Saga – So Good So Far – Live At Rock Of Ages

Facebookrssmail

In 2017 vierde de Canadese prog rockband zijn veertig jarig bestaat met een grootse tour: ‘Saga’s Final Chapter’, een afscheidstournee dus.
Een live album, met een overzicht van hun beste nummers, kon niet uitblijven. De titel van dit album is “So Good So Far – Live At Rock Of Ages’. Omdat dit over het algemeen bekende nummers zijn, die vaak live gespeeld worden, ga ik er niet te diep op in.

Cd 1
‘Take A Chance’ start met geluidseffecten en snel, dynamisch drumwerk van Mike Thorne. De geluidskwaliteit hiervan is super. Dan valt het vervolg in eerste instantie een klein beetje tegen. Het is iets minder helder van klank. Jammer want Saga is live steengoed. Michael Sadler zingt zuiver en met power. Tijdens dit openingsnummer is het publiek niet te horen. Na afloop klinkt er gejuich. Aansluitend volgen ‘On The Loose’, Help Me Out’ en andere pareltjes. Natuurlijk wordt het veertig jarig bestaan even genoemd tussen een paar nummers door. ‘Keep It Real’ is één van de nummers waarin het gitaarspel Ian Crichton mooi naar voren komt. In ‘Time’s Up’ halen de toetsen de aandacht naar zich toe. De meerdere vocalen mengen zich mooi met Michael’s stem. Na ieder nummer volgt er applaus. Tijdens de nummers zijn de fans nauwelijks te horen. Hierdoor mis ik een beetje de intense sfeer van een live beleving.
‘Will It Be You? (Chapter Four)’ is fantastisch, vooral het up-tempo stuk! Wat een gave nummers hebben deze mannen in der loop der jaren gemaakt. Het zit allemaal zó mooi in elkaar. Dit gaat nooit vervelen. De uitgebreide drumsolo (Frog Bite) is met vlagen behoorlijk snel gespeeld. Met het zeer goed gespeelde ‘What’s It Gonna Be?’ klappen de fans even mee in de maat. Toch lijkt het of ze nog niet uit hun dak gaan.

Cd2
Met de eerste tonen van ‘Someone Should’ tik ik met mijn voet mee op het ritme. Het is en blijft mooi om een aantal decennia aan je voorbij te horen komen. Zo af en toe wordt er tussen de nummers iets verteld. Steeds maar kort, zodat het niet gaat vervelen.
Het vrolijk klinkende ‘Humble Stance’ is een nummer om mee te zingen. De rusten zijn super strak gespeeld. Na een flink uptempo stuk gaan tempo en volume omlaag. Tot je weinig meer hoort dan toetsen en Michaels zang. As hij zich stilhoudt, zingt het publiek.

Ook ‘Scratching The Surface’ is een oudje dat gaat nooit vervelen. Live gespeeld al helemaal niet.
Het concert is echt tot leven gekomen, zeker tijdens’ ‘You’re Not Alone’. Dit nummer is nog altijd geliefd. Dat is te merken aan de reacties van de fans. Vooral in het tweede deel van het nummer is er een mooie interactie met het publiek.
Het feestje duurt voort in ‘Don’t Be Late’. En dat gaat niet meer weg. Dit is zoals een live concert hoort te zijn. Ook in de ‘The Flyer’ is er volop contact met de fans. Natuurlijk is alles geweldig gespeeld en gezongen door Saga. Dan wordt er gezegd: “Noch eine!” En dat wordt: “Wind Him Up”. Het liefst had ik nog langer geluisterd, maar de cd is afgelopen.

Gillend of meeslepend gitaarwerk, lekkere bas grooves, dynamiek in het drummen, volop toetsen en prima zangkunsten, kortom alles is goed vertegenwoordigd.
Voor wie nog maar weinig Saga albums heeft, is ‘So Good So Far – Live At Rock Of Ages’ een zeer goed overzicht van de muziek van Saga. En voor de fans die (bijna)alles al hebben. Ja, dan hoort deze box in hun verzameling. Saga is gestopt, maar … zou dit ècht het laatste album zijn? Laten we hopen van niet!
(78/ 100)(earMusic)

 

Track list So Good So Far – Live At Rock Of Ages

CD1
1. Take A Chance
2. On The Loose
3. Help Me Out
4. Keep It Reel
5. Time’s Up
6. Will It Be You? (Chapter Four)
7. Careful Where You Step
8. Frog Bite (Drum Solo)
9. What’s It Gonna Be?

CD2
1. Someone Should
2. Humble Stance
3. Scratching The Surface
4. You’re Not Alone
5. Don’t Be Late
6. The Flyer
7. Wind Him Up

 

Line up Saga

Michael Sadler – zang, keyboards, bas
Jim Gilmour – keyboards, clarinet, zang
Jim Crichton – bas, keyboards
Ian Crichton -gitaren
Mike Thorne – drums, zang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ