Soilwork – Verkligheten

Facebookrssmail

Soms heb je maar één woord nodig om een album te beschrijven en zie hier: Verkligheten (De Werkelijkheid) van Soilwork is er zo één. Het nieuwste album van de Zweedse heren is in één woord lekker.

Al elf keer eerder zijn de Zweden, in verschillende samenstellingen, de studio ingekropen om een album te maken, maar nog nooit eerder hebben we zo lang op hen moeten wachten. Het is het wachten absoluut waard geweest want hun nieuwste muzikale geesteskind is een waar pareltje geworden. Strakke lijnen zonder te gelikt te worden, de juiste verhouding aan hamony, growls en screams met daarnaast nog een snelheid waar een HSL u tegen zegt. De nieuwe nummers zijn energiek en divers, variërend tussen soundscapes waarin de gitaar de hoofdrol speelt en snoeiharde metal en metalcore.

Al meer dan 23 jaar zijn de heren uit het Hoge Noorden aan de weg aan het timmeren maar met Verkligheten weten ze ons metal liefhebbers toch weer te verassen. De vocalen gezongen door Björn Strid zijn van een hoge kwaliteit, hij beheerst het hele spectrum aan metalvocalen zonder uitzondering en uit dat in een uiterst creatieve manier van zingen. Nog een positief punt aan dit fijne kunstwerkje is het feit dat elk nummer een heel eigen identiteit heeft, maar dat het wel aanvoelt als één geheel. Zowel de jaren 70 als 80 zijn terug te horen op dit album en de toch wel typisch Europese metal is voorzien van een sausje van meer Amerikaans aandoende alternatieve metal (en daar is helemaal niets mis mee).

Zijn er dan helemaal geen negatieve punten? Ongetwijfeld, maar ik kan er zo snel geen benoemen. Behalve dan wellicht dat er geen tourdates in Nederland staan gepland en dat is ronduit teleurstellend want ik zou de zeskoppige formatie graag eens live aan het werk zien. (8/10) (Nuclear Blast)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ