The Neal Morse band – Alive Again

Facebookrssmail

alive-again-cd-coverMuzikale duizendpoot Neal Morse draait al heel wat jaren mee in het prog circuit. Hij heeft eigenlijk geen introductie nodig en daarom sla ik die over. Recent bracht hij ‘Alive again’ uit. Een pakket met 2 live CD’s en een live DVD.

CD 1 
Door het applaus is het direct duidelijk dat het een live cd is. Er wordt wat sferische muziek gespeeld. Hierna gaat het concert echt van start met het a- capella intro van ‘The Call’. De bas groove van Randy George krijgt terecht direct applaus. De geluidskwaliteit is niet zo subliem dat je het gevoel heb zelf ìn de zaal aanwezig te zijn. Toch is de kwaliteit wel degelijk goed, en helder. Natuurlijk wordt ook de titel track van zijn laatste studio album ‘The grand experiment’ gespeeld. Vanaf nu ben ik één met het concert. Dat gevoel laat mij niet meer los. Neal maakte een tijd deel uit van de prog band Spock’s Beard. Vandaar dat ‘Harm’s Way’ gespeeld wordt. Kippenvel door Neal’s stem. Wat is dit mooie, lange nummer goed opgebouwd!

Neal is een gentleman, met hart voor zijn band. Dat laat hij blijken door zijn bandleden van harte een solo te gunnen. Bill Hubauer laat een verrassende solo op de keyboards horen. Non stop volgt ‘The Creation’. Van dit gave nummer kun je aangenaam lang genieten (16,49). Ook de nummers die volgen zijn in perfecte harmonie. Wat kan een ruim uur snel voorbij gaan als je naar geweldige muziek luistert!

CD 2
Dit schijfje heeft met ‘Waterfall’ een rustige start. Alle vijf de bandleden geven regelmatig een vocale aanvulling. Deze stemmen vormen een geweldige match. De gitaar solo van Eric Gilette is er één om je vingers bij af te likken. Hij begint rustig, maar hij laat ook een up-tempo stuk horen. Het publiek klapt mee. En dat mag; moet zelfs te horen zijn op een live album. Non stop volgt ‘In the fire’. Drummer Mike Portnoy laat ook hier een goed staaltje van zijn kunnen horen. En zoals wel vaker bij Neal klinken sommige stukken heerlijk bombastisch.

‘Alive again’ is een superstuk dat meer dan 34 minuten duurt. De up-tempo instrumentale stukken zijn technisch zeer moeilijk. Alle wendingen lopen als een geoliede machine. Vette basgrooves, betoverend toetsenwerk, subliem gitaarspel, loepzuivere zang. ‘Alive Again vormt een aaneenschakeling van ‘wow-momenten’! Zoals bij de fans bekend, heeft Neal zich jaren geleden bekeerd. Of je nu gelovig bent of niet. Ook nummers waarin Neal over zijn geloof zingt, zoals ‘Oh Lord, my God’ en het licht bombastische ‘King Jesus’ mogen er zijn.

Wat een team topmuzikanten is dit! Live is The Neal Morse Band geniaal. Alles wordt door iedereen perfect gespeeld en gezongen. Bij niemand is een foutje te bespeuren. Neal praat weinig tussen de nummers door. Door het applaus krijg je de sfeer in de zaal prima mee. Doordat sommige nummers “aan elkaar worden geplakt”, is het applaus nooit te veel. Door de prima balans tussen muziek en applaus gaat dit dubbel-album nóóit vervelen.

Allereerste indruk van de DVD: Het beeld is soms onscherp en te donker. Ook de montage had beter gekund. Toch weet The Neal Morse band’ me al snel “in te pakken”. Dat blijft de hele DVD zo. Helemaal als Neal ‘There’s nothing that God can’t change’ zingt. Dit nummer gaat over zijn dochter. Zij is geboren met een hartafwijking. Neal zingt geheel solo, en hij begeleidt zichzelf op gitaar. Scherp beeld of niet. Neal weet me met zijn stem en  woorden te raken’

Als er iemand een aura heeft, dan is Neal het wel. Hij en zijn band laten me de imperfectie van het beeld vergeten. Buiten Neal, telt zijn band nog meer multi- instrumentalisten. Ze wisselen een paar keer van instrument en nemen zo elkaars plaats in. Dit móét je zien! Dit concert duurt bijna 2.30 uur. Alles wat uit de handen komt van Neal Morse is geweldig. Dat geldt ook voor deze combinatie. Deze DVD geeft je samen met de 2CD’s uren lang luister plezier.

(9/10, Radiant Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ