Van Canto – Trust in Rust

Facebookrssmail

Van Canto, een act waar ik in het begin erg lacherig over deed. ‘Metal’s eigen Pentatonix’ noemde ik het eerst.
Zat ik daar zelf als luisteraar op te wachten? Uiteindelijk wel. Mede dankzij de single ‘Last Night of The Kings’ met bijbehorende videoclip en het beluisteren van het album ‘Tribe of Force’ (2010). Toen was ik om.

Deze act had meer te bieden dan die Amerikaanse Pop Capella groep met hun slaapverwekkende geluidjes en deuntjes op eveneens de slaapverwekkende popcovers die je al duizenden keren in andere versies voorbij hoorde komen. Van Canto deed me denken aan Middeleeuwse Folkzang, ondersteund met een modern instrument, in Van Canto’s geval de drums. Ook hun vorige albums werden lovend ontvangen waarvan de laatste, ‘Voices of Fire,’ alweer uit 2016 stamt.

En nu is er dan op 10 augustus het zevende album ‘Trust in Rust’ via Napalm Records uitgebracht. De afgelopen maanden zijn als voorproefje de tracks ‘Melody’ en ‘Neverland’ op single verschenen. Op dit album staan twee covers, namelijk ‘Ride in The Sky’ (Helloween) en ‘Hells Bells’ (AC/DC)

‘Oei, begint Van Canto een beetje een herhalingsoefening te worden?’ Deze vraag komt gelijk in me op wanneer het album opent met de track ‘Back in The Lead’. Met deze track weet de band me niet direct te overtuigen doordat zowel de Higher Rakkatakka als de Lower Rakkatakka vocals en de backing vocals niet meteen echt lekker in het gehoor liggen. Met de daaropvolgende track ‘Javelin’ weten ze mijn aandacht weer echter te herpakken door de lead vocals van Inga Scharf mooi in harmonie met de mannelijke lead vocals van Hagen Hirschmann op de voorgrond te laten treden.

Tracks als de titeltrack ‘Trust in Rust’ en ‘Desert Snake’ zijn prima uitgevoerde tracks en kennen een mooie harmonie tussen alle vocalen en drumspel. De single tracks ‘Melody’ en ‘Neverland’ liggen prima in het gehoor en kun je nog lekker mee neuriën met de backing vocals mee. Vooral ‘Neverland’ kent een mooie harmonie tussen de lead- en backing vocals. ‘Darkest Days’ en ‘Infinity’ zijn mooie capella ballads, waarin het drumspel een rol speelt zonder daarin al te overheersend te zijn. Heading Home’ is een mooie, rustige, en verrassende afsluiter met alleen capella zang.

De cover ‘Ride in The Sky’ is uitstekend en geinig uitgevoerd in tegenstelling tot ‘Hells Bells’. Deze cover voegt nauwelijks iets nieuws toe aan het origineel van AC/DC. De klokkenintro is exact hetzelfde als op het origineel, en ook de lead vocal in deze capella probeert exact hetzelfde te klinken als Brian Johnson. Jammer, want daardoor komt deze geweldige song als cover over als een vuller op dit album.

Alhoewel niet alle songs en cover even sterk zijn heeft Van Canto echter met ‘Trust in Rust’ weer een degelijk nieuw album afgeleverd. Vooral de singles die alreeds van dit album verschenen zijn erg sterk en weten nieuwe luisteraars nieuwsgierig te maken naar de band. Voor de mensen die alreeds bekend zijn met de band dreigt verveling hier en daar op de loer te liggen doordat de Higher Rakkatakka en Lower Rakkatakka vocals tezamen met de backing vocals een beetje hetzelfde klinken en daardoor de verveling dreigt toe te slaan. Echter maakt de prachtige lead vocal van zangeres Inge Scharf veel goed op dit album, maar haar stem kan natuurlijk niet een heel capella album dragen. En dat is waar dit Van Canto album een beetje naar toe dreigt. En dat zou zonde zijn van het hele close harmony idee. (70/100) (Napalm Records)

Tracklist Trust in Rust:

1. Back in the Lead
2. Javelin
3. Trust in Rust
4. Ride the Sky
5. Melody
6. Neverland
7. Desert Snake
8. Darkest Days
9. Infinity
10. Hells Bells
11. Heading Home

Line Up Van Canto:

Hagen Hirschmann – Lead Vocals
Inga Scharf – Lead Vocals
Ross Thomspon – Higher Rakkatakka Vocals
Stefan Schmidt – Lower Rakkatakka Vocals
Jan Moritz – Pad and Bass Vocals
Ingo Sterzinger – Bass and Backing Vocals
Bastian Emig – Drums and Backing Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ