Malokarpatan – Nordkarpatenland

Facebookrssmail

Malokarpatan is een black metal band uit het Slowaakse Bratislava ontstaan in 2014. Bracht de band in 2015 de debuutplaat ‘Stridžie dni’ nog uit in eigen beheer, inmiddels heeft de band onderdak gevonden bij het Ierse label Invictus Productions. De teksten worden in onvervalst Slowaaks gebracht en hebben betrekking op de Slowaakse folklore, nationale trots en standaard begrippen als hekserij. De langverwachte opvolger van de debuutplaat, ‘Nordkarpatenland’, verschijnt op 31 oktober.

Malokarpatan is niet zo maar in een hokje te stoppen, goed black metal is weliswaar de grootste invloed maar de band brengt meer en wel veel meer. Na het intro volgt het nummer ‘V okresném rybníku hastrman už po stáročá vyčína’, een nummer met een snelle thrash riff en folk-achtig snel gitaarwerk tussendoor. De vocalen zijn min of meer traditioneel black. Een leuk en veelzijdig nummer dat de aandacht heeft getrokken. Ook het tweede nummer, ‘Ked starého Bartolína ze šenku na táčkach zvážali ‘, is een nummer dat meer black metal is. Een snelle riff met zwartgallige vocalen.

‘Nedlho po púlnoci opacha sa doplazila z dzíry’ opent met een valse trompet waarna het nummer opent met een onvervalste Scorpions riff.  De brute vocalen komen erbij terwijl de catchy riff nog even doorloopt. Met melodieus gitaar / solo werk en weer die riff van de Duitse hardrockers is het nummer apart maar toch aantrekkelijk, vooral wanneer het tempo omhoog gaat. Malokarpatan experimenteert er vrolijk op los, zoals bijvoorbeeld  in ‘V hustej hore na stračích nohách striga chalupu svoju ukrýva’ dat opent met een filmisch intro en een muzikaal en rustig tussenstuk kent met cleane duo zang waar het nummer verder snel en zwart gekleurd is. Dat Malokarpatan goed luistert naar wat andere bands brengen blijkt weer uit het nummer  ‘Ked gazdovi upeleší sa v chyži nezdoba zmok’ waarbij er knipoog wordt gegeven aan Iron Maiden.

Malokarpatan heeft met de tweede langspeler ‘Nordkarpatenland’ een fijn album gebracht, melodieus en soms donker zwart. Muzikaal geweldig al kun je vraagtekens zetten bij sommige riffs die een grote gelijkenis hebben met eerder genoemde bands. ‘Nordkarpatenland’ is divers en zeker vermakelijk luistervoer.

(80/100, Invictus Productions)

Tracklist:
1. Nordkarpatenland 01:20
2. V okresném rybníku hastrman už po stáročá vyčína 06:14
3. Ked starého Bartolína ze šenku na táčkach zvážali 02:45
4. Ked svetlonosi započnú v močariskách nazeleno svícit 05:18
5. Nedlho po púlnoci opacha sa doplazila z dzíry 04:37
6. V hustej hore na stračích nohách striga chalupu svoju ukrýva 05:29
7. Ked gazdovi upeleší sa v chyži nezdoba zmok 04:37
8. V rujnovej samote pocichu dumá lovecký zámek zvlčilého grófa 03:38
9. Na horárni ve folvarku šafári rohatý jáger 05:56
10. Ve starém mlyne čerti po nocách mariáš hrávajú 05:40

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ