde erkenning gebracht.

De Hippe Gasten
De kinderrockband die zich richt op het maken van muziek voor kinderen en gezinnen. Niet alleen de kinderen stonden uit volle borst mee te zingen, ook de ouders deden mee. Ze spelen rockmuziek met pakkende melodieën en teksten die geschikt zijn voor jonge luisteraars. Het doel van de band is kinderen en hun ouders te vermaken met muziek die zowel leuk als educatief is. Hun muziek behandelt verschillende onderwerpen die relevant zijn voor kinderen, zoals school, vriendschap en plezier hebben. De Hippe Gasten zijn bekend geworden met nummers zoals ‘Wakker met een Wijsje’, ‘Op een Onbewoond Eiland’, en ‘Oma’s aan de Top’. De Hippe Gasten traden deze dag twee keer op speciaal voor de kinderen die volop rondliepen op het festivalterrein.

The Wanderers – Elvis tribute
Hits van Buddy Holly, The Everly Brothers, Eddie Cochran en natuurlijk the King; Elvis Presley! The Wanderers spelen met namen 50’s en 60’s classics. Met een overduidelijke liefde voor dit tijdperk brengen zij swingende rock ‘ n roll tot zoete liefdesliedjes ten gehoren, wat leidt tot een groot meezing- en dansfeest.

The Tree Gees – Bee Gees tribute
De Bee Gees braken door in de jaren 60 en 70 met hits zoals ‘To Love Somebody’, ‘Massachusetts’, ‘How Can You Mend a Broken Heart’, en ‘Stayin’ Alive’. Hun muziek evolueerde na verloop van tijd en ze werden een van de meest succesvolle muziekgroepen van hun tijd. The Tree Gees uit Italië gelden wereldwijd als één van de belangrijkste tribute-acts van The Bee Gees van de broers Gibb. De band is internationaal bekend voor hun spectaculaire live shows, uitgevoerd met uiterste precisie en stilistische perfectie.

The Scientists – Coldplay tribute
Voor de liefhebbers van Coldplay zijn The Scientists een absolute must! Ze bestaat uit vier gepassioneerde muzikanten die de specifieke Coldplay-sound and feel weten neer te zetten. Met een dynamische podiumpresentatie, ondersteund door een spectaculaire lichtshow, zorgt The Scientists voor de ultieme Coldplay-ervaring. Enkele van hun bekendere nummers zijn onder andere ‘Clocks’, ‘The Scientist’, ‘Viva la Vida’, ‘Fix You’ en ‘Sky Full of Stars’.

Abba Fever – Abba tribute
Abba Fever nam iedereen mee op een muzikale reis terug in de tijd van ‘s werelds grootste popgroep ABBA. Met aanstekelijke popmuziek en opvallende kostuums probeert Abba Fever het optreden van ABBA zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Tijdens de show van Abba Fever werd iedereen regelrecht teruggevoerd naar de seventies en ging weer ouderwets uit z’n dak met onderanderen de grote hits als ‘Dancing Queen’, ‘Mamma Mia’ en ‘Waterloo’.

Scummy Men – Arctic Monkeys tribute
Scummy Men is ontstaan uit de gezamenlijke liefde voor de indierock sensatie uit Sheffield; Arctic Monkeys. Het vijftal laat de oude indierock hits en de gelaagde nieuwere sound op gedetailleerde en energieke wijze samensmelten op het podium. Enkele van de bekendste nummers zijn ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’, ‘Do I Wanna Know?’, ‘R U Mine?’ en ‘505’. De bandnaam is afkomstig uit een van de hits die de Arctic Monkeys hadden.

In your Honor
In Your Honor , met hun eigen Dave Grohl lookalike – is een eerbetoon aan een van de grootste rockbands van de afgelopen decennia: Foo Fighters. Van de eerste tot de laatste noot laat In Your Honor hun energie los op het enthousiaste publiek. Het Foo Fighters geluid varieert van krachtige rocknummers tot meer introspectieve en melodische tracks. Enkele van hun populaire nummers zijn ‘Everlong’, ‘Learn to Fly’, ‘The Pretender’, ‘Best of You’, en ‘My Hero’.

Bad Medicine
Er zijn vele tribute bands en coverbands van Bon Jovi maar er is maar één Bad Medicine de enige echte Bon Jovi tributeband uit Italië. Bad Medicine weet met hun muzikaal getalenteerde bandleden – maar vooral het vocale talent van de zanger als geen ander dicht bij het origineel te komen. Ze geven een top show waarin niet alleen alle bekende oude songs maar ook de nummers van het laatste nieuwe Bon Jovi album gespeeld worden.

Les Truttes
Les Truttes stond in 2001 voor het eerst op Nirwana Tuinfeest en mag in 2023 al voor de vijfde keer het podium van de Nirwana tuin betreden. ‘Les Truttes’ is een Belgische coverband die bekend staat om hun energieke live-optredens en het spelen van covers van populaire nummers uit verschillende decennia en genres. De band werd opgericht in 1996 en heeft sindsdien een grote aanhang en reputatie opgebouwd in België en daarbuiten. Wat ‘Les Truttes’ uniek maakt, is hun vermogen om een breed scala aan nummers te coveren, variërend van klassieke hits tot hedendaagse popmuziek, en ze doen dit vaak met een eigen draai. Hun optredens zijn visueel aantrekkelijk, vol energie en interactief, waarbij ze het publiek betrekken en een feestelijke sfeer creëren. De bandleden staan bekend om hun vakmanschap en muzikaliteit, evenals hun humoristische en entertainende presentatie. Ze spelen niet alleen de nummers, maar nemen het publiek ook mee op een muzikale reis door de tijd.

Nirwana Tuinfeesten 2023 zitten er weer op. Een zonnig weekend vol met muziek, gezelligheid, vriendschappen en plezier. Op naar volgend jaar 9 – 11 augustus 2024!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ