EVERGREY – THE ATLANTIC

Facebookrssmail

Na het weergaloze album ‘The Storm Within’ uit 2016 (Met daarop 2 daverende tracks in duet met onze eigen en Nightwish-zangeres Floor Jansen, respectievelijk de songs ‘In Orbit’ en ‘Disconnect’.) Brengt de Zweedse Progressive Metal band Evergrey eind januari hun elfde studio album ‘The Atlantic’ uit. Tevens vormt ‘The Atlantic’ het sluitstuk in de Hymns For The Broken – Trilogie. Onderdeel van deze trilogie vormen nog de albums ‘Hymns For The Broken’ (2014) En ‘The Storm Within’ (2016)

Met ‘The Atlantic’ heeft Evergrey niet alleen weer een topalbum afgeleverd, maar ook een van hun meest afwisselendste.
Begint het album eerst nog met de twee tracks ‘A Silent Arc’ en ‘Weightless’ in de standaard Progressive sound die je kunt verwachten van de band.
Pas met ‘All I Have’ begint de band een heavy, haast Doom-achtige sound neer te zetten met deze melancholische track.
Met behulp van de zware mid-tempo gitaarriff, ondersteund door dromerige keys, zet Evergrey een aantal verrassende en bovendien zeer afwisselende tracks neer.

Want ook tracks als ‘A Secret Atlantis’, ‘End of Silence’, ‘Currents’ en ‘Departure’ brengen een zeer afwisselende sound met zich mee. Vooral ‘End of Silence’ kent een interessante heavy gitaarriff in een Metalcore-achtige stijl en heeft de band met ‘Departure’ een mooie ballad neergezet in Doom stijl met een heel mooi pianospel als bridge.

Waarin ‘The Beacon’ een beetje te niemanddallerig en vullerig overkomt met een iets te aanwezige keyboard, is afsluiter ‘This Ocean’ een prima afsluiter met een interessante combinatie tussen symfonie en Metalcore klinkende gitaarriff.

De band heeft de afgelopen jaren veel getoured en ook veel festivals gedaan en dat hoor je duidelijk terug in de sound.
Het is duidelijk dat de band veel inspiratie heeft opgedaan door goed te luisteren naar Metalcore, Doom en Symfonische Gothic Metal bands. Uitstekend hoe de band deze sound heeft verwerkt in hun eigen stijl en muziek. ‘The Atlantic’ is daardoor een prima album met een sterke song – en soundkwaliteit en wat mij betreft het beste Evergrey album tot nu toe.
(100/100) (AFM Records)

TRACKLIST THE ATLANTIC

1 A Silent Arc
2 Weightless
3 All I Have
4 A Secret Atlantis
5 The Tidal
6 End Of Silence
7 Currents
8 Departure
9 The Beacon
10 This Ocean

 

LINE UP EVERGREY

Tom S. Englund – vocals, guitar
Henrik Danhage – guitar, backing vocals
Rikard Zander – keyboard, backing vocals
Jonas Ekdahl – drums

Johan Niemann – bass, backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ