Rammstein indrukwekkend in De Kuip

Facebookrssmail

Hitte maatregelen aangekondigd voor concert Rammstein. Het klonk bijna als het begin van een mop. Maar het was warm en ja, Rammstein zal er geen vuurtje minder door opsteken. Dat staat vooraf al wel vast. De stijf uitverkochte Kuip werd het industriële decor voor een broeierige, maar (wederom) indrukwekkend schouwspel dat Rammstein heet.

Al ver voor aanvang klinken de nummers (die niet in de setlist stonden) van Rammstein door de speakers. Alles is Rammstein dat de klok sloeg. Ook het voorprogramma, verzorgd door Jatekot, is geïnspireerd op Rammstein. De twee dames spelen op, zoals ze het zelf omschrijven, twee piano’s en vier handen nummers van Rammstein. De bedoeling dat het publiek zou meezingen, komt wat minder uit de verf. Een verrassend rustig begin van een avond Rammstein.

Nog voor de aangekondigde tijd van aanvang klinkt een hymne, dat doet denken aan de Champions League, door de enorme boxen. Met een ferme knal op de grote trom, vergezeld met een enorme knal dat het stadion doet trillen, openent drummer Christoph Schneider de bijna 2,5 uur durende show. Nadat de heren, bijna traditie getrouw, van onderuit het podium naar boven komen marcheren, openen ze met ‘Was Ich Liebe’. Een nummer over liefhebben en verliezen aan de dood. Theatraal ondersteund door gitzwarte rook uit het bouwwerk rond het podium, dat doet denken aan een crematiorium

Met onder anderen het nummer ‘Links 1-2-3’ wordt naast veel nieuw werk, het oude niet vergeten. Het optreden is als vanouds. Splinternieuwe nummers gaan moeiteloos mee met de nummers uit de beginperiode. Opvallende act is wel bij ‘Puppe’ waar Till Lindemann opkomt met een hele grote kinderwagen, waardoor hijzelf gereduceerd wordt tot een klein kind. Uiteraard komt halverwege het nummer een enorme hoeveelheid vuur uit de kinderwagen omhoog. Tegen het einde dwarrelt de zwarte confetti als een asregen op het publiek neer.

Rammstein poogt naast de tanz-metal klassiekers met bijbehorende specialeffecten ook in te zetten op het rustiger werk, zoals het pas uitgebrachte nummer ‘Diamant’. Voor veel gasten is dat het moment om even te gaan plassen of wat te drinken te gaan halen. Maar het kan door een ander deel van het publiek na afloop van het laatste akkoord rekenen op een terecht applaus. Na deze hobbel, dendert het concert weer door in zijn volle sterkte en kracht. Tussen het (muzikaal) geweld van hit single ‘Deutschland’, ‘Mein Teil’ en ‘Du Hast’ zorgt ‘Ohne Dich’ nog voor een heerlijk rust moment, waarbij de duizenden lampjes haast aandoenlijk afsteken tegen het grauwe decor.

Voor de piano-versie van ‘Engel’ vertrekken de heren van Rammstein door het publiek richting verhoogd podium dat op het veld staat. Na dit nummer, begeleid door Jatekot, vertrekken ze per opblaasboot (net als in de videoclip) naar het podium om ‘Ausländer’ in te zetten.

Met ‘Rammstein’ en ‘Ich Will’ komt tenslotte een einde aan weer een enerverend avond Rammstein. De Kuip blijkt hitte-bestendig. Op 24 juni zal Rammstein wederom Nederland aandoen en neerstrijken in het Goffertpark in Nijmegen.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ