Horn – Retrograd

Facebookrssmail

Vrijdag 09 maart was de dag waarop ‘Retrograd’ van de Duitse one-man band Horn verscheen. Na zeven full-lengths trakteert Nerrath ons deze keer op een mini-album, goed voor 27 minuten energieke Pagan Black Metal met de medewerking van onder andere Joris van Gelre (Wederganger / Heidevolk) als vocalist op de afsluiter ‘Der Einder’.

Zoals we gewend zijn van Horn, kenmerkt dit album zich door het harmonieus samensmelten van black metal met middeleeuwse en folkloristische klanken. Al zijn 27 minuten erg kort, is het de man achter dit project wederom uitstekend gelukt een krachtig en substantieel geheel te leveren.

De nummers ‘Retrograd’ en ‘Blockfuß’ zijn beide verdeeld in twee stukken waarvan een korte en rustige inleiding (Einleitung) met akoestische pagan klanken en een tweede dynamische volle track doordrenkt met black metal elementen, een galopperend tempo en heerlijke rauwe vocals. Met een beetje verbeelding voel je tijdens deze twee intro’s de rust van de groene wouden van weleer terwijl de volle metal nummers werkelijk epische taferelen oproepen. Over ‘epische taferelen’ gesproken dan is het nummer ‘Garant’ winnaar van dit mini-album en weliswaar het sterkste nummer. De combinatie pagan en black metal komen op dit nummer het beste tot hun recht, samengebonden in een meeslepend oorlog van klanken. Tel erbij de geweldige woeste stem van Nerrath in de aanslag en je sluit je direct aan om mee te gaan strijden.

Afsluiter ‘Der Einder’ is een abrupte afsluiting aan de voorgaande epische avontuur vooral door de melancholieke en bijna filosofische Nederlandstalige tekst over de naderende einde van het leven. Een slot dat prachtig gedragen wordt door de donkere en heldere zang van Joris van Gelre.

Met ‘Retrograd’ drukt Horn weer eens duidelijk zijn stempel op het genre Pagan Black. Dit is hoe dit genre hoort te klinken: ongerept, episch en trots. Is er dan geen minpunt aan dit album? Zeker wel, het is te kort!

(87/100) (Iron Bonehead Productions)

Tracklist Horn – Retrograd:

1 Retrograd – Einleitung (2:04)
2 Retrograd (6:01)
3 Blockfuß – Einleitung (1:52)
4 Blockfuß (5:01)
5 Garant (4:59)
6 Der Einder (6:07)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ