Northwind Wolves – Dark… Cold… Grimm…

Facebookrssmail

Via BlackLion Records brengt de band Northwind Wolves hun debuutalbum uit. De band uit de Amerikaanse staat Californië begon eerst als een project tussen zanger / gitarist Noor en gitarist Astaroth onder de naam ‘Sinstorm’. Dit project kende vele line up veranderingen, maar pas toen drummer Brett Batdorf aan de line up werd toegevoegd, begonnen de drie heren een andere weg in te slaan binnen de Black Metal sound. De heren begonnen met verschillende stijlen te experimenteren, net als hun inspiratiebronnen Dissection, Old Man’s Child, en het vroegere werk van Dimmu Borgir. Dit resulteerde in de nieuwe bandnaam ‘Northwind Wolves’ en hun eerste debuutalbum ‘Dark…Cold…Grimm…’

Het album opent met de intro van een windvlaag als soundeffect op de track ‘Dark Skies For Black Sorcery.’ De muziek op deze openingstrack weet duidelijk de sfeer van de albumhoes vast te pakken met een donkere en doomachtige sound. Toch weet deze track niet meteen de luisteraar aan zich te binden. Het verdere muzikale verloop klinkt veel van hetzelfde, en de grunts en screams brengen daar geen afwisseling in. De piano outro is echter wel verrassend. De tweede track weet deze nieuwsgierigheid wel op te wekken. ‘Specters in the Funeral Mist’ is een uitstekende track. De band weet hierin de keyboard sound goed af te wisselen met een lekkere gitaarsolo. Het nummer ‘Cold- Hearted Kings of The Occult’ kent veel symfonische invloeden wat blijkt uit de combinatie van gebruikelijke instrumenten als piano en viool. Toch weet de track nog steeds weinig te bieden doordat de screams niets toevoegen aan de track.

Bij ‘Last Light Before The Frozen Darkness’ verslapt de aandacht. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van soundeffects zoals natuurgeluiden en een bulderende lach als intro, maar deze soundeffects komen over als een gimmick, wat een beetje de irritatie opwekt. Ook de piano sound op de achtergrond klinkt erg eentonig. De track kent geen duidelijk begin en eindigt ook abrupt. Pas bij ‘Entrance To The Dark Universe’ weet de band de aandacht weer vast te pakken. Het stevige gitaarwerk kent een lekker tempo, en dit keer worden de vocalen wel duidelijk afgewisseld. Met een combinatie van een orgel, gitaarspel, en piano outro weet de band deze track mooi af te ronden. De aandacht weet de band nog even vast te houden op de volgende track ‘Majestic Fog On The Everlasting Mountain’, doordat de track dezelfde opbouw heeft als z’n voorganger.

Maar bij ‘Chamber of The Shadow Land’ verslapt de aandacht weer. De band weet hierin nog een interessante keyboard sound als bridge in te bouwen, maar doordat de track abrupt eindigt, zorgt dit weer voor een teleurstelling. Kan de laatste track het dan nog goed maken? Helaas niet. De afsluiter ‘Celestial Extinction’ klinkt erg saai, voorspelbaar en eindigt ook weer abrupt. ‘Pats, Boem!’ ‘Inpakken, en snel de trein halen,’ zo lijkt het wel.

Op zich is er niets mis met de productie van de sound en vocals. Er is duidelijk voor gekozen om deze zo organisch mogelijk te houden, en daarvoor verdienen de heren credits. Maar helaas klinkt de plaat nogal vlot afgewerkt, want vele tracks kennen geen duidelijk begin, en eindigen ook vaak abrupt, om meteen weer door naar de volgende te gaan. Ook qua afwisseling in sound en vocals is er weinig iets interessants aan op te merken. Door teveel gebruik te maken van soundeffects intro’s wekt dit eerder de irritatie op dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt aan de tracks. Jammer want, ook als je ervoor kiest om de productie zo organisch mogelijk te houden, dan nog kun je aandacht besteden aan de opbouw en afronding van je nummers. En op dit album is dat helaas niet gebeurt. (60 / 100 BlackLion Records)

TracklistNorthwind Wolves – Dark… Cold… Grimm…:

1. Dark Skies For Black Sorcery
2. Specters in the Funeral Mist
3. Cold – Hearted Kings of The Occult
4. Last Light Before The Frozen Darkness
5. Foul Wolves and Black Magic
6. Entrance To The Dark Universe
7. Majestic Fog On The Everlasting Mountain
8. Chamber of The Shadow Land
9. Celestial Extinction

Line Up
Noor – (Zang / Gitaar)
Astaroth – (Gitaar)
Brett Batdorf (Drums)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ