Rammstein zet Nijmegen in vuur en vlam

Facebookrssmail

Zwarte rookpluimen en enorme vlammen stijgen boven het Goffertpark in Nijmegen uit. Midden in het park staat een enorme stalen constructie die doet denken aan een oud militair bouwwerk met een vleugje steampunk. Dit kan maar één ding betekenen, Rammstein is terug in Nederland! 

In de warme middagzon beginnen de rijen bij de merchandise stands langzaam voller te worden en er lopen steeds meer mensen met Rammstein kleding door de straten van Nijmegen. De poorten openen en over het hele terrein zijn de (oudere) nummers van Rammstein heel de middag te horen terwijl er genoten wordt van allerlei verschillende hapjes en drankjes tegen een flinke uitgave van muntjes.

Zodra de avond begint te vallen staan er twee dames klaar op het kleinere podium wat op de rand van de Feuerzone en het grote veld staat. Het Franse Duo Abélard speelt de nodige Rammstein nummers op de piano voordat de grote show begint.

Een concert wat letterlijk begint met een knal. Zodra het intro voorbij is, verschijnt Christoph ‘Doom’ Schneider door de rook achter het drumstel om het startschot te geven van een show die je niet snel vergeet. 

Zodra Christoph plaats neemt achter het drumstel en de eerste klanken inzet van het wat nieuwere ‘Armee der Tristen’ begint iedereen mee te klappen en te juichen terwijl de bandleden één voor één op het podium verschijnen. Elk lid van de band wordt met groot gejuich ontvangen, maar het hardste gejuich wordt bewaard totdat frontman Till Lindeman de bühne betreedt en de eerste zinnen met zijn zware Duitse stem inzet.

De eerste paar nummers worden vooral gebruikt om connectie te maken met het publiek en nog niet  groots uit te pakken. De explosies en vlammen blijven een beetje achterwege tijdens het mooie muzikale verloop tussen oude en nieuwe nummers zoals ‘Zick Zack’, ‘Links 2-3-4’ en ‘Sehnsucht’. Als er iets langer de tijd nodig is voor een wissel van de gitaren van gitaristen Paul Landers en Richard Zven “Scholle” Kruspe wordt er een showtje op het podium weggegeven door toetsenist Christian “Flake” Lorentz en bassist Oliver Riedel.

Zodra het nummer ‘Zeig dich’ begint, komt het publiek een stuk losser en wordt de sfeer steeds beter. Overal staat het publiek, van alle leeftijden, mee te headbangen op het gitaargeweld van de band. Ook buiten de hekken van het concert staan de nodige fans mee te genieten van de muziek maar zonder zicht op het spektakel wat zich in het Goffertpark afspeelt.

Halverwege de show begint de pyrotechniek zijn werk te doen, bij ‘Mein Herz brennt’ is het nog een wat simpele fakkel die zich voordoet als het brandende hart van Till. Bij ‘Puppe’ merk je dat de band al een stapje verder gaat als er een enorme kinderwagen het podium op komt waar na verloop van tijd de vlammen uitkomen.  De band staat halverwege de show ook even stil bij de tijd, letterlijk en figuurlijk met het nieuwe en emotionele nummer ‘Zeit’ van het gelijknamige album.

Dit luidt het pauzemoment in voor de band om zich voor te bereiden op het laatste deel van de show. Tijdens de “pauze” wordt het publiek uitstekend vermaakt door Richard met zijn remix van het nummer ‘Deutschland’ die na de pauze ook met een sneltreinvaart door dendert over het publiek met de nummers ‘Deutschland’, ‘Radio’, ‘Mein Teil’, ‘Du hast’ en ‘Sonne’. Dit alles samen met een lichtshow en vuurshow waar je U tegen zegt. Met als terugkerende favoriet het “roosteren” van Flake in de kookpot, tijdens het nummer ‘Mein Teil’, door Till met verschillende vlammenwerpers.

Na het nummer ‘Sonne’ neemt de band zoals het lijkt afscheid om vervolgens op het kleine podium te verschijnen en ‘Engel’ te zingen onder begeleiding van Duo Abélard. Om snel terug te kunnen keren naar het podium kiest de band er voor om niet te gaan lopen, maar in rubberbootjes te crowdsurfen terug naar het hoofdpodium en daar verder gaan met het lied ‘Ausländer”, ‘Du riechst so gut’ en ‘Pussy’. Compleet met de metalen fallus om de eerste meters van het publiek te voorzien van een flinke lading “schuim”.

Dan is het na ruim twee uur helaas tijd voor de laatste drie nummers ‘Rammstein’, ‘Ich will’ en ‘Adieu’. Ook deze nummers gaan tijdens de inmiddels, door de avond, gevallen duisternis weer gepaard met een spectaculaire licht- en vuurshow. Door weer een show neer te zetten die zijn weerga niet kent, laat Rammstein zien dat ze het, zelfs na de COVID-jaren, absoluut niet verleerd zijn om alles op alles te zetten voor de fans.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ