While She Sleeps breekt Poppodium 013 volledig af

Facebookrssmail

Het is vrijdag 29 september als While She Sleeps weer een bezoek aan Nederland brengt en dit doen ze niet alleen. Vanavond staan ze in een, tot de nok toe gevulde, Poppodium 013. Het concert is al een lange tijd stijf uitverkocht en dat is niet zo gek met zo’n line up. Zo brengen ze Bury Tomorrow en Polaris mee om het voorprogramma te verzorgen. Bereid je maar alvast voor op en avond vol moshpits, circlepits en keiharde breakdowns.

POLARIS

Het is aan de Australische metalcore band Polaris om de avond te openen. Ergens was dit een onverwachte toevoeging aan de lineup na het overlijden van gitarist Ryan Siew, op 26 jarige leeftijd, eerder dit jaar. Je zou verwachten dat de band tijd nodig heeft om dit verlies te verwerken en dat optreden momenteel op de laatste plaats zou staan. Toch heeft de band besloten om samen met While She Sleeps naar Europa te komen en op deze manier Ryan te eren voor alles wat hij voor de band heeft betekend.

Ondanks dat ze maar een half uur de tijd hebben, zetten ze een sterke show neer. Het is duidelijk te zien dat emotie en energie de prioriteit heeft bij deze band. De vocale afwisseling verveelt geen moment en in het gitaarspel wordt er daadwerkelijk als band gespeeld. De scherpe dynamiek, keiharde breakdowns en het drumwerk van topklasse laat zien dat deze band zich onderscheid middels muzikaliteit ten opzichte van andere bands binnen het metalcore genre. Bakken aan energie, agressie en emotie maakt van dit optreden een emotionele rollercoaster waar overduidelijk van genoten wordt.

BURY TOMORROW

Dan is het aan de Britse metalcore band Bury Tomorrow om de energie die Polaris heeft gegeven voort te zetten. Het is bij de meeste mensen al wel bekend dat deze band alle kneepjes van het vak kent, maar maken ze dit ook waar na het vertrek van gitarist en vocalist Jason Cameron? Dat doen ze zeker! Het gitaarwerk is zoals altijd virtuoos, de ruwe vocalen van Daniel Winter-Bates zijn zo intens en gevarieerd dat je er wel van moet houden en het drumspel van Adam Jackson maakt het plaatje compleet.

Met het nieuwe album ‘The Seventh Sun’, die in maart dit jaar uitkwam, is de tweede vraag natuurlijk, wordt het nummer ‘Heretic’ live gespeeld met een gastoptreden van Lawrence Taylor van While She Sleeps? Als de beide bands dan toch samen op tour zijn, dan kunnen ze deze mogelijkheid eigenlijk niet laten liggen. Helaas dachten de mannen daar anders over. Al met al weet de band een fenomenaal optreden neer te zetten en wordt de security goed aan het werk gezet met de hoeveelheid aan crowdsurfers. De avond kan nu al niet meer stuk en dan moet het optreden van While She Sleeps nog beginnen. Één ding is zeker, het publiek is goed opgewarmd en is er helemaal klaar voor.

WHILE SHE SLEEPS

Dan is het tijd voor de headliner van de avond. Waar veel metalcore bands hetzelfde neerzetten, doet While She Sleeps dit net even anders. Ze zijn veel dynamischer door de goede afwisseling tussen zang en ritmewisselingen. Dit komt voor een groot deel door het mixen van de grunts en de clean vocals met de complexe gitaarriffs. De strakke gitaarlijnen in combinatie met rammende baspedalen en het gegrom van frontman Lawrence zorgen voor een uniek geluid. Wissel dit af met keiharde breakdowns en catchy refreinen en er ontstaat een vorm van metalcore waar je u tegen zegt.

Met een lange setlist van maar liefst 18 nummers komen er verschillende albums aan bod. Deze gevarieerde setlist valt goed in de smaak bij het publiek en het is overduidelijk te zien dat er fans van het eerste uur aanwezig zijn. Er wordt meegezongen, geheadbangd en de moshpits zijn bijna niet weg te denken. Ook vliegen de crowdsurfers je om de oren, maar we hadden natuurlijk niets anders verwacht van een While She Sleeps concert.

Er staat ons nog een leuke verassing te wachten wanneer ‘Silence Speaks’ wordt ingezet. Op het originele nummer zingt Oliver Sykes van Bring Me the Horizon mee, maar aangezien hij vanavond niet aanwezig is, worden zijn stukken ingevuld door Jamie Hails van Polaris. Misschien was dit ergens ook wel te verwachten, maar het werd in ieder geval enorm gewaardeerd door het publiek.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar dit was toch wel een onvergetelijke avond in 013. Alle drie de bands hebben het poppodium volledig afgebroken en het publiek heeft het weekend waarschijnlijk nodig om bij te komen. Dit is een hele korte tour bestaande uit slechts vijf shows, maar wat een geluk dat ze Nederland niet hebben overgeslagen. Dit wil je echt niet gemist hebben.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ