JOSE RUBIO – FORBIDDEN DREAMS

Facebookrssmail

Sommige muzikanten en bands hebben vaak al een indrukwekkende cv opgebouwd zonder dat je ook maar ooit een keer van hun gehoord hebt. De Spaanse muzikant Jose Rubio is zo’n muzikant. Een muzikale duizendpoot met een behoorlijke cv aan ervaring.

Begonnen als puber met Jazz & Blues, om later definitief over te switchen naar de Rock & Metal.
Op zijn negentiende speelde hij bij de Arco Iris Orchestra en na vier speelde hij bij de musical Wallada.

In diezelfde periode richtte Jose Rubio zijn eerste band Trilogy op en bracht daarmee in 2007 hun eerste album ‘Seed of Time’ uit. In datzelfde jaar bezocht hij gitaar masterclasses (o.a. van Frank Morse en Frank Gambale) En deed Rubio ervaring op in het live spelen bij duizenden tribute bands (o.a. een Deep Purple tribute band.)

In 2008 produceerde hij zelf zijn solodebuut ‘Castres in The Moon’, welke goede kritieken ontving in een aantal Spaanse toonaangevende Rockmagazines zoals Guttata Total en Heavy Rock.
In 2009 vormde Jose Dubio samen met Paco Break de band Megera, waarmee hij een jaar later de bands debuutalbum ‘Oerbos’ uitbracht.

In 2012 nam Dubio samen met Lords of Black zanger Ronnie Romero zijn tweede soloalbum ’Nova Era’ op en speelde in 2013 onder naam Jose Rijo’s Nova Era op een aantal festivals. In november 2014 bracht Jose Dubio onder de nieuwe naam Jose Rijo’s Nova Era opnieuw weer een album uit genaamd ‘Right’ gevolgd door een tour door Spanje.

In 2016 wordt Jose Dubio verkozen tot Beste Gitarist Van Het Jaar door lezers van de website metalegun.com.
In 2018 tekent Dubio een contract met de bekende merken ESP Gitaren en ENGL-amplifier en produceert albums voor enkele beginnende bands. Tegelijkertijd begint hij aan het schrijven en opnemen van een nieuw eigen album….

…En dat nieuwe album ligt nu voor mijn neus ter recensie aangeboden.
Op 7 november zal ‘Forbidden Dreams’ het levenslicht gaan zien via Fighter Records.
Mijn eerste indruk na het lezen van deze biografie is dat ik op het punt sta te gaan luisteren naar de Spaanse Yngwie Malmsteen. Benieuwd of deze vergelijking terecht is, want ik ben zelf een groot fan van Malmsteen. Echter gaat ‘Forbidden Dreams’ om een volledig instrumentaal album.

Opener ‘Land of Terror’ begint in elk geval met een prog rock achtige synthesizer intro voordat er meteen een gitaarsolo erin kickt. De gitaarriffs, solo’s en synthesizer sounds onder begeleiding van een lekker stevig doortimmerend drumspel liggen prima in het gehoor. Meteen wordt ook duidelijk tijdens het gitaarspel dat Jose Rubio de productie in eigen hand heeft, waardoor het gitaarspel puur blijft en weinig te over geproduceerd en te technisch klinkt, zoals bij Joe Satriani nog weleens het geval kan zijn.

Tracks als ‘Infinity’, ‘Lionheart’, ‘Without You’, ‘Forbidden Dreams’, en ‘Mastermind’ kenmerken zich door soundeffect intro’s, stevig drumspel, en technisch perfect tot in de puntjes gespeelde gitaarsolo’s en gitaarriffs, welke lekker in het gehoor liggen en met elkaar een prima overlap vormen.
‘Without You’ is een prachtige ballad, welke begint met een mooi piano intro voordat de gitaarsolo zich inzet. Prima hoe Rubio die twee instrumenten mooi met elkaar weet te laten overlappen gedurende de gehele track.
Bij deze track heb je echt geen tekst nodig, want de emotie weet hij al zo instrumentaal over te brengen.
Titeltrack ‘Forbidden Dreams’ heeft een duidelijke jaren 80’ sound en vibe met die typische synthesizer intro en een beetje Whitesnake achtige gitaarriff.
‘Mastermind’ is een track die lekker swingt waarbij ik mijn voet begin mee te bewegen op het ritme van de gitaarriff.

‘No Mercy’ en de afsluitende track ‘Until The End (The Red String Legend)’ zijn tot mijn eigen verbazing een beetje teleurstellend als afsluiters. ‘No Mercy’ klinkt wel erg ongeïnspireerd en ‘Until The End’ had van mij wat spectaculairder gemogen als afsluiter.
Op deze outro wordt een simpele piano outro gebruikt met op de achtergrond een gitaarsolo.

Waar collega gitaristen zich nogal dreigen te verliezen in te veel techniek en overproductie weet Jose Rubio juist heel erg de puurheid van de elektrische gitaarsound te bewaren.
Prima album en tevens zeer onderhoudend ook. Jose Rubio weet de luisteraar echt te blijven boeien gedurende het gehele album zonder ook maar een moment te vervelen. Terecht dat hij is uitgeroepen tot de Beste Gitarist Van 2016. Niet alleen voor de liefhebbers van de G3, Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, en Steve Vai is dit album een aanrader. Ik denk zelfs dat fans van Ayreon, Dream Theater en Symphony X hier ook wat mee kunnen.
Deze man mag wat mij betreft buiten de Spaanse grenzen meer bekendheid gaan genieten, want aan nieuw, vers bloed is die scene wel toe.
(92/100) (Fighter Records)

 

TRACKLIST FORBIDDEN DREAMS

  1. Land of Terror
  2. Infinity
  3. Lionheart
  4. Without You
  5. Forbidden Dreams
  6. Mastermind
  7. No Mercy
  8. Until The End (The Red String Legend)

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ