Northward (rock project van Nederlandse Nightwish-zangeres Floor Jansen) lanceert debuutsingle-video ‘While Love Died’

Facebookrssmail

Net terug van een wereldtournee van bijna 50 shows met internationale metalband Nightwish voor vele honderdduizenden bezoekers in Noord-Amerika en in Europa (onder meer een headline show voor 85.000 fans op het Duitse Wacken Open Air eerder deze maand), laat ’s lands grootste rockzangeres in het buitenland FloorJansen vandaag van zich horen met Northward, het rockproject waar ze samen met de Noorse muzikant Jørn Viggo Lofstad (Pagan’s Mind) af en aan ongeveer tien jaar heeft gewerkt.

Zojuist is de eerste single-video ‘While Love Died’ online gegaan, afkomstig van het debuutalbum ‘Northward’ dat op 19 oktober wereldwijd via Nuclear Blast wordt uitgebracht. Volgende maand gaat Floor opnieuw op tournee met Nightwish waarmee ze onder meer naar de Antwerpse Lotto Arena (7 november) en naar de Ziggo Dome Amsterdam (26 november) komt.

Het was tijdens de ‘All Star Jam’ op het Progpower USA Festival in 2007, toen de huidige NIGHTWISH-zanger Floor Jansen en PAGAN’S MIND-gitarist Jorn Viggo Lofstad spontaan hun krachten bundelden om enkele covernummers te zingen en daardoor de creatieve magie tussen hen opmerkten. Hoewel de twee muzikanten elkaar nog nooit hadden ontmoet, ontdekten ze al snel hun wederzijdse liefde voor uitgeklede hardrock en besloten ze samen wat liedjes te schrijven. In 2008 kenden ze elkaar nog nauwelijks, ze componeerden in een mum van tijd het materiaal van een heel album. Maar vanwege hun strakke schema’s met hun eigen bands, heeft hun nieuwe project met de naam NORTHWARD nooit zijn weg gevonden tot de schijnwerpers – tot op de dag van vandaag!

In 2017, het jaar van de NIGHTWISH-pauze, maakte Floor van de gelegenheid gebruik om opnieuw contact op te nemen met haar oude vriend Jorn Viggo om te zien of hij nog steeds geïnteresseerd was in het opleven van NORTHWARD – en dat was hij natuurlijk ook! “Jorn Viggo was positief over het project en we begonnen de algemene plannen te maken, opnieuw in maart 2017 in Zweden om samen al het materiaal door te nemen om te zien of we nog steeds gelukkig waren met wat we hadden gecreëerd”, herinnert Floor Jansen zich.

Het geluid van NORTHWARD is krachtig, euforisch en recht in de traditie van SKUNK ANANSIE, FOO-JAGERS en ALTER BRIDGE, maar ook oudere bands zoals DEEP PURPLE en LED ZEPPELIN, de muziek komt recht op het punt en maakt geen compromissen.

Met de hulp van producer Jacob Hansen (VOLBEAT etc.), die het album met elkaar vermengde, smeedden ze een rauwe diamant samengesteld uit zware riffs en Floor’s onvergelijkbare stem, vrij van invloeden van de eigen bands van de muzikanten. En hoewel de liedjes oorspronkelijk in 2008 waren geschreven, voelden ze zich net zo fris en levend tijdens deze tweede sessie, zoals ze hadden op de allereerste dag van hun creëren. “De muziek is melodieus, maar ook in je gezicht en kick-assrock, gave riffs, goede melodieën, smaakvolle arrangementen, we willen het gewoon ‘Good Music’ noemen”, zei de zanger en voegt eraan toe:” We wilden een basic rock geluid, met drums, bas, gitaar en zang, niet de zware lagen van keyboards, koren etc. “.

Naast Floor Jansen en Jorn Viggo Lofstad verzorgde Morty Black (TNT) baszettingen, terwijl drums werden bespeeld door Jango Nilsen en Stian Kristoffersen (PAGAN’S MIND). Je hoort ook een gastoptreden van Floor’s zus Irene Jansen, een duet zingend op het nummer ‘Drifting Islands’. En ten slotte speelde Ronny Tegner vanuit PAGAN’S MIND de piano op één nummer.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ