Within The Giant’s Reach – In The Beginning (EP)

Facebookrssmail

In eigen beheer brengt de band Within The Giant’s Reach hun debuut EP ‘In The Beginning’ uit. De band uit San Antonio, USA bestaat uit zanger Norman Lucas, gitaristen William Taylor en Lenny Martinez, bassist Edgardo Ortiz, en drummer Evan Parigi.

Wat betreft de sound kan de band geschaard worden onder het rijtje waar bands als Lamb of God, Chimaira, en Slipknot onder vallen. Over de inhoud van de teksten zegt de band de maatschappij een spiegel voor te willen houden door te zingen over actuele thema’s, zoals pesten, internettrollen, zelfvertrouwen en het vertrouwen hebben dat je een verschil kunt maken.

De EP opent direct met de single ‘Summit’, welke direct opent met een stevige gitaarriff en drums, waarna de vocalen zich afwisselen tussen grunts en screams. Als interessant stukje bridge wordt er een sample gebruikt van een juichend publiek. Deze track is een terecht keuze als single, want het is een sterke track. Daarna gaat de EP verder met de track ‘Faceless,’ waarin soundeffects van de gitaren worden afgewisseld met riffs. Wat aan het einde van deze track opvalt is dat de productie ijzersterk is en staat als een huis. Ook door muzikale stiltes te laten vallen maken deze track zeer opvallend. Op de track ‘Rise’ begint de bas een grotere rol te spelen, afgewisseld met growls.
De bas wordt in een pakkende lijn gespeeld in combinatie met de midtempo gitaarriff. De gitaar uitloop aan het einde van deze track onder de growls brengen het geheel naar een afgerond einde van deze track. Op de track ‘Collaps Rebuild’ worden in het begin grunts afgewisseld met spoken lyrics, wat eerder een beetje naar rap neigt. Op deze track weten deze verschillende vocalen elkaar mooi te overlappen.

‘Scars’ verschilt niet zoveel wat vocalen betreft als de vorige track, waarin opnieuw spoken lyrics worden afgewisseld met grunts. Verrassende element aan deze track is dit keer de sample van een mannenstem, wat rechtstreeks uit een interview lijkt te komen. De band sluit de EP af met de track ‘Same Blood’, waarbij de track langzaam op gang komt met de drum sound. Enige jammere is dat de track abrupt eindigt. Een uitloop van de sound had de EP wat beter afgerond.

Tijdens het beluisteren van de EP snap ik als luisteraar niet waarom deze band geen contract heeft voor een geheel album bij een recordlabel. De productie van deze EP staat werkelijk als een huis doordat het duidelijk hoorbaar is dat de band zorgvuldige aandacht heeft besteed aan de vocalen en sound. Deze band heeft het duidelijk in zich om door te breken naar een groter publiek, en hopelijk gaat deze EP zowel de aandacht trekken van zowel de grotere labels, als van de grotere bands. Deze band zou zeker passen als voorprogramma van een band als inderdaad Lamb of God, maar ook van een band als Arch Enemy. Voor nu zou ik de liefhebbers van goede Metalcore, Death Metal, en Nu Metal aanraden om de single te beluisteren via een gratis download op de band hun Facebookpagina. (95/100) (Self Released)

Tracklist In The Beginning (EP):

1. The Summit
2. Faceless
3. Rise
4. Collapse Rebuild
5. Scars
6. Same Blood

Line Up Within The Giant’s Reach:

Norman Lucas – Vocals
William Taylor – Guitar
Evan Parigi – Drums
Edgardo Ortiz – Bass
Lenny Martinez – Guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ