Greta Van Fleet overtuigt in uitverkocht Doornroosje

Facebookrssmail

Greta Van Fleet bestaat sinds 2012 toen de broertjes Josh, Jake en Sam Kiszka samen met Kyle Hauck de band oprichtten in Frankenmuth Michigan. De band is vernoemd naar een inwoner van Frankenmuth Gretna van Fleet, met haar volledige instemming. In 2013 verliet drummer Kyle de band en werd hij vervangen door Danny Wagner waarmee Greta Van Fleet compleet was. In de eerste jaren werden lokaal singles en een live ep uitgebracht. Zaken kwamen in een stroomversnelling in 2016 toen de eerste single ‘Highway Tune’ in de tv serie Shameless werd gespeeld. In 2017 werd de ep ‘From The Fires’ wereldwijd uitgebracht. Het debuutalbum staat gepland voor het midden van 2018. De roem van Greta Van Fleet verspreidt zich snel, begin maart vroeg Elton John de band om op zijn Academy Awards feest te komen spelen en de oude meester speelde 2 nummers samen met Greta Van Fleet. De show in Doornroosje trapt een uitverkochte clubtour in Europa af voor de nog jonge band.

Mooon

Jong talent uit ons eigen land mag het spits afbijten vanavond. Mooon uit Aarle-Rixtel (een dorp onder de rook van Helmond) bestaat uit de broers Tom en Gijs de Jong en hun neef Timo van Lierop. Het verhaal van Mooon is dat de broertjes de Jong tijdens een verbouwing naar de garage waren verbannen waar ze hun vader’s platenverzameling uit de sixties en seventies ontdekten en bedachten dat ze dat ook moesten kunnen. Vol vertrouwen werden instrumenten aangeschaft en samen met neef Timo besloten ze een band op te gaan richten. De muziek van Mooon valt het best te omschrijven als “Garage/blues with a little taste of surf and psychedelics”.

Gestoken in sixties outfits met mod-kapsels zijn de heren van Mooon geheel in stijl met hun muziek. In de psychedelische opener ‘Too Cool for Skool’ hoor je gelijk wat Mooon zo onweerstaanbaar maakt. ‘Too Cool for Skool’ heeft een sterke groove, catchy koortjes en Timo’s psychedelische gitaargeluid maakt het geheel af. De band heeft nauwelijks tijd voor interactie met de zaal, de nummers worden in een razende vaart aan elkaar geregen. Pas halverwege de show, in de aankondiging van ‘Alice D.’ is er tijd om even een paar woorden met het publiek te wisselen. In ‘Alice D.’  toont de band dat niet alleen Timo een fraaie stem heeft, Tom weet de sixties sound van het nummer prachtig te raken. ‘Mary You Wanna’ is nog zo’n akelig catchy nummer, dat zich ook de dagen na de show maar niet uit je hoofd laat verdwijnen. Het hoogtepunt van de show is het epische ‘Alcohol’ waarin opzwepende bluesrock afgewisseld wordt met lange, bijna jazzy jams. Getuige het enthousiaste applaus van het publiek heeft Mooon zeker zieltjes gewonnen in Doornroosje met dit geslaagde optreden.

Greta Van Fleet

Onder de soulvolle tonen van David Ruffin’s ‘My Whole World Ended (the day you left me)’ betreedt het kwartet van Greta Van Fleet het podium. De band heeft zich voor de gelegenheid in Oosterse outfits gestoken wat het androgyne karakter van de bandleden nog eens onderstreept. Greta Van Fleet speelt bluesrock waarin invloeden van Led Zeppelin en Deep Purple onmiskenbaar aanwezig zijn. Al was het alleen maar door de stem van zanger Josh die op momenten de strot van Robert Plant akelig dicht benadert, maar ook de inventieve gitaarpartijen van gitarist Jake zijn diepgeworteld in de klassieke rock uit de jaren 70. Toch klinkt Greta Van Fleet nooit als een jaren 70 tribute band, daarvoor zijn de nummers te eigen en hebben vooral de vocalen van Josh een te eigenzinnig karakter. Het ene moment klinkt hij als een kinderstemmetje en het moment erna klinkt er een oerschreeuw uit zijn keel die Jake’s woeste solo moeiteloos overstemt. Hoewel de band nog jong is vormt Greta Van Fleet een uiterst krachtig vierkoppig rockmonster, aangejaagd door de rake klappen drummer Danny en de stuwende grooves van bassist Sam.  Het is moeilijk hoogtepunten aan te wijzen in de geweldige rock ’n roll show die Greta Van Fleet vanavond neerleggen. Als het dan toch moet, dan is het prachtig opgebouwde ‘Black Smoke Rising’ dat al vroeg in de show gespeeld wordt zeker een kandidaat. Ook het psychedelische ‘Flower Power’ met een heerlijk jengelend Hammondorgel en vol energie is heel fijn. De band doet haar inspiratiebronnen recht met een gloedvolle uitvoering van Howling Wolf’s ‘Evil’.

In de toegift gaat er nog een tandje bij met de vette rockers ‘Highway Tune’ en ‘Safari Song’. De faam reisde Greta Van Fleet vooruit en de verwachtingen in het uitverkochte Doornroosje waren hooggespannen. Greta Van Fleet overtrof de verwachtingen en speelde een geweldige rock ’n roll show.

Foto (c) Josanne van der Heijden

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ