Nightwish – Decades: Live In Buenos Aires

Facebookrssmail

Nog ‘even’ en de Finse symfonische metal band Nightwish bestaat 25 jaar. Het afgelopen seizoen deed de Nederlandse frontvrouw Floor Jansen mee aan de tv-show ‘Beste Zangers van Nederland’. De grote meerderheid van de kijkers kende Floor en Nightwish nog niet. Zij maakte enorme indruk met haar stem en heeft hierdoor veel kijkers een geheel andere kijk op dit genre gegeven, want metal is zoveel meer dan ‘alleen maar’ grunten. Nightwish is één van de grootste symfo metalbands en heeft heel terecht een grote schare fans. Live zijn ze ook steengoed. Dat hoop ik terug te horen op ‘Decades: Live In Buenos Aires’.

 CD1

Bij aanvang van het album hoor je al dat het een live concert is. De juichende fans zijn op de achtergrond te horen, zodat ze de ingetogen muziek van ‘Swanheart’ niet ‘overschreeuwen’.  In ‘End Of All Hope’ komt de metal naar boven en horen we de begroeting van Floor naar de fans. In de openingstrack was het geluid vrij vlak, ik hoopte dat het nu beter zou klinken. Maar de overweldigende metal komt niet voldoende tot zijn recht. Natuurlijk is het moeilijk bij een live concert, maar toch..

De balans tussen zang en muziek is wel dik orde. Door het opzwepende effect van ‘Wish I Had An Angel’ gaat het volume hier flink omhoog. Je voelt dat dit een geweldig concert was. Na ‘Come Cover Me’ maakt Floor weer contact met de fans, deze reageren er dolenthousiast op. Dit heeft een wisselwerking naar Nightwish toe, er heerst duidelijk een geweldige sfeer. Floor heeft een enorme power op haar stem, bovendien is haar bereik keer op keer indrukwekkend, zelfs in deze oude nummers. Na een aantal opzwepende nummers is het tijd voor een beetje rust: ‘Dead Boy’s Poem’. Het volume wordt langzaam maar fantastisch opgebouwd. Ook dit nummer, met zijn meeslepende stukken, is een lust voor het oor. Het is te horen dat het publiek daar net zo over denkt. De reacties van de fans aan het eind van ‘Elvenpath’ geeft me kippenvel, wat een enorme geestdrift heerst er in Buenos Aires! Het ‘vuurwerk’ gaat verder in ‘I Want My Tears Back’. Natuurlijk is ook samenzang is zeer goed.

CD2

De tweede start met ‘Amaranth’, ook hier word je als luisteraar meegevoerd met de vibe. Bassist Marco Hietala neemt ons hierna mee in een tijdmachine, want met ‘The Carpenter’ gaan we terug naar de beginjaren. Marco heeft hier als eerste de zang, ook hij weet te imponeren met zijn stem’. De aankondiging van ‘Devil & The Deep Dark Ocean’ levert gejuich op. Ook op de tweede cd is er een aaneenschakeling van geweldige en geliefde nummers. ‘The Greatest Show On Earth’ staat tijdens deze tour gebeiteld op de setlist. Dit stukje ear candy hoort gewoon op een cd als deze te staan, hier in gave een versie van ‘slechts’ 17 minuten. ‘Ghost Love Score’ is de toegift, en ook dit is puur genieten van zang, muziek en van de geweldige live beleving.

Dit album brengt de geweldige atmosfeer die er heerste, en de warme band die Nightwish met het publiek had goed over. Het maakt niet uit dat deze nummers al op eerdere cd’s verschenen, fans genieten er nu zeker weer van. ‘Decades: Live In Buenos Aires’ toon dat ‘Nightwish de afgelopen bijna 25 jaar fantastische nummers heeft gemaakt. Hopelijk gaan de kijkers van De beste zangers die Nightwish nog niet kenden toch eens luisteren. Wellicht staan ze verbaasd dat symfonische metal best laagdrempelig en pakkend kan zijn. Het wordt de hoogste tijd dat zij, en de luisteraars van Radio 2 ervoor zorgen dat Nightwish in de Top 2000 allertijden komt, is het niet in 2019, dan toch zeker in 2020?!  (87/100) (Nuclear Blast)

Track list

01. Swanheart
02. End Of All Hope
03. Wish I Had An Angel
04. 10th Man Down
05. Come Cover Me
06. Gethsemane
07. Élan
08. Sacrament Of Wilderness
09. Deep Silent Complete
10. Dead Boy’s Poem
11. Elvenjig
12. Elvenpath
13. I Want My Tears Back

CD2

01. Amaranth
02. The Carpenter
03. The Kinslayer
04. Devil & The Deep Dark Ocean
05. Nemo
06. Slaying The Dreamer
07. The Greatest Show On Earth
08. Ghost Love Score

Lineup

Floor Jansen – zang
Tuomas Holopainen – keyboards
Marco Hietala – bas en zang
Emppu Vuorinen – gitaren
Kai Hahto – drums
Troy Donockley – Ierse doedelzak en fluiten

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ