Mesarthim – The Density Parameter

Facebookrssmail

In eigen beheer brengt het Australische Black Metal project Mesarthim hun derde album ‘The Density Parameter’ uit.
Het project bestaat uit slechts twee leden die verder anoniem willen blijven.

Sinds 2015 is het project actief. De naam Mesarthim betekent een verwijzing naar het Aries binnen het binair sterrensysteem en betekent tevens in Morse-code afwezigheid. Naar eigen zeggen maakt de band atmosferische Black Metal met veel Dark Ambient invloeden.

De band opent met een track die bestaat uit slechts een OHM teken. De track begint met stevige gitaren onder een lekker klinkende atmosferische keyboardsound. Meteen word je als luisteraar nieuwsgierig naar de rest. Dan kicken de grunts erin, die een mooi geheel vormen met de keyboards en het gitaarspel. Een prachtige, atmosferische opener heeft de band met deze track weten neer te zetten.

‘Collapse’ begint eerst met een stilte voordat de stevige gitaren erin knallen onder enkele klanken van een keyboard. Ook de rustige intervals van de keyboardsound lopen mooi over met deze verder stevige track. Einde van de track wordt uitgeleid met behulp van een Orgelspel…. Denk je, want ineens kickt er een stevige elektronische, haast Gabber achtige drumbeat erin onder het bijbehorende stevige gitaren en grunts. Verrassend zeer zeker en ook briljant gevonden.

‘Transparency’ begint met direct harde gitaren onder een stevige drumspel en een melodieus pianospel. Dit pianospel is duidelijk de rode draad tijdens de gehele track, zelfs wanneer er een extra keyboard part wordt ingevoegd. Hier en daar begint er wat verveling toe te treden, maar toch blijf je nieuwsgierig om de track uit te willen luisteren. Gewoon, omdat het zo mooi in elkaar zit.

‘74%’ is een instrumentale Dark Ambient intermezzo die je echt in de sfeer brengt van het heelal, waarna de plaat verder gaat met de track ‘Recombination’. ‘Recombination’ is een track die er weer stevig in kickt met een grunt als opening onder het harde gitaarspel, en stevige drumbeat. Op deze track lijkt Mesarthim de atmosferische kant een beetje achterwege te willen laten en vooral de nadruk wil leggen op het stevigere werk. Alleen een pianospel als kortdurende bridge wordt er hier en daar gebruikt, maar dat is dan ook het enigste. Goede keuze van de band, zo houd je de afwisseling erin.

‘Fragmenting’ is de afsluiter van dit superfantastische album en hiermee trekt de band nog een keer alles uit de kast. Stevige gitaren onder een dito drumpartij, mooie atmosferische sound effects onder de grunts, en dat allemaal samen in een mooie overlap. Goede combinatie tussen intervals en pauzes en een stevige knaller aan het einde.

Dit album heeft alles in zich wat een fan van atmosferische Black Metal wil horen: lange tracks die verrassend zijn, goede vocalen, stevig gitaarspel, en mooie sound effects die het atmosferische gevoel oproepen met hier en daar wat ruimte voor het experiment. Een mooi Black Metal album in zijn puurste vorm gemaakt en bovendien lekker weg luistert. Ideaal om op te zetten voor onderweg of tijdens een rustige avond bij zonsondergang. Liefhebbers van goede atmosferische Black Metal zoals Myrkur, Summoning, en Raventhrone zouden dit zeer zeker een kans horen te geven. Maar ook fans van een act als Mortiis kunnen met dit album zeer zeker uit de voeten. Een topalbum, waarvan ik niet inzie waarom die minder dan 100 punten zou moeten krijgen. (100 /100) (Self – Released)

Tracklist The Density Parameter

  1. OHM
  2. Collapse
  3. Transparency
  4. 74%
  5. Recombination
  6. Fragmenting
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ