Saxon dondert door Utrecht met Thunderbolt

Facebookrssmail

Saxon is één van de grondleggers van de New Wave Of British Heavy Metal(NWOBHM). De band bracht dit jaar het nieuwe album ‘Thunderbolt’ uit. Daar volgt logischerwijze een tournee achteraan om dit 22e studio album te promoten. Het optreden vanavond in Tivoli Vredenburg is het laatste optreden op het vaste land van Europa. Als support acts brengt de band uit South Yorkshire twee andere uit Engeland afkomstige bands mee; Raven en FM.

Raven is ook een product van de NWOBHM. De band uit Newcastle wordt gedragen door de broers John (zang, basgitaar) en Mark Gallagher (gitaar). Ze hadden vooral in het begin van de jaren tachtig succes dankzij hun albums ‘Rock Until You Dro’, ‘Wiped Out’ en ‘All for One’. Hun stijl van NWOBHM met een flinke portie speed- en thrashmetal slaat in die periode goed aan. Daarna gaat het minder goed met hun populariteit en teert de band vooral op het succes uit de beginjaren.

De laatste tien jaar bracht Raven slechts twee albums uit ‘Walk through Fire’ en ‘ExtermiNation’. De opener vanavond, ‘Destroy All Monsters’, is afkomstig van het laatste album. Naast enkele songs uit de begin periode spelen ze ook een nieuw nummer met de titel ‘Top of the Mountain’. Muzikaal niets nieuws onder de zon. Raven blijft zijn eigen stijl trouw en valt vooral op door de gedrevenheid en de energie die ze in hun optreden stoppen.

Het zal een bittere pil geweest zijn voor de vele Y&T fans dat hun favoriete band deze tour moest afzeggen. Zanger-gitarist Dave Meniketti liep een zware rugblessure op en moest op doktersadvies deze tour aan zich voorbij laten gaan. De Engelse AOR band FM neemt deze tour hun plek in. FM is een hele goede melodische rockband. Het probleem is echter dat ze tussen twee onvervalste NWOBHM bands een vreemde eend in de bijt zijn. De band kan de het gros van de aanwezig heavy metal fans nauwelijks boeien.

Onder leiding van de gerenommeerde zanger Steve Overland brengt FM drie kwartier lang goed in het gehoor liggende rock. Ze beginnen en eindigen met een nummer van hun laatste album ‘Atomic Generation’ dat in maart verscheen. Daar tussenin komen verschillende oudere songs als ‘Tough It Out’ en ‘That Girl’ langs. De band speelt geroutineerd en ook als gitarist Jim Kirkpatrick een technisch probleem krijgt wordt het nauwelijks merkbaar voor het publiek snel opgelost. Gezien de muziekstijl was het beter geweest om FM vanavond te laten starten en Raven daarna pas te laten spelen.

Saxon staat garant voor een portie heavy metal. Al bijna veertig jaar draait deze geoliede metal machine op volle toeren. Volgend jaar vieren ze hun veertig jarig bestaan en zanger Biff Byford belooft alvast dat iedereen kan rekenen dat ze dan terugkomen om het heugelijke feit te vieren. Naast Byford is ook gitarist Paul Quinn er vanaf het begin bij. Ook drummer Nigel Glockler stamt uit de begin periode van de band. Hij kwam er in 1981 bij maar is enkele keren een tijdje weggeweest. Sinds 2006 is Glockler weer de man achter de drumkit bij Saxon. Gitarist Doug Scarratt en bassist Nibbs Carter, beiden ook al twee decennia band member, maken de line-up volledig.

Vanavond start Saxon met eerst eens goed de aandacht te vestigen op hun laatste album ‘Thunderbolt’. Met het titelnummer, ‘Nosferatu (The Vampires Waltz)’ en ‘Predator’ wordt dat in het eerste half uur goed onderstreept. Biff laat dan ook weten dat het nog lang geen tijd is voor ‘Wheels of Steel’, één van de grootste hits van de band. De zanger is in goede stemming en laat dat regelmatig tijdens deze avond met de nodige Engelse humor fijntjes merken. Hij voelt zich net als in een circus in deze zaal en heeft goed contact met het publiek, zowel op de eerste rijen als het balkon.

Saxon kan putten uit een flinke catalogus van eigen classic metal hits en zo komen veel publiekslievelingen voorbij als ‘Motorcycle Man’, ‘Strong Arm of the Law’, ‘Dallas 1 PM’, ‘747 (Strangers in the Night)’ en ‘Princess of the Night’ om er maar een paar te noemen. De fans kennen de teksten woord voor woord en laten dat duidelijk horen. Met ‘They Played Rock and Roll’ brengt Saxon ook nog een tribute aan Lemmy en Motörhead. Zo ontstaat een uitbundig metalfeest op een warme dinsdagavond in oktober.

In de toegiften gaat het dak er bijna vanaf. Saxon strooit vier van hun grootste hits de zaal in met ‘The Eagle Has Landed’, ‘Heavy Metal Thunder’, ‘Wheels of Steel’ en tot slot ‘Denim and Leather’. Bij het laatste nummer leent Biff voor het gemak even een denim jack van een fan om het strijdlied van een visueel aspect te voorzien.

Foto (c) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ