Jeff Scott Soto – Retribution

Facebookrssmail

Jeff Scott Soto is een grote naam in de hard rock wereld. De Amerikaanse zanger met Porto Ricaanse roots draait al enige tijd mee en heeft al menig bands versleten. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als de zanger van de eerste twee Yngwie Malmeen albums. Verder heeft hij onder andere gezongen in Journey, Panther, Talisman, Axel Rudi Pell, Steel Dragon en de Trans-Siberian Orchestra. Tegenwoordig leent hij zijn stem uit aan, de zeer goed ontvangen supergroep, Sons of Apollo met onder andere ex-Dream Theaters Mike Portnoy in de gelederen. Dat Jeff een bezig baasje is blijkt wel uit het uitkomen van zijn zesde officiële solo album: ‘Retribution’. De talloze live albums en EP’s tellen we voor het gemak even niet mee.

Het album opend stevig met de titel track ‘Retribution’. Je hoort meteen dat hij niet de minste muzikanten heeft verzameld. Vooral gitarist Howie Simon krijgt de ruimte en weet dit eigenlijk over de hele plaat optimaal te benutten. Luister naar de solo’s in het titel-nummer en in de ballad ‘Feels Like Forever’ en je begrijpt direct wat ik bedoel.

Maar alles draait natuurlijk om mr. Soto himself, the voice! Want wat kan die man toch ongelofelijk goed zingen. Zijn warme klanken schoppen je direct terug naar de jaren tachtig toen hard rock nog echt zijn hoogtepunt beleefde. Het is ook best een gedateerde plaat, dat bedoel ik positief en je moet ook echt geen vernieuwing verwachten. Maar alles wat een Soto plaat moet bevatten zit er in. Een super strakke ritme sectie, epische riffs, heerlijk solo’s en een waanzinnig goede zanger. Dit soort hard rock wordt gewoon niet veel meer gemaakt en dat is best jammer.

Het is ook een hele persoonlijke plaat geworden omdat Jeff kort geleden zijn broer Joey heeft verloren. In ‘Song For Joey’ laat hij een prachtig muzikaal eerbetoon aan zijn broer horen, die duidelijk uit het hart gegrepen is. Met de nummer ‘Breakout’ en ‘Dedicate to You’ brengt hij de energie weer terug in de plaat en met ‘Autumn’ komt er passend akoustisch eind aan een zeer geslaagde Jeff Scot Soto plaat.

(80/100, Frontiers)

Tracklist:

Retribution
Inside/ Outside
Rage of the Year
Reign Again
Feels Like Forever
Last Time
Bullet for my Baby
Song for Joey
Breakout
Dedicated to You
Autumn

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ