Batushka – Hospodi

Facebookrssmail

Poolse black metal band Batushka heeft begin dit jaar een splitsing gezien waarbij de zanger uit de band getrapt is. De zanger heeft hierbij nog alle socials in handen en beweert de bedenker van debuutalbum ‘Litourgiya’ en de bijbehorende albumafbeelding te zijn. De rest van de band beweert dat de zanger niks voor het schrijfproces heeft betekend. De zanger kwam op 12 juli met Hospodi en de andere versie van de band heeft Панихида al uitgebracht (te vinden op social media als Батюшка), welk als een redelijke voortzetting van Litourgiya klonk.

Om maar met de deur in huis te vallen: Hospodi klinkt alsof je Litourgiya van Ali Express hebt besteld. Het lijkt erop als je even snel luistert, maar als je wat meer aandacht eraan besteed kom je er toch echt achter dat het eindproduct minder verfijnd is en flink wat ruwe randjes heeft. Zo is de intro track, Wozglas, onnodig en maakt het veeltallige gebruik van het woord Hospodi het een beetje vervelend.

De ruwe randjes waar ik het over had zijn ook muzikaal duidelijk terug te vinden. Het album probeert het symfonische van zijn voorganger te bereiken, maar het haalt het niveau bij lange na niet. In plaats daarvan klinkt het nogal lomp, wat de focus wat meer op het zware gedeelte van de symfonische black metal lijkt te leggen. Het enige werk wat in de buurt lijkt te komen van Litourgiya is vocaal, maar ook hier mist veel van de Gregoriaanse koorzang die hierop nog te horen was. Juist deze Gregoriaanse koorzang tilde Litourgiya omhoog, hoewel ik vermoed dat ook hiermee Hospodi niet echt te redden valt.

Er valt niet alleen slecht te praten over Hospodi. Het is geen Litourgiya, maar het is wel een redelijk lomp (maar niet bijzonder rauw of hard) black metal album met wat symfonische invloeden. Het biedt in ieder geval ietwat afwisseling binnen het genre. Mocht je dus een keertje wat andere black metal willen zonder meteen compleet symfonisch te gaan, dan kan je dit album best een keertje opzetten.

Als je echter een opvolger zoekt voor Litourgiya raad ik je toch echt aan dit album links te laten liggen. Pak dan gewoon het eerdergenoemde Панихида op, want het lijkt er toch echt op dat de zanger niks heeft geschreven. (55/100) (Metal Blade Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ