Marillion – An Hour Before It’s Dark

Facebookrssmail

De Britse rockband Marillion bestaat al ruim 40 jaar en heeft gedurende deze periode meerdere klassiekers afgeleverd. ‘An Hour Before It’s Dark’ werd vorig jaar opgenomen met vaste producer Michael Hunter waarbij de band hulp kreeg van het Engelse koor ‘Choir Noir’ en het strijkkwartet In ‘Praise Of Folly’ waarmee Marillion de laatste jaren intensief mee heeft samengewerkt.

Thema’s van dit 20e studioalbum zijn de Coronapandemie en de klimaatcrisis. De titel van het album ‘An Hour Before It’s Dark’ is een metafoor voor de behandelde thema’s op het album. Het album bevat zeven nummers waarvan ‘Only A Kiss’ een kort instrumentaal introotje is voor ‘Murder Machines’. ‘The Crow And The Nightingale’ klokt ook ruim 6 minuten maar is in tegenstelling tot de eerste en laatste 2 nummers van het album niet verdeeld in hoofdstukken.

Het eerste nummer van het album ‘Be Hard On Yourself’ bestaat uit 3 delen en ligt in het verlengde van voorganger ‘FEAR’ (2016). Het nummer heeft als thema dat we nu offers moeten brengen omwille van onze kinderen en kleinkinderen voor wie er als we op deze voet verder gaan met het misbruiken en exploiteren van de aarde straks geen bewoonbare aarde meer is. Het daaropvolgende ‘Reprogram The Gene’ grijpt terug naar ‘This Strange Engine’ en de Hogarth-era klassieker ‘Marbles’. Dit nummer gaat over meer concrete problemen die momenteel spelen zoals de coronapandemie en de klimaatverandering van de aarde. Hogarth’s visie op deze problematiek is dat we de oplossing voor al deze problemen vooral bij ons zelf moeten zoeken. We moeten onszelf dus ‘oplossen’. Makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Murder Machines’ kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. De angst om iemand te verliezen door hem/haar te omhelzen kan zowel op het overdragen van het Covidvirus slaan als ook op het iemand verjagen door hem/haar te verstikken met liefde. Zeer herkenbaar voor iedereen. ‘The Crow And The Nightingale’ is een ode aan de Canadese singer/songwriter Leonard Cohen. Het nummer is geïnspireerd op Cohen’s gedichtenbundel ‘Book Of Longing’ uit 2006. Ook bevat het tekst van ‘Nightingale’ een nummer dat staat op Cohen’s album ‘Dear Heather’ uit 2004. Het nummer begint met prachtig zangwerk van de dames en heren van ‘Choir Noir’ en is een mooi eerbetoon aan deze in 2016 overleden Canadese artiest.

‘Sierra Leone’ gaat over de trieste omstandigheden bij de winning van bloeddiamanten en het daarmee gepaarde misbruik en armoede in dit West-Afrikaanse land. Afsluiter ‘Care’ is wat mij betreft het Magnum Opus van ‘An Hour Before It’s Dark’. Tekstueel handelt het over de niet te onderschatten betekenis van zorg. Zorg van je naasten en geliefden maar natuurlijk ook de zorg van het verplegend personeel dat in dit nummer in een welverdiend zonnetje wordt gezet. Muzikaal gaat het richting het album ‘Brave’. Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘Murder Machines’ en afsluiter ‘Care’. Dit komt vooral omdat gitarist Steve Rothery op deze nummers alle ruimte krijgt om te excelleren. Rothery krijgt op dit album sowieso wat meer ruimte om te shinen wat ik persoonlijk erg prettig vind.

Marillion levert met ‘An Hour Before It’s Dark’ een geweldig album af wat met iedere luisterbeurt beter wordt. Of het een klassieker wordt zal de tijd moeten uitwijzen maar ‘An Hour Before It’s Dark’ schetst sowieso hoe we er met zijn allen voor staan anno 2022 en doet dat middels fantastische muziek en intelligente teksten. Alleen daarom al is dit album de moeite waard om aan te schaffen. (90/100) (Ear Music)

Track List

 1. Be Hard On Yourself (l) The Tear In The Big Picture (3:52)
 2. Be Hard On Yourself (ll) Lust For Luxury (2:07)
 3. Be Hard On Yourself (lll) You Can Learn (3:29)
 4. Reprogram The Gene (l) Invincible (3:32)
 5. Reprogram The Gene (ll) Trouble-Free Life (2:01)
 6. Reprogram The Gene (lll) A Cure For Us? (1:29)
 7. Only A Kiss (0:39)
 8. Murder Machines (4:21)
 9. The Crow And The Nightingale (6:35)
 10. Sierra Leone (l) Chance In A Million (1:33)
 11. Sierra Leone (ll) The White Sand (0:53)
 12. Sierra Leone (lll) The Diamond (3:30)
 13. Sierra Leone (lV) The Blue Warm Air (2:24)
 14. Sierra Leone (V) More Than Treasure (2:35)
 15. Care (l) Maintenance Drugs (4:37)
 16. Care (ll) An Hour Before It’s Dark (2:28)
 17. Care (lll) Every Cell (3:19)
 18. Care (lV) Angels On Earth (4:56)

Line up

Steve Hogarth – Vocals
Pete Trewavas – Bass
Ian Mosley – Drums
Mark Kelly – Keyboards
Steve Rothery – Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ