Ayreon – Universe: Best of Ayreon Live

Facebookrssmail

Ruim 20 jaar geleden begon Arjen Lucassen met Ayreon. Als Arjen componeert laat hij zich leiden door zijn inspiratie. En niet door belemmeringen of het wel of niet live uitvoerbaar is. Door de complexe opbouw van de nummers zijn ze nauwelijks live uitvoerbaar. Zijn optredens zijn daarom zeer zeldzaam.

In 2015 was Ayreon met een enorme line-up live te zien met zijn show ‘The Theater Equation’. Dat was in 013, Tilburg, en was een groot succes. Vandaar uit ontstond het plan om nog een keer live te gaan, maar dan als terugblik over de afgelopen 20 jaar. In no time waren er 3 shows uitverkocht. De 9000 fans kwamen uit meer dan 50 landen. Aan deze megashow deden maar liefst 16 (!) zangers en zangeressen mee. En natuurlijk geweldige muzikanten.

De ‘Prologue’ wordt gesproken door Mike Mills (Toehider). Daar betrekt hij het publiek bij door te vragen: “Would you like to hear his name?… His name is Ayreon!” Het gejuich barst los. Je voelt de magie van het podium over de fans heen dalen. Edward Reekers (Kayak) mag ‘Dreamtime’, het openingsnummer zingen. Ferry Duysens (VUUR) begeleidt het op akoestisch gitaar. Dit doet hij samen met toetsenist Joost van den Broek: Op de achtergrond vullen een aantal dames de zang prachtig aan. Op het laatst zingt Edward zo goed als solo.

Al bij het intro van ‘River Of Time’ klappen de fans mee. Ze herkennen het nummer natuurlijk. Nu zijn het Hansi Kursch (Blind Guardian) en Marco Hietala (Nightwish) die de vocale hoofdrol vervullen. Dit is een feest om naar te luisteren. Zeker wanneer Ben Mathot er met zijn viool heerlijk doorheen ‘wandelt’. Daar doet Jeroen Goossens met fluitspel nog een schepje boven op. Ondertussen geven bas van Johan van Stratum en gitaar een zwaardere toevoeging.

Na het instrumentale intro van ‘The Theory Of Everything’ klinken in het rustige stuk de mooie stemmen van Mike Milss en Marcela Bovio (MaYaN). Er volgt een bombastisch stukje, met lekker veel toetsen van Joost. Jeroen blaast er aangenaam doorheen. Natuurlijk heeft ook dit nummer diverse wendingen. Waar drummer Ed Warby een subliem aandeel in heeft.

Ondanks de verschillende albums combineren de nummers mooi bij elkaar. Je voelt gewoon dat dit een spektakel is! Dit is een hoogstaand stukje vakwerk, zowel vocaal als instrumentaal. Je komt bijna oren te kort. Ook in ‘Dawn Of A Million Souls’ duurt het spektakel voort. Nu mag John Jaycee Cuijpers zijn vocale kunnen laten horen. Zijn stem heeft een aangenaam ruw randje, met een flinke dosis power. Joost scheurt er met zijn orgel lekker doorheen. Weer is alles perfect.

Na het bombasme van net is de rust terug gekeerd in ‘The Valley of the Queens’. Onvoorstelbaar hoe mooi deze dames kunnen zingen. Ondanks deze tegenstellingen blijft het geheel in balans. Ook ‘And The Druids Turned To Stone’ is een wat rustiger nummer. Net als altijd weet Damian Wilson je te raken met zijn stem. Moeiteloos schakelt hij over naar een fantastische power uithaal en hij schakelt net zo makkelijk terug. Marcel Coenen laat meeslepend gitaarspel horen.

Ook de 2e CD is overweldigend! In ‘Age Of Shadows’ zijn de metalinvloeden duidelijk aanwezig. Marco vervult hier de leadzang, aangevuld door Hansi. Zware snaren en de hoge tonen van de viool vormen een mooie tegenstelling. Zo is er ook het contrast tussen de rockzangers versus de hoge klassieke, vrouwelijke zang van Floor Jansen (Nightwish). Arjen is meester in het balans brengen van deze uitersten.

Fans reageren helemaal uitzinnig, het is duidelijk dat Arjen op het podium verschijnt voor ‘The Castle Hall’. Je voelt de zinderende sfeer zelfs op cd, prachtig! Rob Soeterbeek en Damian Wilson zingen om de beurt. Dit geeft een mooie wisselwerking tussen de lage zang van Rob en het hoge bereik van Damian. Tel de achtergrondzang van de dames en alle instrumenten daarbij op. Dit is onvoorstelbaar goed! In ‘Amazing Flight in Space’ zingt Arjen enkele zinnen. Jay van Feggelen heeft met zijn zware stem de leadzang.

Ook de laatste twee nummers zijn subliem. Overal is het niveau van zang en muziek van fenomenaal niveau. Deze 28 nummers komen van diverse albums. Normaliter weet Arjen je met zijn concepten mee te slepen in het verhaal. Deze verhaallijn is er nu natuurlijk niet. Toch heeft dit album een overweldigende indruk gemaakt.

DVD
Deze fantastische show is opgenomen met 30 camera’s! De beamer op de achtergrond is megagroot, daar alleen al kom je ogen te kort. Dan is er nog vuurwerk, rook effecten. En last but not least de interactie tussen alle zangers/zangeressen en muzikanten. Dit is een feest om naar te kijken. Het mag duidelijk zijn dat de fans hier razend enthousiast van worden. Als je al veel Ayreon albums hebt is dit een prachtige aanvulling. Heb je nog weinig Ayreon albums? Ook dan is dit een must have. Hier hoor en zie je een unieke samenvatting van meer dan 20 jaar top-prog. (99/100 Mascot Label Group)

Ayreon – Universe: Best of Ayreon Live

Disc 1
1. Prologue
2. Dreamtime
3. Abbey Of Synn
4. River Of Time
5. The Blackboard
6. The Theory Of Everything
7. Merlin’s Will
8. Waking Dreams
9. Dawn Of A Million Souls
10. Valley Of The Queens
11. Ride The Comet
12. Star Of Sirrah
13. Comatose
14. Loser
15. And The Druids Turned To Stone
Disc 2:
1. The Two Gates
2. Into The Black Hole
3. Actual Fantasy
4. Computer Eyes
5. Magnetism
6. Age Of Shadows
7. Intergalactic Space Crusaders
8. Collision
9. Everybody Dies
10. The Castle Hall
11. Amazing Flight in Space
12. Day Eleven: Love
13. The Eye Of Ra

Zangers/zangeressen:
Lisette van den Berg
Marcela Bovio
John Jaycee Cuijpers
Jay van Feggelen
Anneke van Giersbergen
Marco Hietala
Floor Jansen
Irene Jansen
Tommy Karevik
Hansi Kürsch
Maggy Luyten
Mike Mills
Edward Reekers
Jonas Renkse
Robert Soeterboek
Damian Wilson
Arjen Lucassen

Muzikanten:
Joost van den Broek: toetsen
Marcel Coenen: gitaar
Ferry Duijsens: gitaar
Jeroen Goossens: fluiten
Ben Mathot: viool
Maaike Peterse: cello
Johan van Stratum: basgitaar
Ed Warby: drums, zang
Rob Snijders: percussie
Peter Vink: bas
Arjen Lucassen: gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ