Whitesnake – The Rock Album

Facebookrssmail

Hoe dichter de heer Coverdale bij zijn pensioen komt, hoe meer hij op de markt gooit. Ondertussen is Whitesnake koning van de heruitgaves: 20th en 30th Anniversary Editions, Remasters, Deluxe editions, diverse Best Of’s, 10 Live albums, Unplugged, Ultimate Editions, Silver Anniversary Collection etc. etc. Arme fans, je huis staat ondertussen vol met lijvige boxsets, als je de huur nog kan betalen dan. En doodleuk komt Coverdale nu met de ‘Red, White and Blues Trilogy’. Een drietal ‘best of’s maar nu naar thema, jawel: ‘LOVE Songs’ (red), ‘The ROCK Album’ (white) en ‘The BLUES Album’ (blue). En slimme zakenman alstie is, staat er op iedere plaat natuurlijk één of enkele niet eerder verschenen songs.

Deze week was het de beurt aan de eerste worp, ‘The Rock Album’. Zestien van de wat hardere songs uit dertig jaar Whitesnake-geschiedenis, getrokken van zeven albums. Coverdale hierover: “All the songs have been revisited, remixed and remastered. Some have been musically embellished where my co-producer Michael McIntyre, my new mixer Christopher Collier and I felt it appropriate or necessary to bring out the best in these songs.” Oftewel, een frisse laag verf, hier en daar wat opnieuw ingespeeld en natuurlijk geremastered. Kassa.

Maar de vraag, is het ook weer de moeite van het aanschaffen waard? Tsja, over de songkeuze is weinig af te dingen, je komt de usual suspects tegen (o.a. ‘Here I Go Again, ‘Still of the Night’ en ‘Love Ain’t no Stranger’), wat obscuurder werk van het minder bekende, met Adje Vandenberg geschreven ‘Restless Heart’ (liefst vier songs) en ‘She Give Me’ van Coverdale’s prachtige solo album ‘Into the Light’ uit 2000. En natuurlijk ‘Always The Same’, een previously unreleased song uit de 2019 sessies voor het ‘Flesh & Blood’ album. Ik mis persoonlijke favorieten als een ‘Wings of the Storm’ of een ‘Crying in the Rain’, maar je kan niet alles hebben.

Om maar met de ‘nieuwe’ song te beginnen. ‘Always the Same’ begint lekker rustig en gaat al snel over in een fijn ‘Here I Go Again’ ritme, met een zeer melodieus en catchy refrein en ook een lekker lang gitaarsolo-deel waar zowel Hoekstra als Beach zich uit mogen leven. Deze had zeker niet misstaan op ‘Flesh & Blood’ destijds. De nummers van Restless Heart krijgen nu een groter publiek en dat is helemaal verdiend. Het album is destijds niet eens uitgebracht in de USA. De nummers ‘Can’t Stop Now’ (lekkere uptempo rocker) en ‘Anything You Want’ (Whitesnake volgens het boekje) stonden destijds alleen op de Japanse uitgave, dus zijn ook aardig onbekend.

De rest is gesneden classic rock-koek voor het grote publiek. De bekende singles hoef ik niet persé nog een keer te horen, daarvoor komen ze op de radio al genoeg voorbij, maar ik snap dat ze niet kunnen ontbreken. De nieuwe mixen klinken soms verrassend, zo is prijsnummer ‘Jugdment Day’ deels van zijn galm ontdaan en klinken de gitaren daardoor wat droger. Sowieso staan de gitaren wat harder in de mix, het is tenslotte ‘The Rock Album’, al zal niet iedereen het opvallen. Al kun je er bij de ‘Restless Heart’ nummers niet omheen, die klinken een stuk voller en zwaarder nu. Afsluiter, het lange ‘Forevermore’ is een halve ballad, maar blijft één van de toppers van de latere Whitesnake albums. Maar ook een ‘Tell Me More’, ‘Crying’ of ‘She Give Me’ zijn opvallend lekker en krijgen een meer dan verdiende nieuwe kans. 

Kortom, voor de rocker die minder bekend is met deze band (zijn die er?) is het sowieso een mooie kennismaking, voor de fans staat er nét genoeg nieuws op om toch ook de aanschaf te kunnen overwegen. Het gevaar bestaat dan wel dat je dan die ‘Red, White and Blue’ serie compleet wil hebben en er toch weer intuint. De achter- en achterachterkleinkinderen van Coverdale kunnen gerust een dagje spijbelen in hun schoolcarrières…
(90/100) (Frontiers)

LINE-UP (in 2020)

David Coverdale: zang
Reb Beach: lead & elektrische gitaar
Joel Hoekstra: lead & elektrische gitaar
Michael Devin: bassist
Tommy Aldridge: drums
Michele Lupi: keyboard 

TRACKLIST

1. “Still Of The Night”
2. “Best Years”
3. “Tell Me How”
4. “Love Ain’t No Stranger”
5. “All Or Nothing”
6. “Give Me All Your Love”
7. “Can You Hear the Wind Blow”
8. “Restless Heart”
9. “Anything You Want”
10. “Here I Go Again”
11. “Judgement Day”
12. “She Give Me”
13. “Crying”
14. “Can’t Stop Now”
15. “Always The Same”
16. “Forevermore”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ