Light Damage- Numbers

Facebookrssmail

Light Damage is een prog rockband met leden uit Frankrijk, België en Luxemburg. De thuisbasis is Luxemburg. Voor een deel komt de inspiratie voor de bandnaam uit de samenvoeging van Electric Light Orchestra en het nummer Brain Damage van Pink Floyd. Hun debuutalbum werd drie jaar geleden gelanceerd en werd goed ontvangen. Het nieuwe album heet Numbers, of wel #. De hashtag met een nummer wordt in filmscenario’s gebruikt voor een acteur met een bijrol, die wel tekst heeft maar geen naam heeft. De tracks van dit nieuwe album vertellen een verhaal van een persoon, of persoonlijkheid. Je krijgt als het ware een kijkje in iemands leven. De bandleden wijzen er graag op dat we moeten onthouden dat we zelf géén nummer zijn.

‘Run’ heeft een instrumentaal intro. Dit is in het begin vrij rustig, maar tempo en volume nemen vrij snel toe. Het eerste woord is “RUN”, en wordt lang aangehouden. Leadzanger Nicholas-John Dewez heeft eigen stemgeluid. Hij wordt hier vocaal aangevuld door gastzangeres Marilyn Placek. Hun stemmen kleuren mooi bij elkaar. In de tekst hoor je 26 miles en nummer 261 op de borst, dit duidt op een marathon. Toch zet de tekst je aan tot nadenken. Na een mysterieuze start wordt ‘Bloomed’ op den duur wat onrustig. Deze mooie, instrumentale track is op het einde weer mysterieus en kalm.

Dit loopt nonstop over naar ‘From Minor to Sailor’. Door het uitgebreide, ingetogen instrumentale intro merk je dat deze track een verhaal gaat vertellen. Het gaat over een man die echt bestaan heeft. Als kind wilde hij zeilen, en gelukkig heeft hij zijn droom waar kunnen maken voordat hij stierf. De stem van Nicholas-Johnkomt mooi uit in het zacht gezongen deel. Bij bepaalde woorden hoor je een Frans accent. Dit komt vooral naar voren bij de langere woorden. Soms legt hij de klemtoon merkwaardig, hij is hierdoor een beetje lastig te verstaan.
Ook nu is er weer de vocale ondersteuning van Marilyn. Delen van de tekst worden gesproken in plaats van gezongen. Dit is mooi gedaan. Het goede drumwerk valt vooral op in het instrumentale stuk. De toetsen dwarrelen er mooi doorheen. Deze track bevat zo nu en dan heel wat laagjes en zit sterk in elkaar.Bovendien is er een goede balans tussen de toetsen en de snaren. Het klein gespeelde stukje is gaaf. Dit bestaat uit sferische klanken en kort pianospel, en gaat plotseling rockend verder. Het gitaarwerk is meeslepend en bezorgt me kippenvel. Ik geniet van de talrijke wendingen. Dan wordt het ene, dan weer een ander instrument naar voren geduwd. Even later is de zang op de voorgrond. Het “Ooohoo” (van meerdere vocalen) past hier zeer goed. Het fluitspel op het laatst is fantastisch en vormt de weg naar een mooi wegstervend einde.

‘Little Dark One’ en ‘Phantom Twin’ zijn ook prima tracks. In ‘Little Dark One’ vallen vooral de strijkers positief op. Weer is er een goede balans, ook tussen de hoge en lage tonen. De teksten bevatten geen clichés. Sommige zinnen kunnen op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. De zesde en laatste track is een instrumentale track. Een mooi einde van een goede cd. ‘Numbers’ is niet alleen op cd of digitaal verkrijgbaar, maar ook op vinyl.  De geluidskwaliteit is over het algemeen goed, al is er her en der wat extra’s toegevoegd wat iets minder is. Door de veranderingen in de muziek, duurt het even voordat je de tracks gaat kennen. Dat is natuurlijk geen verwijt. Want iedere keer geniet ik van dezelfde mooie momenten.
(79/100 Progressive Promotion Records)

Track list Numbers

1 Number 261 – 3:18
2 Bloomed – 3:01
3 From Minor to Sailor – 19:45
4 Little Dark One – 9:31
5 Phantom Twin – 9: 42
6 Untitled – 3: 16

Line-up Light Damage

Nicholas-John Dewez- lead zang,Theremini, gitaar
Frédérik Hardy – bas
Stéphane Lecocq – lead gitaar
Sébastien Pérignon – keyboards
Christophe Szczyrk – drums

Gastmuzikanten:
Charlie Bertrand – musical box (6)
Astrid Gallez – fluiten  (3)
Marie-Noël Mouton – zang (6)
Judith Lecuit – cello’s (4,6)
Marilyn Placek – zang (1,3)
Dominique Poncin – contra bas(4)
Margot Poncin – viool (4)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ