KALMEN – FUNERAL SEAS

Facebookrssmail

De band Kalmen is een psychedelische Black Metal band uit het Duitse Dresden en brengen op 5 oktober via het label Ván Records hun tweede studio album ‘Funeral Seas’ uit.

Hun debuutalbum ‘Course Hex’, werd in 2015 goed ontvangen en met deze opvolger hoopt de band een stapje verder te kunnen gaan.

De band opent het album met een krakende sound effect op de track ‘Spectral.’
Het soundeffect duurt precies lang genoeg voordat een rustige Doom gitaarmuur zich eronder schuift.

Het duurt echter wel lang voordat de vocals in de vorm van screams zich inzetten: pas na drie minuten laat Thomas Schmidt iets van zich horen. Verder een prima opener, nu door naar de rest.

‘Thieving Sky’ begint direct lekker stevig met screams en gitaren die melodieus klinken.
De track blijft lekker stevig, afgewisseld met een doom gitaarmelodie wat een atmosferisch effect geeft. Ook de screams zijn prima en zijn mooi in harmonie met de sound van deze band. De luisteraar kan hieraan duidelijk merken dat Thomas Schmidt zijn vocalen zelf heeft opgenomen en tevens geproduceerd.

Dit geldt tevens voor de overige tracks ‘Portal’, ‘Uninfinite Black’, en ‘Swansong’. Qua sound verschillen de tracks ‘Portal’ en ‘Swansong’ weinig met zijn twee voorgangers, maar de sound en vocalen liggen nog steeds prima in het gehoor. ‘Uninfinite Black’ is met drie minuten de kortste track en wordt lekker snel en stevig gespeeld met een goede afwisseling tussen gitaren en drums.

‘Arcane Heresies’ is een lekker in het gehoor liggende mid-tempo track met een gitaarmelodie onder een prettig ritmisch drumspel. Ook de vocalen hebben zich prima afgestemd op het ritme van de muziek en vormen samen een mooi geheel. Zelfs wanneer halverwege de track een stevig gitaar- en drumspel wordt ingezet blijft de track boeien.

Afsluiter ‘Searenade’ begint erg Zen met een intro van een bel die ook voor meditatie wordt gebruikt. Tijdens de track wordt er ter afwisseling van alleen de harde gitaren en screams een melodieriff als tweede gitaar gebruikt die veel weg heeft van een zachte gong. De track loopt mooi over van rustig en melodieus naar stevig en snel.

Waarschijnlijk zal dit album bij sommige luisteraars meerdere draaibeurten nodig hebben, maar ik zou dat deze band gunnen. Alhoewel de band op sommige tracks neigt om iets te rechtlijnig te klinken in de sound maakt de band verder prima Doom Metal muziek.

Misschien dat sommige mensen ook moeten wennen aan de vocalstijl van Thomas Schmidt, maar naar mate de plaat vordert, zal het de luisteraar opvallen dat deze prima past bij de sound van de band.
Uitstekend album voor de Doomliefhebber die open staat voor iets nieuws.
(80/100) (Ván Records)

 

TRACKLIST FUNERAL SEAS

  1. Spectral (10:06)
  2. Thieving Sky (6:38)
  3. Portal (5:53)
  4. Uninfinite Black (3:45)
  5. Swansong (7:07)
  6. Arcane Heresies (9:12)
  7. Searenade (8:22)

 

LINE UP KALMEN

Thomas Schmidt – Vocals, Guitar
Jana – Guitar
Marc – Vocals, Bass

Orpheus – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ