Brutus en Russian Circles geven sterke show in Doornroosje

Facebookrssmail

Donderdagavond, en er staat er een leuke combinatie voor post-rock en post-metal liefhebbers in de paarse zaal van de Doornroosje. De redelijke jonge Brutus uit België en de instrumentale Russian Circles uit de USA.

Brutus

Dat de muziek van Brutus degelijk in elkaar zit en live goed overkomt, is snel merkbaar. Al tijdens de eerste nummers van de setlist is het publiek zichtbaar aan het genieten en bewegen op de muziek van het Leuvense trio. Ook al is hun debuut plaat ‘Burst’ net een jaar oud, het is duidelijk dat ze al wat flink wat fans verzameld hebben.

De muziek van Brutus heeft een grote dynamiek, met veel elementen uit verschillende muziekstijlen. Zo is het nummer ‘Julia’ gevuld met zachte emotionele vocals van ‘Stefanie Mannaerts’, om vervolgens in een ander nummer weer afgewisseld te worden door black-metal blastbeats en uithalen van dezelfde Stefanie.

Brutus bewandeld alles van hard en zacht, en neemt het publiek daar ook in mee tijdens het optreden. Het was goed om te horen dat de performance van de live-set erg trouw is aan de CD, iets wat in deze moderne tijd steeds zeldzamer is en wat getuigd van goede muzikanten op het podium. Er zijn weinig zwakheden te ontdekken tijdens het optreden. Alle drie de muzikanten (inclusief het drumstel) zijn vooraan dicht bij het publiek geplaatst, hierdoor mis je wel wat interactie tussen gitarist Stijn Vanhoegaerden en drummer Stefanie.

Russian Circles

Vervolgens wordt het podium overgedragen aan Russian Circles. Al heel snel wordt de sfeer gezet met een lichtshow die de muzikanten op het podium een bepaalde anonimiteit geeft. Er zijn geen zangmicrofoons op het podium te vinden, en het hele optreden wordt geen woord gezegd. De muziek van Russian Circles heeft uiteraard ook geen woorden nodig om begrepen te worden door het publiek.

Alle nummers worden aan elkaar geweven door het geluid van instrumenten die in echo’s verzopen zijn. Het hele optreden is er weinig stilte, en dit zorgt ervoor dat het publiek ook geen moment de aandacht hoeft te verliezen. Tijdens de setlist laten gitarist Mike Sullivan en bassist Brian Cook je verschillende emoties voelen dankzij hun instrumenten en effecten. Alle muzikanten krijgen een moment om hun verhaal te vertellen, zoals ook de grooves en ritmes van drummer Dave Turncrantz. Momenten van onheil en spanning worden afgewisseld door euforie en opluchting, en dit allemaal zonder bandje die meeloopt.

De enige echte interactie met het publiek komt van Sullivan die tussen de nummers door zijn dank laat zien door een kort duimpje en vuist in de lucht. Het optreden is echter verre van onpersoonlijk, want tussen alle muziek door wordt er flink genoten. Zowel de muzikanten die naar elkaar lachen als er een fout gemaakt wordt, als de vele bezoekers die met hun ogen dicht staan te genieten.
De muziek spreekt vanavond, en Russian Circles laat zien dat ze live ijzersterk zijn. De setlist is goed opgebouwd, sleept het publiek overal mee en beukt op de juiste momenten.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ