Birth of Joy – Hyperfocus

Facebookrssmail

Hyperfocus is alweer album nummer 5 van Birth of Joy. De band heeft bovenal een geduchte live-reputatie. In Nederland zijn alle zalen in het clubcircuit inmiddels meerdere malen tot de laatste steen afgebroken na shows van het illustere trio. Birth of Joy heeft een nog veel groter publiek in Frankrijk. Niet voor niets nam de band haar live-album ‘Live At Ubu’ op in Rennes.

Op de plaat is Birth of Joy wat meer ingetogen, zijn de jams wat minder breed uitgesponnen, maar wat ook in de studio overeind blijft is de rauwe energie die de band uitstraalt. “Sixties on Steroids – Psychedelic Organ Rock&Roll” zo typeert Birth of Joy zichzelf. Je hoort the Doors, MC5, maar ook Pink Floyd en Deep Purple terug in de rock ’n roll van de band. Op ‘Hyperfocus’ voegt Birth of Joy ook nog vleugjes jazz, stoner en grunge toe aan haar eigenzinnige smeltkroes.

Wat gelijk opvalt als je ‘Hyperfocus’ beluistert is dat het absoluut ongeschikt is als achtergrondmuziek. Je kunt het album eigenlijk maar op één manier afspelen: Knetterhard en met volledige aandacht; hyperfocus als het ware. Bovenop de meedogenloos doordenderende groove van weergaloze drummer Bob weven gitarist Kevin en organist Gertjan een spannend patroon waarin je bij iedere luisterbeurt weer nieuwe details herkent. Subtiel en toch “in-your-face” zoals we van Birth of Joy gewend zijn. Gertjan heeft zijn Philicorda orgel ingeruild voor een Hammondorgel en dat hoor je, het orgel klinkt voller, vetter en nog prominenter in het bandgeluid.

Een prachtig voorbeeld hiervan vinden we in ‘We Are Many’. In het intro worden we op het verkeerde been gezet door een waanzinnig stuk percussie, maar daarna neemt het massieve Hammondorgel de hoofdrol. Gejaagd, snoeihard en toch melodieus, ‘We Are Many’ bevat alles wat Birth of Joy zo goed maakt. Dit wordt een van de hoogtepunten van de liveset van Birth of Joy. ‘Hyperfocus’ is een gevarieerder album dan het eerdere werk van Birth of Joy. We vinden zeker nog de aan MC5 refererende doorbeukende orgelrock, opener ‘Join the Game’, titelnummer ‘Hyperfocus’ en ‘Let It Slide’ zijn daar voorbeelden van. Maar de band neemt ook regelmatig gas terug, zoals in ‘Forenoon’ dat aangedreven wordt door een jazzy shuffle en waarin Hammond en gitaar om elkaar heen draaien in psychedelische melodieën. In ‘Poor Duffy’ ontwaren we zelfs blazers.

Een van de hoogtepunten van het album is het ambitieuze epos ‘Sypdorkat’. Vanaf het intro vol subtiele percussie bouwt ‘Sypdorkat’ langzaam op richting een voortdenderende groove vol inventief drumwerk en pompende hammond riffs.

Birth of Joy heeft haar palet uitgebreid zonder aan rauwe energie en eigenheid in te boeten. ‘Hyperfocus’ laat zien dat Birth of Joy per album beter wordt. De nummers van ‘Hyperfocus’ zullen hun weg vinden in de liveset van Birth of Joy die daar alleen maar interessanter van zal worden. Topplaat (85 / 100)

Hyperfocus wordt op 16 februari uitgebracht door Glitterhouse Records. Birth of Joy presenteert haar nieuwe album aan het publiek in Paradiso Noord in Amsterdam, ook op 16 februari.

Songlist:

 1. Join the Game
 2. Hyper Focus
 3. You are Many
 4. I
 5. Riff Raff
 6. Forenoon
 7. Witches Hammer
 8. II
 9. Let it Slide
 10. Sypdorkat
 11. Poor Duffy
 12. III
 13. Sell Out
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ