IMPERIAL AGE – THE LEGACY OF ATLANTIS

Facebookrssmail

Je vraagt je af waarom sommige labels en platenmaatschappijen zolang wachten met een EU-release van een album. Was ‘The Legacy of Atlantis’ al in februari van dit jaar in Japan uitgebracht, pas op 19 oktober heeft de Russische Symphonic Metal band deze Rock Opera in Europa uitgebracht. Terwijl de band al begin dit jaar door Europa tourde, samen met de Zweedse band Therion, en daarmee in april nog in 013 Tilburg stond om ‘The Legacy of Atlantis’ aan het Nederlandse publiek te promoten. Vreemde constructie, maar toch is het zo.

De band kent al vanaf het begin een gedroomde start. In 2012 is Imperial Age opgericht in Moscow door zanger/ componist Alexander Osipov en vervolgens ontdekt door Christofer Johnsson, de mastermind achter Therion. In datzelfde jaar bracht de band hun debuut ‘Turn The Sun Off!’ uit en ontving hiervoor lovende kritieken. In 2016 bracht de band hun EP ‘Warrior Race’ uit en tourde vervolgens met de eergenoemde Therion en Orphaned Land. Vervolgens begon de band te werken aan de opvolger van hun debuut en het resultaat ligt hier nu voor mijn neus in de vorm van een Rock Opera. ‘Legacy of Atlantis’ gaat zowel over de wereldberoemde mythe van de verzonken stad, als over Folklore en Oude wijsheden.

Het album opent met soundeffects van onweer, kerkklokgeluiden, keyboard, gitaar, en een koor op de track ‘The Awakening’ voordat de Tenorvocals van Alexander zich inzetten. Op zich een prima openingstrack die zich kenmerkt door de afwisseling van stevige muziek, orkestrale arrangementen, toevoeging van een koor, Tenor – en Soprano vocalen, en op de achtergrond een gruntvocal. De volgende track, de titeltrack ‘The Legacy of Atlantis’, loopt vocaal niet helemaal in harmonie met elkaar overheen. De Tenor – en Soprano vocals hebben duidelijk moeite om samen een geheel te vormen met elkaar en met het koor tegelijkertijd. Toch weet de muziek en de productie dit prima op te vangen doordat deze mooi en helder klinken.

Maar op de volgende tracks ’Life Eternal’, ‘Love Eternal’, ‘The Escape’ kan zelfs de muziek en productie de matige kwaliteit van de vocalen niet helemaal meer opvangen. Een track als ‘The Monastry’, waarin een solo is weggelegd voor Jane Odintsova, weet dit nog goed te maken.
Maar zodra zij weer samen met Alexander in duet gaat zingen, zoals op de track ‘Life Eternal’, wordt de vocale kwaliteit van de songs weer matig. Jammer, want zowel Dame als Heer zijn beiden ieder een zeer verdienstelijk Tenor en Soprano. Want Alexander laat solo zijn vocale kwaliteiten uitstekend horen op de track ‘Domini Canes’. En bovendien hebben de vocalisten een prima band en koor achter zich met uitstekende gitaarsolo’s, prima drumspel, mystieke orkestrale arrangementen, en een perfect meerstemmig koor.

Mooi intro kent de track ‘Islands in Time’, met viool, akoestische gitaar, fluit, en vervolgens een gitaarsolo. Prima overgang en mooi, harmonieus samenspel. Vocaal lijkt het weer enigszins bij te trekken doordat er dit keer echt sprake is van een duet met elk een eigen couplet dan continu samenzang gedurende de gehele tekst. Ook afsluiter ‘And I Shall Find My Way Home’ is een prima track met een mooi en beter geheel tussen muziek, vocalisten, orkestrale arrangementen, en koor. Je kunt duidelijk horen dat Imperial Age protegés zijn van Therion’s Christofer Johnsson want zijn stempel is echt nadrukkelijk te horen op dit album en de band. Volgend jaar gaat de band dit keer zelf als headliner op tournee om te laten zien wat zij hun mars hebben. Aangezien ik alleen matig ben te spreken over de vocale kwaliteiten in duet ben ik toch benieuwd hoe het allemaal live klinkt. Misschien dat de samenzang tussen Alexander en Jane dan juist mooier en beter overkomt. Want solo zijn beide Dame en Heer uitstekende vocalisten. Mensen die in april bij Therion waren te spreken over hun als voorprogramma zou ik zeggen: gewoon dit album lekker gaan beluisteren. En alle andere liefhebbers van bands als Sirenia, Delain, en Nostra Morte natuurlijk ook. (75/100) (Adulruna)

TRACKLIST THE LEGACY OF ATLANTIS:

1. The Awakening
2. The Legacy of Atlantis
3. The Monastery
4. Life Eternal
5. Domini Canes
6. Love Eternal
7. The Escape
8. Islands in Time
9. And I Shall Find My Home

LINE UP IMPERIAL AGE:

Alexander “Aor” Osipov – vocals (tenor)
Jane “Corn” Odintsova – vocals (mezzo-soprano)
Anna “Kiara” Moiseeva – vocals (soprano)
Max Talion – drums
Paul “Vredes” Maryashin – guitar
Dmitry “Belf” Safronov – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ