Dave Vermeulen overtuigt met goudeerlijke country

Facebookrssmail

De muzikale carriere van Dave Vermeulen leidt hem langs vele stijlen. Hij zette zijn eerste schreden op het muzikale pad in een Status Quo coverband. Deze band groeide uit tot Voltage, een rock ’n roll band die op haar debuutalbum vooral inspiratie haalde uit de shuffle van eerdergenoemde Status Quo en de bluesrock van ZZ-Top. In 2015 nam Dave deel aan “The Voice of Holland”, aan de hand van coach Sanne Hans groeide Dave uit tot “Rocker van de Blokker”. Tijdens deze muzikale snelkookpan omarmde Dave meer en meer invloeden uit de country en southern rock. Deze invloeden keerden terug op het tweede Voltage album: ‘Around the Bend’ uit 2017. In die jaren heeft Dave ook een aantal nummers geschreven die meer persoonlijk en ingetogen zijn en daarom niet bij Voltage passen. In de bijna compleet solo opgenomen ep ‘Learn to Fly’ vond Dave een uitlaatklep voor deze liedjes. Akoestische gitaren, pedalsteel en ingetogen percussie ondersteunen de karakteristieke stem van Dave op de in country en americana gedompelde nummers. Samen met Kai en Bart, de ritmetandem van Voltage en pedal steel virtuoos Melle reist Dave stad en land af om de goudeerlijke country van ‘Learn to Fly’ live uit te dragen. Op zaterdag 20 oktober leidt deze tour naar the Rock Station in Reuver. The Rock Station is een muziekschool met een intieme concertzaal, perfect voor een avondje ingetogen country en energieke rock ‘n roll.

Dave en zijn band openen de show met een country klassieker van een van de grootmeesters van de rock ’n roll: ‘Are You Ready For the Country’ van Neil Young. In ‘Born In The South’, een van de prijsnummers van de ep ‘Learn to Fly’, beschrijft Dave op poëtische wijze zijn muzikale reis tot nu toe. De avond staat in het teken van ‘Learn to Fly’ maar Dave schroomt niet om prachtige liedjes van zijn muzikale helden als Chris Stapleton, Tom Petty, Outlaw Sam en Dan Baird te vertolken. Ook een aantal Voltage krakers passeren de revue. Het ‘Intense Broken Halos’ van countrylegende Chris Stapleton krijgt een bevlogen uitvoering. Dave’s stem komt het best tot zijn recht in intense country als ‘Broken Halos’ of zijn eigen ‘A Few More Places to Stop’. Dat er nog meer in het vat zit blijkt uit nog niet uitgebrachte pareltjes als ‘It’s All Over’ en ‘Down in the Well’.  De eerste set eindigt met de JJ Cale cover ‘Call me the breeze’ in het arrangement van Lynyrd Synyrd met een glansrol voor Dave’s telecaster.

Ook tijdens de tweede set speelt country de hoofdrol met Dave’s ‘Midnight Train’ en Voltage’s ‘Up the Road’ waarin de rol van de elektrische gitaar overtuigend overgenomen wordt door Melle’s pedalsteel. Ook het prijsnummer van Voltage’s debuutalbum: ‘Motherfucker Jones’ krijgt met pedalsteel een country uitvoering. De avond eindigt met een trio countryrockers van Jerry Garcia, Chris Stapleton en Dan Baird. Waarvan vooral het afsluitende ‘Keep Your Hands to Yourself’ nog lang na zal echoën. Na de energieke uitvoering van Dave en band heeft het refrein zich voor de rest van de avond in je brein genesteld.

Dave Vermeulen toont zich een rasmuzikant die naast rock en blues ook goed uit de voeten kan met country.  Dave’s eigen nummers blijven stevig overeind tussen klassiekers van countrygrootheden als Chris Stapleton en Outlaw Sam.

Foto (c) Stefanie Portegies

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ