Kreator – Hate Über Alles 

Facebookrssmail

‘Hate Über Alles’ is het 15e studioalbum van deze Duitse Thrash metal legende. Het is de eerste plaat met bassist Frédéric Leclercq (ex Dragonforce) die ook al meteen zijn bijdrage levert met componeren. Afsluiter ‘Dying Planet’ komt mede uit de pen van Leclercq en is meteen het beste nummer van het album.

‘Hate Über Alles’ opent met ‘Sergio Corbucci Is Dead’ en is een eerbetoon aan de gelijknamige regisseur van Spaghettiwesterns. Dit intro is tot stand gekomen met de hulp van Fleshgod Apocalypse. Een verrassend en origineel begin. Meteen hierop volgend slaat Kreator je meteen in je gezicht met de titeltrack ‘Hate Über Alles’. De link naar het Dead Kennedys nummer ‘California Über Alles’ (1979) is snel gelegd.

De teksten van Kreator zijn met het verstrijken van de jaren steeds belangrijker geworden. Mille Petrozza’s steeds linksere politieke, sociale en milieuvriendelijke houding wordt op ‘Hate Über Alles’ niet onder stoelen of banken geschoven. ‘Killer Of Jesus’ is zo mogelijk nog sneller met heerlijk riffwerk. Het midtempo middenstuk zorgt even voor rust en bevat mooi gitaarsolowerk. ‘Crush The Tyrants’ is gebaseerd op een heavy groove en is uitermate geschikt voor het wat tragere headbangwerk. Het refrein is makkelijk te onthouden en is gemaakt om mee te zingen/schreeuwen. ‘Strongest Of The Strong’ is een anthem waarbij agressie en melodie hand in hand gaan met mooi twin gitaarwerk en wederom een refrein dat je verplicht om het mee te brullen.

‘Become Immortal’ is sterk beïnvloedt door Iron Maiden, zelfs een middenstuk met basloopje ontbreekt niet. Ook ‘Conquer And Destroy’ heeft veel geleend van Iron Maiden en Judas Priest. Verrassend element in dit nummer is dat Mille sommige passages ‘clean’ zingt. Hierna krijgen we nog een primeur namelijk ‘Midnight Sun’ het eerste nummer waarop een zangeres te horen is. De betreffende dame luistert naar de naam Sofia Portenet. Ook ‘Demonic Future’ bevat weer wat Iron Maiden ivloeden en behoort tot de snellere (en mindere) nummers van het album. ‘Pride Comes Before The Fall’ zet je in eerste instantie op het verkeerde been omdat het vrij rustig begint met wederom cleane zang van Mille, maar al snel slaat het om in een vertrouwd Kreator nummer. Het beste bewaard Kreator echter tot het laatst. Afsluiter ‘Dying Planet’ is het absolute hoogtepunt van het album. Zowel tekstueel (klimaatverandering) als muzikaal stijgt dit nummer boven de andere nummers uit. Kreator laat op ‘Dying Planet’ horen dat bruutheid, woede en frustratie ook tot uiting kunnen komen in een nummer dat niet in een hoog tempo gespeeld wordt.

Kreator levert met ‘Hate Über Alles’ hun sterkste album sinds lange tijd af. Trouw blijvend aan hetgeen waar ze het beste in zijn maar toch weer wat nieuwe elementen toevoegend ben ik benieuwd waar dit toe gaat leiden op album nummer 16. Eindscore een ruime 8 omdat er toch wat mindere (doorsnee) nummers op staan zoals ‘Conquer And Destroy’ en ‘Demonic Future’. (82/100) (Nuclear Blast Records)

Track List:

1 Sergio Corbucci Is Dead (0:58)

2 Hate Über Alles (3:49)

3 Killer Of Jesus (4:05)

4 Crush The Tyrants (4:11)

5 Strongest Of The Strong (4:01)

6 Become Immortal (4:23)

7 Conquer And Destroy (4:45)

8 Midnight Sun (3:38)

9 Demonic Future (4:43)

10 Pride Comes Before The Fall (4:49)

11 Dying Planet (6:52)

Line Up:

Miland ‘Mille’ Petrozza – Vocals/Guitars

Frédéric Leclercq – Bass

Sami Yli-Sirniö – Guitars

Jürgen ‘Ventor’ Reil – Drums 

https://www.youtube.com/watch?v=N0hi1UqRvHI
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ