OH – Metallia

Facebookrssmail

De line up van de Griekse band OH is kort. Want deze bestaat slechts uit één persoon. Dit is Olivia Hadjiioannou. Omdat haar achternaam nogal moeilijk uit te spreken is, noemt ze zichzelf kortweg OH. Olivia is een multi-instrumentalist, songwriter en sound producer. Ze lanceerde haar debuut prog rock EP ‘Sleeping World’ in 2013. Haar nieuwste album heet Metallia. Hierop staan zes instrumentale nummers, waarbij haar stem vooral als instrument wordt ingezet.

‘Red Lion’ is het eerste nummer. Dit start met een hoog en helder met “Yeahhh, Yeahhh”. Vrij snel komen de metal elementen om de hoek kijken. Toch zitten er ook lichtere elementen in verweven zoals percussie (op de touberleki). De bas is lekker aanwezig, maar de gitaren scheuren er zo nu flink door heen. De hoge, vocale uithalen van Olivia zijn als instrument toegevoegd. Dit bestaat meestal slecht een enkele klank en smelt voor een groot deel samen met de muziek. Hoewel ze flinke power heeft op haar stem, wordt het deels overstemd door de muziek. De violen komen niet helemaal goed tot hun recht. De balans tussen alle instrumenten is er dus niet altijd.

Bij het intro van ‘Bee’ hoor je duidelijk Griekse invloeden. Het geluid komt even wat dof over. Dat is jammer van het akoestisch gitaarspel. Dit wordt nu te ver naar de achtergrond gedrukt. De basis van het nummer is wel degelijk interessant. Al hadden er wel meer tempo volumeverschillen in mogen zitten. De hoeveelheid van verschillende geluiden en instrumenten doet vrij massief aan. Door enkele nuanceverschillen in te bouwen, had het minder onrustig geklonken. En was het gave gitaarspel beter naar voren gekomen. Vlak voor het einde is er een gave wending.

‘Androgyny’ start met a capella zang. Deze heeft een licht klassieke ondertoon en zorgt voor een verrassing. De manier waarom de metal erbij komt, is voorspellend. Door het ritme, de melodie, en de herhalingen, blijft dit al gauw in je hoofd hangen. De lage tonen zijn aangenaam vet aangezet. De snaren klinken lekker groezelig. Hoewel de basis goed is, word ik niet omvergeblazen. Ook niet in de nummers die volgen. Dat komt deels omdat Olivia haar stem regelmatig op dezelfde manier gebruikt, dit smelt vaak samen met de muziek. Als ze meer variatie in toonhoogte en/of volume had laten horen was haar stem zeker indrukwekkend geweest. Met name als deze op de voorgrond had geklonken. Want ze heeft veel power in haar prachtige stem.

Een aantal elementen in de muziek keren van tijd tot tijd voor een gedeelte terug in de muziek. Dit kan voor eenheid zorgen. Maar het kan ook het gemis aan variatie geven. Dat is hier een beetje het geval. De violen zijn soms zo ver op de achtergrond dat ze bijna weg vallen. Ik mis het op de voorgrond treden van diverse instrumenten, die details hadden voor diepgang kunnen zorgen. Al het kunnen wat Olivia in huis heeft komt niet helemaal tot uiting. Ze doet zichzelf hiermee een beetje te kort. Maar petje af voor haar kunnen, want ze heeft alles zelf ingespeeld en gezongen. En dat heeft ze zeker niet slecht gedaan!

(69/100 Eigen beheer)

Track list Metallia

1 Red Lion – 4:28
2 Bee- 05:06
3 Androgyny – 03:18
4 Resurrection – 03: 53
5 Dragon Kiss – 05:01
6 Triump – 03:24

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ