The Rumjacks – Saints Preserve US!

Facebookrssmail

Via het recordlabel Four Four Records brengt de Australische Celtic Punkband The Rumjacks hun vierde album ‘Saints Preserve Us All!’ uit. Hun vorige releases waren ‘Gangs of New Holland’ (2010) ‘Sober & Godless’ (2015) en ‘Sleeping Rough’ (2016). Tegelijkertijd met de release van hun nieuwste album viert de band hun 10-jarig bestaan. Celtic Punkbands zoals The Rumjacks staan altijd garant voor een feestje dus ben benieuwd ‘Saints Preserve Us All!’

Opener van dit album is de titeltrack begint lekker vrolijk met een gitaar en accordeon onder de vocals van Frankie McLaughlin. Zoals een goede Celtic Punkband betaamt zijn ook weer de nodige ‘ohohoh!’ meezing koortjes aanwezig tijdens het refrein. De typische Celtic Punksound wordt op tracks als ‘Billy McKinely’, ‘An Poc Ar Buile (The Mad Puck Goat), ‘Last Orders’, ‘Fare Evader,’ en ‘A Smuggler’s Song’, lekker vrolijk doorgezet. Typische Keltische Folk instrumenten als een fluit, mandolin, en accordeon zijn te horen onder de stevige drumpartijen en gitaarsound. ‘An Poc Ar Buile (The Mad Puck Goat) is een anderstalige track die vrolijk klinkt en waarin een doedelzak wordt gebruikt als Folk toevoeging. Die doedelzak toevoeging doet de band nog eens vrolijk over op de track ‘The Foreman O’ Rourke’. ‘Last Orders’ is weer een rustige track, voor Punks dan, met een Mandoline en mid-tempo gitaarspel. De track ‘Fare Evader’ zorgt voor een verrassing in de sound door de Folksound af te wisselen met een Ska-achtig gitaarspel.

Tracks als ‘Bus Floor Bottles’, ‘Cold London Rain’, ‘A Dozen Good Reasons To Weep’, en de afsluiter ‘Cupcakes’ weten juist de afwisseling in de sound weten aan te brengen door de Folk instrumenten juist weg te laten, en alleen te gaan voor vrolijke en stevige Punkgitaren en drums. Prima hoe The Rumjacks zo het album interessant weten te houden. En met ‘If It Kills Me’ heeft de band een typische Ierse dronkemanszang weten neer te zetten.

De muziek is prima en zit goed in mekaar, maar de vocalstijl van McLaughlin valt een beetje tegen. Zijn vocalsound klinkt nogal erg rechtlijnig en veel van hetzelfde. Het gekke is dat ‘Saints Preserve Us!’ wat stijl betreft veel weg heeft van The Pogues ‘If I Should Fall From Grace With God’ en The Dropkick Murphys ‘The Warrior’s Code’.

De band lijkt voor dit album veel geluisterd te hebben naar The Dropkick Murphys en later werk van The Pogues. Vrolijke Punkmuziek met gebruik van interessante en afwisselende Folk instrumenten. Ondanks dat de vocals van Franklin McLaughlin weinig interessant is, stoort dat de muziek in zijn geheel niet. Met ‘The Saints Preserve Us!’ hebben The Rumjacks zeer zeker een vrolijk, afwisselend en interessant afgeleverd, welke Live zeer zeker goed zal doen. (85/100) (Four Four Records)

TRACKLIST SAINTS PRESERVE US!:

1. Saints Preserve Us!
2. Billy McKinely
3. Bus Floor Bottles
4. An Poc Ar Buile (The Mad Puck Goat)
5. Last Orders
6. Cold London Rain
7. Fare Evader
8. The Foreman O’ Rourke
9. A Smuggler’s Song
10. A Dozen Good Reasons To Weep
11. If It Kills Me
12. Cupcakes

LINE UP THE RUMJACKS:

Frankie McLaughlin – vocals, tin whistle, war drum
Johnny McKelvey – bass, vocals
Gabriel Whitbourne – guitar, vocals
Adam Kenny – mandolin, banjo, bouzouki, vocals
Pietro- drum, filters,

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ