Kreator en Dimmu Borgir vormen The European Apocalypse in 013, Tilburg

Facebookrssmail

Op vrijdag 30 november is het begin van the European Apocalypse tour in het uitverkochte Tilburgse poppodium 013. Het is een co-headline tour van het Duitse Kreator en het Noorse Dimmu Borgir, ze nemen het Amerikaanse Hatebreed en het Zweedse Bloodbath mee om het publiek op te warmen. Het is een line-up met vier headline waardige bands in elk hun eigen muziekstijl.

Het is een paar minuten voor 18.00 uur als de heren van Bloodbath het podium opkomen om hun loodzware deathmetal ten gehore te brengen, eerste wat opvalt is dat drummer Martin Axenrot (Opeth) ontbreekt. Hij wordt vervangen door Paradise Lost-drummer Waltteri Väyrinen en doet dit prima. Van het nieuwe album ‘The Arrow of Satan is Drawn’ krijgen we naast opener ‘Fleischmann’ ook nog ‘Bloodicide’ en ‘Chainsaw Lullaby’ gespeeld en krijgen we in het half uurtje nog vier oude songs voorgeschoteld waaronder afsluiter van dit heerlijk beukende vijftal ‘Eaten’.

Na dit heerlijke half uurtje deathmetal krijgen we iets heel anders, de metalcore van het Amerikaanse Hatebreed. Deze band mag driekwartier lang hun set spelen wat songs van alle uitgebrachte albums voorbijkomen. Deze Amerikanen onder leiding van Jamie Jasta bestaan volgend jaar 25 jaar en dat is goed te zien, het publiek in de pit gaat behoorlijk los. Met songs als ‘Driven by Suffering’, ‘Destroy Everything’, ‘As Diehard as they Come’, ‘This is Now’ en setafsluiter ‘I will be Heard’ krijgen we bijna alleen maar klassiekers te horen en is het driekwartier weer snel voorbij.

Dan is het tijd voor de eerste van de twee headliners, het Noorse Dimmu Borgir met hun symphonische blackmetal. In mei van dit jaar kwam het nieuwe album ‘Eonian’ uit en krijgen we in het begin van de set drie nummers van te horen, namelijk ‘the Unveiling’, ‘Interdimensional Summit’ en ‘Council of Wolves and Snakes’. Het verleden wordt ook niet vergeten met ‘Indoctrination’, ‘Puritania’, ‘Progenies of the great Apocalypse’ en het beste nummer en setafsluiter ‘Mourning Palace’ waarna de zeventig minuten voorbij zijn waarin we oud en nieuw werk voorbij hoorden komen.

Dan zijn we aangekomen bij de laatste band van de avond, het Duitse thrash gezelschap Kreator onder aanvoering van Mille Petrozza. En bij deze thrashers weet je wat je kan verwachten, confettikanonnen tijdens de eerste song ‘Enemy of God’, vlammen en rookpluimen. En uiteraard een set met klassiekers uit het hele ouvre van de band. En ook nog songs van het laatste album ‘Gods of War’, waaronder het aan overleden muzikanten opgedragen ‘Fallen Brother’. Alles klinkt weer goed en Mille en co hebben het weer naar hun zin en de avond is voorbij gevlogen en is ‘Pleasure to Kill’ het slotakkoord van een geslaagde avond.

Foto’s (c) Kick Verhaegen / Sidekick

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ