NORTHWARD – NORTHWARD

Facebookrssmail

Soms is de weg naar het einddoel interessanter dan het einddoel zelf. Na ruim 10 jaar is het eindelijk zover en zal het debuutalbum van Northward verschijnen, simpelweg ‘Northward’ geheten.

De afgelopen tijd is er al door Nuclear Blast Records en Floor Jansen zelf flink veel aan promotie gedaan voor dit album, maar toch nog even hieronder kort hoe het ook alweer zat met dit sideproject van Floor Jansen van Nightwish en gitarist Jorn Viggo van Pagan’s Mind.

Ooit begon het als een jamsessie tussen Floor en Jorn in 2007 op het Progpower USA-festival met het spelen van een aantal covers. Beiden waren daar lyrisch enthousiast over en besloten samen songs te gaan schrijven. In 2008 waren er al tientallen geschreven en was het op de planning om datzelfde jaar het debuut uit te brengen, maar helaas door verschillende omstandigheden is het album altijd op de plank blijven liggen.

Tot nu toe dan! In 2017 lastte Nightwish een pauze van hun wereldtournee en besloot Floor weer met Jorn contact te leggen om te kijken of hij nog steeds interesse had in een samenwerking.
Jorn zei onmiddellijk ja en vloog vervolgens naar Zweden om aldaar samen met Floor en Volbeat producer Jacob Hansen samen te gaan werken aan wat het dit album als uiteindelijke resultaat is geworden. Net als vele Nightwish en After Forever fans kan ik niet wachten om de playknop van mijn stereo in te drukken…

Het was de bedoeling om met dit album meer een Alternative/ Hardrock sound te creëren en dat is ook direct te horen op de opener ‘While Love Died’. Maar jemig, wat is die Floor Jansen een alleskunner! Wat een mega vocaliste is zij toch!
Wie had verwacht dat zij gedurende dit album een soprano stem op zou zetten op het stevige en heerlijke gitaarspel van Jorn komt bedrogen uit.

Op tracks als ‘Get What You Give’, ‘Storm In A Glass’, ‘Drifting Islands’, ‘Let Me Out’, ‘Timebomb’ en ‘I Need’ zet Jorn een lekker stevig gitaarspel neer onder de vocals van Floor Jansen die gedurende het gehele album een vocalsound aanneemt in een stijl die vergelijkbaar is met die van zangeres Skin van Skunk Anansie. Maar toch brengt ze ook vocaal afwisseling in haar zang, door op ‘Storm In A Glas’ een typische Pop Rock stem op te zetten, wat ze uiteraard perfect doet.
Op ‘Drifting Islands’ waagt ze zich tevens aan een duet met haar eigen zus, Alarion zangeres Irene Jansen.
Op ‘I Need’ weet Floor Jansen ons te verrassen met een Speed Metal sound die lekker stevig door gaat onder haar lekkere Classic Rock vocal sound. Het had zo een Peter Pan Speedrock track kunnen zijn met alleen dit keer een vrouwelijke zangeres.

Tevens weet Jorn perfect afwisselingen in de sound aan te brengen. Op ‘Get What You Give’ wisselt hij de sound tijdens het bridge af met een akoestische gitaarsound, brengt hij op ‘Storm In A Glass’ een aangename Classic Rock gitaarsolo, en op ‘Let Me Out’ weet hij een rustig, mystiek bridge aan te brengen in de vorm van een melodieuze gitaarspel als afwisseling op deze stevige track.
Timebomb’ is een verrassende track die eerst begint met een stevige opener om vervolgens verrassend en rustig te vervallen in een akoestische gitaar. Prima track met een lekkere Pop Rock vocalsound.

‘Paragon’ en ‘Bridle Passion’ zijn de ballads op het album. ‘Paragon’ is een mooie, typische Classic Rock Ballad en ‘Bridle Passion’ is een kleine, intieme song met alleen zang en een akoestische gitaar.
De enigste song op het album die wat minder is, is de track ‘Big Boy’. Op deze track probeert Floor iets te overdreven een stem op te zetten van sexy rockzangeres onder een iets te rechtlijnig gitaarspel. Titeltrack ‘Northward’ sluit het album prima en rustig af met gitaarsound effects en een akoestische gitaarsound onder rustige popvocalen.

Wat mogen wij trots zijn op onze eigen alleskunner Floor Jansen.
Met dit album laat zij horen wat ze allemaal nog meer in haar mars heeft dan alleen een Soprano vocaliste bij bands als Nightwish, ReVamp, en After Forever. Tevens lijkt zij met Northward verder te gaan waar ze met haar eerdere band ReVamp ophield, waarmee zij toch ook een meer Hardrock georiënteerde sound probeerde neer te zetten.
Prima album die duidelijk naar meer smaakt en een mooie toevoeging aan haar indrukwekkende discografie.
(95/100) (Nuclear Blast Records)

 

TRACKLIST NORTHWARD

 1. While Love Died
 2. Get What You Give
 3. Storm In A Glass
 4. Drifting Islands
 5. Paragon
 6. Let Me Out
 7. Big Boy
 8. Timebomb
 9. Bridle Passion
 10. I Need
 11. Northward

LINE UP NORTHWARD

Floor Jansen – Vocals
Jorn Viggo Lofstad – Guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ