Alberto Rigoni – EvoRevolution (Feat. Marco Minnemann)

Facebookrssmail

De Italiaanse bassist Alberto Rigoni is een bezige bij. Hij bracht niet alleen diverse soloalbums uit, maar hij is ook co-producer van het Vivaldi Metal Project. Zijn band BAD AS (voorheen BADASS) heeft een nieuwe zanger: Mattia Martin. Alberto lanceerde kortgeleden een fundraising campagne om het album te financieren. Ondertussen was hij ook bezig met de release van zijn nieuwste album, ‘EvoRevolution’. Alberto zocht de samenwerking op met drummer Marco Minnemann (The Artistocrats, Paul Gilbert). Samen maakten ze dit instrumentale conceptalbum. ‘EvoRevolution’ heeft maar twee tracks. De eerste track bestaat uit zes hoofstukken.

Deel 1 ‘Evolution’ start met onweer en regen.  Er is direct mooie balans tussen drums en bas. Ondanks de lage tonen, is het toch sferisch, bijna experimenteel. Een gesampelde stem klinkt er zo nu en dan even tussen door. Dit zijn korte zinnen over Darwin. Ongemerkt loopt het over naar deel twee. Waar je aan het begin heerlijke lage bas tonen hoort. Samen met lage ‘bliepende’ geluidjes. Er zijn allerlei geluiden toegevoegd zoals van glas dat breekt en een boormachine. De gesproken sampling vertelt over de revolutie. Weer is er een mooie naadloze overgang naar het volgende deel. Een wending naar een lichter stuk volgt. In een zwaarder deel zijn er geluidseffecten in gemixt in de vorm van ‘zware ruis’. De veranderingen in tempo zijn niet mega groot, alhoewel: zo nu en dan drumt Marco wel behoorlijk snel. Maar omdat het volume op die momenten ongeveer gelijk blijft valt het in eerste instantie niet zo op. Want er is veel om naar te luisteren. De wending naar deel vier, Desolation, iser duidelijker uit te halen. Hier zijn er meerdere gesproken zinnen, die niet allemaal goed te verstaan zijn. Toch vormt het wel een eenheid met de muziek. De overgang naar ‘Destruction’ valt niet op. Even later hoor je een spookachtige, maar gave lage sound. Deze tonen zo laag, dat de sfeer verandert. Weer valt de prima combinatie met het drumwerk van Marco op. Ineens is de sound lichter en is ‘Involution’ van start gegaan. De sfeer is veel kalmer.  Nu is er een vrouwenstem gesampeld. Ze vertelt een heel verhaal, waarvan niet alles te verstaan is. Weer is er de balans met de rest. De onrust neemt wat toe. Tegelijk wordt de spanning opgebouwd. Omdat de gesampelde dialoog wat lang duurt, ebt mijn aandacht een beetje weg. Die is volledig terug als de stemmen stil blijven, waardoor het mooie einde goed opvalt.

‘Back to Life’ heeft een aangename flow met een prima balans tussen de lage en de iets hogere tonen. En tussen de bas versus drum. Deze korte track heeft een vrij onverwacht einde. Een track van vier minuten is best kort na de epic van ruim een half uur.

Dit album bestaat uit bas, drums en samples. Gitaar en een heuse piano/orgel sound ontbreken. Gitaar en/of ‘toetsen’ freaks zullen misschien niet staan te juichen. Basliefhebbers vast wel. Want natuurlijk heeft de bas een belangrijk aandeel op ‘EvoRevolution’. De samenwerking met Marco heeft goed uitgepakt. De toevoeging van Ambient kan een echte chill-sfeer aan een album geven. Dat hier niet het geval. Hier hoor je een mooie middenweg. Waarin de balans tussen rock en rustige sfeer prima is. Dat geldt ook voor de verdeling tussen drums en bas.
(77/100) (AR Music Production)

Track list EvoRevolution:

 1. EvoRevolution
Evolution 0:00-5:06;
Revolution 5:06-9:35;
Illusion 9:35-13.53;
Desolation 13:53-18:36;
Destruction 18:36-22:18;
Involution 22:18-32.40)
2. Back to Life 04.02

Line up Alberto Rigoni feat. Marco Minnemann:

Alberto Rigoni- bas en samples
Marco Minnemann – drums

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ