Geslaagd Stonehenge Festival 2018

Facebookrssmail

Op zaterdag 28 juli is het dan zover, het 24e Stonehenge Festival. Het jaarlijkse death/thrash/black metal feest in Steenwijk, waar weer 2200 metal liefhebbers uit binnen- en buitenland op af zijn gekomen om een dag te genieten van Nederlandse en buitenlandse bands. Er staan maar liefst 27 bands op het programma, waaronder echte topbands zoals Gruesome, Asphyx, Grave, Thanatos, D.R.I., Pestilence, Carnifex en headliner Suffocation. Helaas moest Hate Eternal wegens persoonlijke redenen afzeggen, maar op de dag zelf kan dat de pret niet drukken.

Het aantal bands is ook een klein beetje te veel van het goede; er is geen enkel rustpuntje. Daarom is het ook op het moment dat het Barneveldse Despicable Heroes om 10 uur het festival opent, nog vrij rustig maar het vijftal maakt er gewoon een feest van. Met drie vervangers, waaronder de recent aan zijn blindedarm geopereerde drummer laten zich van hun beste kant zien.

Daarna is het de beurt aan het 30 jaar oude Dead End om hun doomy deathmetal te laten horen, het aanwezige publiek kan dit op het vroege tijdstip zeker waarderen. Later dit jaar brengen de heren hun tweede album uit.

Na dit korte maar goede optreden mag Persistense het podium betreden, tijdens hun optreden komt er een eerste regenbui letterlijk uit de lucht vallen. De death/thrash band uit Brabant als het publiek trotseert de regen en maken er een leuk feestje van.

Nu mag het Brabantse Faal hun kunsten vertonen, deze doomdeath band heeft een voorliefde voor lange songs en dus krijgen we in dit 20 minuten durende optreden 2 songs in de stijl van oude Paradise Lost en My Dying Bride. Dit is dan wel een klein nadeeltje van maar 20 minuutjes speeltijd.

Hierna krijgen we voor het eerst blackmetal voorgeschoteld door het trio van Voltumna uit het midden van Italië. Helaas komt het optreden wat saai over en nu is die korte speeltijd een verademing.

Dan is het 11.40 en wordt het tijd voor de zesde band van de dag, het uit Sliedrecht afkomstige deathmetal gezelschap Sepiroth. Met 2 Old School Death Metal albums op zak en de nodige podiumervaring is dit zo vroeg toch al een van de hoogtepunten tot nu, de loodzware deathmetal wordt prima gebracht en er wordt door het publiek lekker geheadbanged.

Rond de klok van 12 is het tijd om ook de inwendige mens te verwennen, en tijdens het lunchen wordt de achtergrondmuziek verzorgd door het Belgische Saille. Deze band vult het opengelaten plekje op wat het Amerikaanse Hate Eternal heeft achtergelaten.

Hierna is het uit Wales afkomstige Sodomized Cadaver aan de beurt om het publiek te vermaken, dit lukt ze prima met hun brute deathmetal.

Blackmetalband Yaotzin uit Nederland is de eerste band op de bill die langer dan 20 minuten speeltijd heeft. Ook deze band straalt plezier uit en geniet ervan om op het podium te staan van dit cultfestival.

Hierna had de blackmetalband Martyrium het podium moeten betreden, maar omdat ze nog onderweg waren zijn het de Amerikanen van Skinned om hun deathmetal te laten knallen. Helaas moet zanger John Meyer om privé redenen verstek laten gaan, maar dit wordt uitstekend opgevangen door gitarist Travis Weickum. Heerlijke set.

Dan is het tijd voor de Nederlandse grindcore formatie Cliteater. Vandaag moeten ze het doen zonder drummer Marten die met zijn andere band Korpse op pad is. Hij wordt vervangen door Toxocara en voormalig Cliteater drummer Clemens en de vier heren maken er weer een lekker feest van.

Daarna is het weer tijd voor blackmetal, gespeeld door de ietwat eentonige Duitse band Pestlegion. Ze doen zeker hun best, maar het slaat niet echt over op het publiek.

Martyrium speelt nu dus op de plek van Skinned, deze atmosferische black/death metal band uit Malta klinkt wat zweverig en de ijle vrouwenzang klinkt ook wat magertjes.

Mordbrand uit Zweden is de volgende band die zijn kunsten mag vertonen en wat ze laten horen is geweldige old school death metal Zweedse stijl, deze 5 heren weten het heerlijk te brengen en dan is de vijfentwintig minuten te snel voorbij.

Skeletonwitch, afkomstig uit Ohio Amerika, is de volgende band. Met hun mix van death en thrash weten ze ook op Stonehenge een goede indruk te maken. Het is hun een na laatste optreden van de zesweekse Europese tour ter promotie van hun nieuwste album ‘Devouring Radiant Light’. Goede liveband.

Nu mag de Nederlandse grindcoreband Rectal Smegma het publiek vermaken. Zanger Yannick lijkt met zijn fluoriserende groene korte broek wat op een gabber maar is toch echt zanger van deze grindcore partyband. Vermakelijk optreden van deze band die al sinds 2003 de nationale en internationale podia onveilig maken.

Man must Die! Is next, deze Schotten hebben er zichtbaar zin in en vermaakt het publiek met hun deathmetal gemixt met een hardcorepunk geluid.

Hierna komt het Zweedse Firespawn aan de beurt om een heerlijk pot deathmetal te spelen. Deze band met leden uit de bands Entombed AD (zanger Lars Petrov, gitarist Victor Brandt), Unleashed en Necrophobic, weet je wat je kan verwacht. Ze spelen songs van de beide albums, zoals ‘Full of Hate’ en ‘Lucifer has Spoken’, het is altijd een genot om Lars Petrov glimlachend te zien op het podium.

Na Firespawn mag het Spaanse Avulsed hun set uit de speakers laten knallen en knallen doet het de volle veertig minuten met een heuse wall of death tot gevolg.

De Nederlands death/thrash band Thanatos bestaat al 34 jaar en heeft 6 albums uitgebracht en speelt een gevarieerde set met oude klassiekers en nieuwe songs, met als absoluut hoogtepunt het met Asphyx zanger Martin van Drunen gespeelde Hail of Bullets song ‘Ordered Eastwards’. Supergaaf optreden.

Nu is het tijd voor een band die opgericht is om muzikaal eerbetoon te bieden aan Death, Gruesome uit de Verenigde Staten. Met het pas uitgebrachte tweede album ‘Twisted Prayers’ is het genieten van de technische deathmetal en de band is ook zichtbaar tevreden met de publieke respons. Goede uitvoeringen van ‘Dimensions of Horrors’, Inhumane’ en ‘Gruesome’ worden gespeeld en als afsluiter van de set wordt Death nog even echt geëerd middels de cover ‘Pull the Plug’. Subliem.

Crossover thrash band D.R.I. is de volgende die het podium betreedt, deze Amerikanen zijn al sinds 1982 bezig en nog steeds graag geziene gasten op de podia van festivals dus ook op Stonehenge. Met het laatste album uit 1995 krijgen we dus altijd een set vol klassiekers zoals ‘Thrashard’, ‘Acid Rain’ en ‘Violent Pacification’ en weet je dat het niet fout kan.

Grave dan, de deathmetalband uit Stockholm, Zweden. Deze heren zijn ook al meer dan 30 jaar bezig en het valt ook bij deze band weer op dat ze precies weten wat het publiek wil horen en dat zijn de klassiekers van de beginperiode. En dat krijgt het publiek ook, retestrak en knalhard.

Het Nederlandse Asphyx bestaat 30 jaar is de volgende deathmetalband die het podium betreedt en de band heerst van begin tot eind. Met een gevarieerde setlist met oude en nieuwe songs kan het niet fout bij het publiek wat duidelijk geniet van de muziek en ook van het heerlijke weer wat dit jaar op een paar regenbuien na prima is. Het is voor gitarist Paul Baayens het tweede optreden van de dag na eerder met Thanatos op het podium te hebben gestaan. Dit was ‘Death………the Brutal Way’!!!!

Nog drie bands te gaan en uiteraard niet de minste, eerst is het het Nederlandse Pestilence van Patrick Mameli die hun opwachting maken. Evenals wat andere topbands op deze dag bestaat deze band ook al meer dan 30 jaar, vandaag krijgen we weer een set vol met oude songs voorgeschoteld. Songs als ‘Twisted Truth’, ‘Land of Tears’, ‘Chronic Infection’ en setafsluiter ‘Out of the Body’ doen het nog steeds geweldig en ook Pestilence is een van de hoogtepunten vandaag.

Het Amerikaanse Carnifex heeft de eer om als een ietwat jongere band (pas 13 jaar actief) de Station Stage af te sluiten. Deze deathcoreband uit Californië doet dit met verve met songs van hun 6 albums. Met songs als ‘Drown me in Blood’, ‘Die without Hope’ en ‘Lie to my Face’ staan er weer een aantal topsongs op de setlist. Energiek optreden.

Dan is het tijd geworden voor de headliner van de 24e editie van Stonehenge, het eveneens uit de Verenigde Staten afkomstige Suffocation. Dit optreden is het derde optreden in 2 maanden tijd in Nederland, eerst op FortaRock, daarna in de Rotterdamse Baroeg en vandaag in Steenwijk. Deze band stelt nooit teleur en speelt weer geweldig en met songs als ‘Thrones of Blood’, ‘Pierced from Within’ en ‘Effigy of the Forgotten’ speelt deze band een gewonnen wedstrijd en zijn de terechte afsluiter van dit geweldige en gezellige festival.

Enige kritiek wat je in het publiek hoort is dat er zoveel bands geprogrammeerd staan en dat er daarom door een deel van de bands kort gespeeld wordt, maar goed verder niks dan positieve geluiden over dit festival en de organisatie. Volgend jaar op 27 juli 2019 viert het festival het 25-jarige jubileum en dat belooft alweer een mega feest te worden. Nu al zijn er 8 bands bekend gemaakt waaronder oa. Soulburn, Aborted, Brodequin, Rotten Sound en Memoriam. De organisatie kennende komen er nog wel een aantal zeer grote namen bij om het festivalfeestje volgend jaar nog grootser te kunnen vieren

Foto’s (c) Ronald van de Baan

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ