The Black Noodle Project – When The Stars Align, It Will Be Time …

Facebookrssmail

The Black Noodle Project komt uit Frankrijk. Hun stijl varieert van shoegaze tot aan prog rock/metal en alles wat er tussen zit. Hun nummers zijn grotendeels instrumentaal. Dit project bestaat nog steeds uit multi-instrumentalist Sébastien Bourdeix en drummer Tommy Rizzitelli. Daarnaast doen er twee gastmuzikanten mee.

De opening van dit album is langzaam en intrigerend. Tommy bespeelt zijn cimbalen op een bijzondere manier. Sébastien speelt enkele langaanhoudende pianoklanken. Dan worden tempo en volume langzaam opgebouwd. De muziek heeft een aangenaam zware sound, maar het is misschien minder heftig dan je zou verwachten in ‘Welcome to Hell’. De wendingen vloeien in elkaar over, het tempo heeft een heerlijke flow. Het geluid is een beetje groezelig, maar dat mag hier. Het gitaarspel (in meerdere laagjes) is wat meer op de voorgrond. Er is een langzame wending naar kleiner gespeeld deel, de klank blijft wat groezelig in dit eerste nummer. Behalve pianoklanken, hoor je ook diverse geluiden. De gesproken woorden klinken vervormd. Dan dooft de muziek langzaam uit. ‘Black Moment’ heeft een hele kalme start. Dit verandert naar mid tempo. Sab Elvenia heeft een hele eigen kleur van stem, deze is misschien niet bij iedereen favoriet. Vocale delen worden afgewisseld met instrumentale stukken. In een kleiner gespeeld deel zijn er akoestische gitaarklanken verweven. Ongemerkt zijn er meer laagjes in de muziek dan je verwacht. Na een vrij uitgebreid vocaal deel dooft dit tweede nummer met wat zwaardere klanken uit. The Black Noodle Project is heel divers in hun muziek, dat blijk wel uit de elektronische klanken aan de start van ‘Give Us Hope’. Qua ritme zit het ingewikkelder in elkaar dan het lijkt. Ook nu zijn er diverse veranderingen qua tempo en volume. Het ingetogen deel is prachtig gespeeld, de gesproken woorden in het Frans vormen door de verbeten klank een mooi contrast. Ook dit nummer dooft langzaam uit en gaat bijna naadloos over ‘Time’. Er is akoestisch gitaarspel, aangevuld met een vleugje sobere muziek. Misschien moet je nog steeds wennen aan de stem van Sab. Maar je hoort wel de emotie in haar stem, en die past mooi bij de muziek. Vocale en instrumentale delen wisselen elkaar af. Een deel van de tekst wordt gesproken, dit vormt een prima blend met de zang.

De akoestische gitaar in ‘Stormy Weather’ mengt goed met de lekkere flow van de overige instrumenten. De muziek is wat steviger, niet echt stormachtig, wel meeslepend. Op de achtergrond is er zang als instrument toegevoegd. Er zijn mooie, geleidelijke overgangen. Dat geldt zeker voor de verandering in het midden. De langzaam gezongen woorden zijn in harmonie met het tempo van muziek. Dit nummer eindigt met de klanken van akoestisch gitaarspel. Na de rustige start van ‘Behind The Light’ zou je een ”explosie” van geluid verwachten. Maar de sfeer is bijna zomers. Langzaam wordt de muziek iets sneller en zwaarder. Er worden wat herhalingen gespeeld. In een iets langzamer deel smelt de zang samen met de muziek. Deze laatste track dooft een beetje voorspelbaar maar toch mooi langzaam uit.

Het gitaarspel is goed gevarieerd, en je hoort regelmatig meerdere laagjes. De drums en de cimbalen zijn niet alleen gedetailleerd bespeeld, maar ook zeer goed gedoseerd. Het is nergens te veel of te weinig. Bijna alle nummers doven uit, daar had iets meer variatie in mogen zitten. De cello in ‘Give us Hope’ en ‘Stormy Weather’ is zo ver op de achtergrond is dat deze nauwelijks opvalt. Ongemerkt zit het album complex in elkaar. ‘When The Stars Align, It Will Be Time’ heeft wel een paar luisterbeurten nodig om te groeien. (79/100 Progressive Promotion Records).

Track Listing

1. Welcome To Hell


2. Black Moment


3. Give Us Hope


4. Time


5. Stormy Weather


6. Behind The Light
 

Lineup:

Sébastien Bourdeix – Guitars, Keyboards, Bass, Voice (1,6)


Tommy Rizzitelli – Drums
Sab Elvenia – Voices (2,4,5) Charlot Riveiro – Cello (3, 5)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ