Montreux Jazz of Montreux Rock festival?

Facebookrssmail

Het Montreux Jazz Festival is in de jaren dat het bestaat niet meer het festival wat het ooit was. Meer dan 50 jaar geleden als jazz festival (inderdaad, veel ouder dan Pinkpop!), is het door de jaren heen getransformeerd tot een festival dat zo nu en dan een uitstapje maakt. Goed, dat doet North Sea Jazz ook met blues en soms wat softrock, maar toen we de line up van dit jaar zagen, moesten we toch even slikken. Op positieve manier.

Montreux Rock

De line up van het Montreux Jazz Festival in Zwitserland heeft voor dit jaar enkel flinke rockgiganten op de poster staan. Naast jazzgiganten als Stanley Clarke, Paolo Conte en Avishai Cohen, staat er dit jaar een keur van top-rockartiesten op het programma. Zo staan onder anderen Iggy Pop, Deep Purple, Billy Idon, Hollywood Vampires, Gojira, Alice in Chains, Queens of the Stone Age, Nine Inch Nails en Jack White op het festival.

Jazz-liefhebbers van het eerste uur zullen het festival inmiddels links laten liggen, maar voor ons rockliefhebbers is er dus weer een mooi festival bij gekomen, waar de rock zegeviert! Goed, Zwitserland is een paar uurtjes verder dan Graspop of Stonerock, maar voor een unieke beleving kunnen we de Zwitserse stad toch zeker aanraden!

Louter toppers

Goed, voor nieuwe ontdekkingen in de rockscene hoeven we niet naar Montreux. Het Zwitserse festival pakt alleen maar uit met giganten. Wellicht wat voorzichtig geprogrammeerd, maar het festival heeft dan ook een naam hoog te houden voor de uiteindelijk bijna 250.000 bezoekers die het festival zal verwachten. Risico’s worden dus gemeden en acts die nog niet volledig zijn doorgebroken zul je dan ook niet vinden, dat durft het festival waarschijnlijk niet aan. Eerlijk is eerlijk, geen branche met zo’n hoge volatiliteit als de muziekindustrie, hoewel ook slotmachines hebben een hoge volatiliteit. De muziekindustrie is dus net een roulettetafel; Zo win je, en zo verlies je alles.

Gelukkig kunnen we er bij Montreux dus van uit gaan dat er altijd topacts op de buhne staan. op jazzgebied, maar voortaan dus ook overduidelijk een stevig rockprogramma. Het is dus mogelijk dat het beroemde jazzfestival in Zwiterland een ommeslag aan het maken is en we binnen enkele jaren een stevig rockfestival in Montreux kunnen verwachten. Waar dan zo nu en dan nog eens een jazz-artiest optreed tussen de rockers die niet zouden misstaan op Alcatraz of Rock Am Ring. Zover zal het waarschijnlijk niet gaan, maar het is duidelijk dat de hardrock zijn intrede heeft gemaakt in Montreux Jazz.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ