Hemelbestormer – A Ring of Blue Light

Facebookrssmail

Foto’s zeggen meer dan woorden… Alleen al kijkend naar het artwork van de albums van Hemelbestormer, weet je al dat je op het punt staat iets bijzonders te gaan beluisteren, dat je een avontuur tegemoet gaat. Post-metal, Sludge, Ambient, een vleugje Black metal, dat is een beetje het recept van dit Belgische kwartet dat in 2012 is ontstaan. Hun eerste full-length ‘Aether’ uitgekomen in 2016 was er al een goed voorbeeld van en met ‘A Ring of Blue Light’ gaat het avontuur verder.

Intens, donker, zwaarmoedig, atmosferisch, licht psychedelisch maar vooral beeldend is in het kort de beste beschrijving die men kan geven van dit meesterwerk. De afwezigheid van zang is absoluut geen gemis, eerder vanzelfsprekend want de muziek is zo vol dat men zich terecht kan afvragen wat vocals hier nog zouden kunnen toevoegen.

Met ruim 11 minuten opent ‘Eight Billion Stars’ de weg naar een ander universum door middel van een perfect opgebouwde intensiteit in meervoudige lagen en kracht. Zwevend op de melodie beland je zonder pardon in het volgende nummer ‘Clusters’ waar het net zo heerlijk vertoeven is, als gehypnotiseerd door de klanken. ‘Towards the Nebula’ maakt je weer alert met zijn rockende begin, snellere tempo, groovy en distorted sound. Maar schijn bedriegt want de massieve duisternis komt prompt terug om je mee te sleuren in een zwart gat dat heet ‘Redshift’. Geen licht te bekennen hier, enkel de zwaartekracht dat een ietwat depressieve sfeer verder versterkt maar nog steeds even adembenemend is. ‘Blue Light’ komt als een korte heldere rustpauze, een licht in het donker vlak voor de verpletterende finale die ‘The Serpent Bearer’ heet. Dit laatste nummer van bijna twaalf minuten, laat op imponerende wijze horen hoe de heren van HMBSM alle elementen binnen een track samen laten smelten en hiermee de luisteraar trakteren op een grandioze finish.

Met ‘A Ring of Blue Light’ heeft Hemelbestormer bewezen weer verder te zijn gegroeid. Deze tweede full-length overtreft ‘Aether’ (al een geweldig album), is per definitie een aanrader en zal ongetwijfeld tot de beste albums binnen het genre behoren. Voor een intensere beleving, is een live optreden zeer zeker aan te bevelen. De heren zijn on stage zeer indrukwekkend en de toegepaste live visuals zijn absoluut een meerwaarde voor de totale beleving. Kortom een betoverende plaat van een even betoverende band.

(90/100, Van Records)

TRACKLIST
1. Eight Billion Stars (11:37)
2. Clusters (3:27)
3. Towards the Nebula (11:05)
4. Redshift (14:13)
5. Blue Light (2:41)
6. The Serpent Bearer (12:48)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ