Drie keer Rock’n’Roll bij Voltage in Iduna

Facebookrssmail

Omdat er bij de show van Voltage in het Friese Drachten twee voorprogramma’s ingepland staan, is de avond van 9 februari er een propvol rock’n’roll. Iets na half negen staat Skraal al op het podium te springen om het aanwezige publiek te voorzien van bluesrock met een onderscheidend kenmerk: de teksten van de (originele) nummers zijn net zo Fries als de band zelf. Skraal wisselt af tussen ongecompliceerde, Normaal-achtige rock en nummers waar met name dankzij de mondharmonicasolo’s duidelijke bluestonen in naar voren komen. Zanger Jorn Idzerda kletst tussendoor in het Fries, en de ongedwongen sfeer blijkt des te meer als de band tussendoor even snel een foto op het podium laat nemen (voor ‘mam’, die er helaas niet bij kon zijn).

Het podium wordt na het optreden van Skraal snel omgebouwd en om tien voor half tien komt Black Bottle Riot op om af te trappen met het nummer ‘Steady At The Wheel’ van Shooter Jennings. Het bleek nog maar de soundcheck te zijn, maar het nummer wordt met veel applaus en geschreeuw onthaald en de band gaat dus ook maar gewoon meteen door. Na een kort openingswoord speelt Black Bottle Riot de meeste nummers direct achter elkaar door. Daardoor kan het publiek genieten van zo veel mogelijk van Black Bottle Riots krachtige, stampende en bijzonder originele rock, gekenmerkt door zijn snoeiharde riffs afgewisseld met snelle gitaarsolo’s van zowel gitarist Mike Sedee als zanger/gitarist Simon Snel. Simon vertelt dat ze de volgende ochtend hun vierde plaat op gaan nemen, en dat het volgende nummer er één van het aankomende album is; ‘Johnny’s Blues’ is dus nog niet bekend bij het publiek, maar wordt niet minder enthousiast ontvangen. Ook dankzij de perfect op de muziek afgestemde lichtshow en de interactie met het publiek is het optreden van Black Bottle Riot in elk opzicht een perfect concert, en dat laat het publiek merken in het waarderende lawaai dat het produceert.

Om tien voor half elf wordt als aankondiging ‘Midnight Rider’ van de Allman Brothers Band gedraaid en even later komt Voltage het podium opgelopen. De band wordt met veel geschreeuw en applaus ontvangen, en speelt twee nummers voor zanger/gitarist Dave Vermeulen (bekend van The Voice of Holland) een kort praatje maakt. Dave laat het publiek nog eens applaudisseren voor Skraal en Black Bottle Riot en laat zijn kenmerkende stem vervolgens goed naar voren komen tijdens het nummer ‘Motherfucker Jones’. Voor het nummer ‘Good Times’ merkt Vermeulen lachend op; ‘Dat zit wel goed hier in Drachten, toch?’. De zanger laat wat meer van zijn muzikale veelzijdigheid horen als hij een typische blues-solo speelt op zijn mondharmonica voor hij weer zijn elektrische gitaar pakt voor ‘I Got You Rockin’’.

Na de vraag of iedereen Status Quo kent, gevolgd door goedkeurend gebrul vanuit het publiek, speelt de band de cover ‘Roll Over Lay Down’. Het publiek, dat na aansporing van Dave massaal naar voren is gekomen, gaat er helemaal op los en danst zelfs nog harder dan voorheen. Nadat Dave de band tijdens een instrumentaal stukje heeft voorgesteld lijkt het einde te zijn komen, en het nummer ‘Matchbox’ lijkt de afsluiter van de avond. De band loopt het podium af, maar het publiek hoeft niet lang ‘We want more!’ te schreeuwen voor Voltage weer terug is voor een uitgebreide toegift. ‘Travelling Man’ is echt het laatste nummer, maar niet het laatste dat het publiek van Dave te zien krijgt; hij had tijdens de show al beloofd om na het optreden bier te komen drinken met het publiek bij de merchtafel. Dankzij zijn charme als frontman weet Dave het publiek helemaal in te pakken, en van het begin tot het eind was het optreden van Voltage een feestje. Dankzij de bijdragen van Skraal en Black Bottle Riot was het een avond met verschillende soorten rock, die echter allemaal gemeen hadden dat ze het publiek in Iduna een geweldige avond bezorgden.

Foto’s (C) Anneke Klungers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ